Vučić: Pređen je Rubikon, Srbi sa KiM više neće biti taoci tanjug

Objavljeno: 21.08.2022. 15:19 Izmenjeno: 23.08.2022. 10:01

Stavili su crvene linije, dodao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu je reč.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

“Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31.oktobra, ili do 30.novembra, ili do 31.decembra… Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju”, rekao je Vučić.

Srbi sa KiM su, kaže, podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki način traga za kompromisno rešenje, dali odrešene ruke i da će, sve što mi prihvatimo kao kompromis, i oni prihvatiti.

“Tražili su garancije da neće doživeti pogrom, kao Srbi sa nekih drugih teritorija bivše Jugoslavije, i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Nije mi važna moja politička karijera, niti bilo šta, proterivanje Srba se neće dogoditi. To je moja poruka svima, koji živve ovde, i svima u svetu”, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svestan, da postoje “uvek isti lažovi”, koji će da kaže da time što poručuje da neće biti pogroma Srba, on nekome preti, jer je, primećuje, valjda normalno da Srbi dožive progon…

“Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prv oće učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci… “, preneo je Vučić.

Onda će doći do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovljenog Briselskim sporazumom.

“Pošto niko neće ZSO da formira, Srbi neće da budu više taoci bilo čiji, Preduzeće mere da sačuvaju sebe, narod i svoju državu Srbiju. I bez stida im u lice to kažem – u skladu sa međunarodnim normama, Poveljom UN, Rezolucijom 12 44 SB UN – svoju državu Srbiju”, rekao je Vučić i ponovio da će u tome Srbi sa KiM imati punu podršku države Srbije.

Brine me odlučnost Srba da pruže otpor albanskom nasilju

Predsednik Aleksandar Vučih izjavio je da ga brine što vidi odlučnost srpskog naroda da pruži svaku vrstu otpora albnaskom nasilju na KiM.

„Da postoji svaka vrsta otpora našeg naroda albanskom nasilju, ta želja je nedvosmislena. Apsolutno, ta želje je nedvosmislena i to je ono što me najviše i brine, što znači da je doteralo cara do duvara i da ljudi više ništa neće da trpe“, rekao je Vučić na pitanje N1 o grafitima s porukama „Čekamo vas ovde“ sa potpisom „Brigada sever“ koji su se, prema pisanju nekih medija, pojavili u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vučić nije želeo da komentariše grafite i dodao kako su o njima pisali neki albanski mediji, što su preneli neki mediji u Beogradu.

„Od svih ovih stvari koje neko uradi treba da komjentarišem grafite? Ne pada mi na pamet“, rekao je kategorički predsednik Srbije.

„U veoma smo teškoj situaciji. Tražićemo kompromis grčevito u narednih deset dana, nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se da će nas, kada budemo uspeli, čekati sledeća krivina, pa sledeća, i plašim se da je Rubik odavno pređen“ istakao je Vučić.

On je naglasio da Beograd godinama govori o KS tablicam moleći prištinsku stranu da se to produži posle 2021. godine.

„Onda su oni jedva čekali da ih ukinu u potpunosti. Nama ne smeta da to izidaje ko god hoće, samo da budu statusno neutralne. Dogovorili smo s našim narodom da to bude mera kompromisa, ali neće Albanci. Neće ni KS tablice, a kamoli KM. Kažu da mogu sa BG tablama da dođu, zato što to nije Kosovo, a KM je Kosovo. Ne može ni KS, jer su oni međunarodno priznati. To što ih pola sveta nije przinalo i 80 odsto svetskog stanovništva nije ih briga, jer imaju silu kojom to mogu da sprovode u delo. To je njihov argument“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 u čemu je problem sa KS tablicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana