Vučić: Poštujmo sve žrtve, moj predlog naziv po jasenovačkim žrtvama Studio B, Tanjug

Objavljeno: 11.11.2021. 12:28 Izmenjeno: 12.11.2021. 20:02

Predsednik Srbije predložio da se deo obale između dva mosta na Savi nazove po jasenovačkim žrtvama. Vučić istakao da je ponosan na tu ideju i da poštuje sve žrtve.

foto Tanjug

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu Vesne Pešić, da je „izjednačio jasenovačke sa srebreničkim žrtvama“.

„Ne znam šta bih vam rekao, da idem sad u istoriju da objašnjavam nema mnogo smisla. Izražavam pijetet prema svim žrtvama, ali možda me je napala zbog toga što sam predložio da se obala između dva mosta nazove po jasenovačkim žrtvama“, rekao je Vučić tokom posete TeNT-u u Obrenovcu.

Istakao je da srebreničke žrtve nije nikada nipodaštavao i dodao da Srbija do sada nije imala nijednu ulicu ili slično koja bi nosila naziv po jasenovačkim žrtvama.

One koji ga zbog toga optužuju, Vučić je nazvao podanicima i poslušnicima raznih iz regona i inostranstva da se nikome ne bi zamerili pa ih, kako kaže, baš briga za najstrašnije zločine i prolivenu krv naših sunarodnika.

Rekao je da nije čitao ni čuo zbog čega ga je Pešićeva kritikovala i dodao:

„Ponosan sam što sam to predloži lično i verovatno sada treba da budem obešen“.

Poručio je da uvek moramo da poštujemo srebreničke i druge žrtve, ali i jasenovačke.

 

Najviše neistina o Srbiji čuje se upravo odavde

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne razume one koji svom narodu pripisuju fašizam, uz primebdu da se najviše neistina o svojoj zemlji čuje upravo odavde.

Na pitanje “kakav treba biti čovek i sa kojim ciljem da srpskom narodu pripisuje fašizam”, budući na sva stradanja Srba u ratovima u 20.veku, Vučić je rekao da svakodnevno čuje i čita laži u domaćin i regionalnim medijima o Srbiji.

“Da li ste videli kako su lagali da je Vulin položio cvet ispred murala (Ratku Mladiću)? Nema šta nisu spremni da slažu, u domaćim i u regionlanim medijima. A cvet je ostavio stariji bračni par u prolazu. Ali, kad ljudi vole da lažu, to nema više nikakvog smisla”, rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

Dodao je da je on pre 10 dana bio neko ko je šutirao zarobljenike u mestu u kojem nikada nije bio, a kada su oni koji su to objavili shvatili da su se prevarili, jer on nije u politici od 1991. već od 1993.godine – ništa se nije desilo.

“Koga briga, lagali smo dva dana, idemo sa novom laži… Tako je i sa ovim. Prvo su rekli da policija štiti zidove, a policija štitila njih da ne dobiju batine, i privela nekoliko mladciha koji su želeli obračun sa njima. Policija se sklonila posle, prekrečili su mural, jedni, drugi, to više nema veze sa policijom”, rekao je predsednik Srbije.

Osvrnuo se u tom smislu i na primedbe nekoliko evroparlamentaraca Srbiji, ukazujući da o tome priča Tonino Picula iz Hrvatske – koja ima na desetine murala osuđenih ratnih zločinaca po celoj zemlji, kao i ulice koje nose ime Mila Budaka, nacističkog zločinca, što samo država može da odluči.

Kako kaže, imaju u Hrvatskoj i spomenike Miru Barišiću, prvosnažno osuđenom teroristi, ubici jugoslovenskog diplomate, i to je, članica EU, koja, dodaje, nama “soli pamet” oko nečega u šta se država ne meša, osim što sprečava da dođe do tuče.

“Takvi su to lažovi, sve je zasnovano na lažima. I misle da će neko da se uplaši. Bolje da me nema, nego da budem ponizni potrčko Picule, Viole fon Kramon, koji nemaju drugi posao nego da mrze Srbiju i da lažu svakog dana”, rekao je Vučić.

Primetio je i da će se najviše neistina o svojoj zemlji čuti -upravo odavde.

“Kako neki ne mogu da prežive što radimo projekte, što će Srbija da ima struju za sebe, cenu gasa, nove puteve, pruge, novi Klinički centar u Beogradu…Danas Srbija otvara najmodernije fabrike, a ranije smo sve zatvarali”, rekao je Vučić.

Dodao je da će država moliti i ljude iz dijaspore da se vraćaju, jer oni znače za naš napredak, da Srbija napreduje, radi, ali da moramo, kaže, sebe da poštujemo.

“A, u medijima nekim glavna vest da su ogorčeni Novosađani što je neko farbao srpsku trobojku. Kako vas nije sramota? Kakav je to autošovinizam, o čemu se tu radi?”, zapitao je Vučić i dodao da vlastima u Beogradu najviše zamera što su odstali od ideje podizanja jarbola sa trobojkom na Ušću.

Na pitanje da li će oni koji srpskom narodu pripisuju fašizam, podići glas zbog Srba na KiM, Vučić je ironično odgovorio:

“Hoće, već sutra. Idu prvo da okreče tablu Aćifu efendiji, koju nisu devet godina, a sutra će onda to da urade”.

 

Oni koji nekoga tuku i maltretiraju završiće iza rešetaka

Predsednik Srbije rekao je da ne zna šta su narodne patrole, ali je poručio da ako bilo ko nekoga maltretira ili tuče taj će završiti iza rešetaka.

„U ovoj zemlji samo država ima monopol fizičke prinude i jedina koja je nadležna da sprovodi zakon u delo i to će da radi“, istakao je Vučić odgovarajući na pitanja šta će država da učini povodom pojave narodnih patrola koje su se pojavljivale oko migranata, a, kako tvrdi novinar, sada prete i novinarima povom murala Ratka Mladića.

Vučić je rekao da će država da se ponaša u skladu sa zakonom podjednako prema svima i prema onima koji misle da su zbog bilo čega izvan zakona, jer imaju podršku nekih medija i političara.

„Svi su jednaki pred zakonom i prema svima ćemo jednako da se odnosimo. Samo takva država može da ima poverenje građana“, poručio je Vučić.

On je napomenuo i da svako jutro dobija izveštaj o dešavanjima u zemlji i da je noćas zabeležen najmanji broj incidenata.

 

Nadležni će pitati i Grčića i Mariniku o navodnom prisluškivanju

Predsednik Vučić izjavio je u Obrenovcu da nije danas razgovarao sa direktorom EPS-a Miloradom Grčićem o navodnom prisluškivanju u EPS, jer je imao pametnija posla, kao i da je uveren da će nadležni organ to pitati Grčića.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da li je tokom obilaska TENT B razgovarao sa Grčićem na tu temu.

„Prisluškivali su mog tatu i radnike EPS-a? Je l to rekla Marinika Tepić? Nisam razgovarao, imao sam pametnija posla, to će da ga (Grčića) pitaju nadležni organi, nisam nadležni organ za priskluškivanje. Siguran sam da će da pozovu i Mariniku da svedoči o svojim saznanjima. Hvala joj mnogo što brine za mog oca“, poručio je predsednik.

Vučić je prokomentarisao pominjanje svog oca u kontekstu tvrdnji oko prisluškivanja i primetio da na društvenim mrežama vidi, kako je rekao, i da svaki dan ima drugog oca i ironično dodao da je zabrinut što se njegovi politički protivnici sada toliko brinu o njegovom ocu Anđelku i kako ga navodno prisluškuju.

Vučić je u istom tonu konstatovao da se isto tako brinu i za članove njegove porodice, koje svakodneno napadaju i poručio da se on sigurno neće na isti način brinuti o njihovoj deci, već će brinuti o njima kao i o svim drugim građanima Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana