Vučić: Priština bira trenutak, molim da to ne čine Tanjug

Objavljeno: 05.11.2021. 13:16 Izmenjeno: 06.11.2021. 12:47

Priština bira trenutak da li će i kada upasti u Valač, ali ih molim da to ne čine, upozorava predsednik Vučić.

Vučić, na pitanje o tome da je upozoravao da bi 6. novemba prištinske vlasti mogle da upadnu na sever KiM i zauzmu Valač, pojasnio je da je rekao da od 6. novembra to može da se desi zbog odnosa prema KOST.

„Tražiće razloge u naplati struje na severu. Ovu veoma komplikovanu stvar. Pokušaće da to iskoriste u nekom trenutku za ostvarenje nekih drugih političkih ciljeva koji nemaju veze sa energetikom“, kazao je on.

Vučić je naglasio da oni biraju kada i da li će to učiniti.

„Ja ih molim da to ne čine“, ponovio je on svoje ranije apele prištinskim vlastima.

Otvoreni Balkan radi na smanjenju barijera, a tako i granica

Otvoreni Balkan je ivanredna inicijativa koja radi na smanjenju bilo kakvih barijera, a tako i na ukidanju granica, kako bi ljudi mogli slobodno da putuju, trguju, da postoji slobodan protok kapitala i usluga, naglasio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, odgovarajući na molbu da prokomentariše izjavu Edija Rame za Dojče Vele da je važno što je na jučerašnjem sastanku prihvaćeno da nema granica između Albanije i Kosova, rekao da je siguran da to Rama nije baš tako izjavio.

„Bio sam prisutan. Ukoliko bi Priština ušla u Otvoreni Balkan, a cilj nam je da nema barijera između svih nas, moglo bi se reći da nema granica između nekih koji imaju državni status“, objasnio je Vučić dodajući da Otvoreni Balkan donosi veliku korist celom regionu.

Istakao je da se radi o pričama za unutrašnje albanske prilike.

 

Nestali više od pitanja bilateralnih odnosa SRB i HR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je pitanje nestalih ključno humanitarno, civilizacijsko pitanje, a ne samo pitanje bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, te da je naša zemlja spremna da uradi sve na rasvetljavanju tog pitanja, ali očekuje isto i sa hrvatske strane.

„Pitanje nestalih osoba ključno je humanitarno pitanje, i čak ne bi smelo da bude pitanje bilateralnih odnosa između dve zemlje ili dva naroda, to je pitanje civilizacijskog odnosa prema ljudima. Nažalost, koliko god da smo se trudili do sada, rezultati su bili mršavi, i jednih i drugih“, rekao je Vučić.

On je to odgovorio na pitanje novinarke hrvatske Nove TV da li i sa kim u Hrvatskoj komunicira kako bi se to pitanje rešilo ili rešavanje ubrzalo dugo nakon rata, a posebno imajući u vidu da se bliži godišnjica Vukovara.

U tom kontekstu novinarka je spomenula i slučaj Ive Radić, rođene u Vukovaru, koja živi u Beogradu i traži oca i zna ko bi te informacije mogao da ima, a reč je, kako je rekla, o Ivanu Radanu, koji živi u Srbiji, te upitala predsednika Srbije može li uticati da se ta priča ubrza.

Kada je reč o Vukovaru, Vučić je istakao da je, bez želje da se žrtve broje, važno reći da je makar jednako toliko nestalih Srba, iako se o tome u Hrvatskoj ne govori nikada.

„A, onda se zaprepaste tom činjenicom kada je ja iznesem, pa misle da sam poludeo ili bezobrazan, a ja samo činjenice iznosim“, dodao je Vučić.

On je istakao da je važno da obe strane urade sve što mogu da se to pitanje rešava.

„Radili smo na tom slučaju, čak sam se i lično angažovao i borio da se to pitanje reši. Šta se to dogodilo, zašto je neko odustao od svojih iskaza, to je drugo pitanje…“, rekao je Vučić.

Dodao je da je dobrodošla svaka informacija iz Hrvatske, ali da nije priča „otkrijte nam, znamo da znate…, jer to kaže stalno sluša, a nikada od srpskih organa nije dobio ništa.

„Ako postoji bilo šta konrektno da nas navede da grobno mesto makar jedne osobe pronađemom to je veliki pomak napred. Spremni smo da pomognemo po tom pitanju“, rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da se uz usredsređen, ozbiljniji rad pomaci mogu napraviti.

„A, šta god mislite da postoji konkretno, gde bismo mogli nešto da uradimo, spreman sam da to napravim i uveren da će nadležni organi razgovarati sa porodicom Radić da se vidi šta misle da možemo da uradimo, a mi smo spremni da pomognemo“, rekao je Vučić.

Na kraju se, ironično, zahvalio svim svojim, kako je rekao, „hrvatskim prijateljima“, na fantastičnoj kampanji protiv njega na dnevnom nivou.

„Toliko mi lepih slika objative, da je to neverovatno… U Srbiji svi moji protivnici i oni koji me podržavaju nikad toliko lepih stvari da objave kao vi u Hrvatskoj. Pojačajte to posebno u februaru, martu, aprilu, što više te dobre kampanje u Hrvatskoj“, rekao je Vučić.

U istom tonu, dodao je da zna da su u Hrvatskoj najsrećniji kada Srbija napreduje, što je po ukupnom BDP-u pristigla Hrvartsku, stalo vam je sigurno i mnogo se raduju da ih dostižemo u nečemu.

Ali, je zato i primetio da je beogradska publika navijala za hrvatske boksere na prvenstvu u našoj zemlji, dodajući da su hrvatski bokseri sjajni i talentovani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana