Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara tanjug

Objavljeno: 14.06.2022. 10:11 Izmenjeno: 15.06.2022. 10:38

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

foto tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprecili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Vucic sa herojima s Košara: Da nađemo način da pomognemo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da se do kraja sedmice sastane sa veteranima bitke sa Košara, kako bi kroz razgovor utvrdili da li i na koji način država može da pomogne herojima jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji, koji su 1999. godine branili državnu granicu od albanskih snaga.

Posle polaganja venca na Spomenik herojima s Košara, jedan od veterana te bitke Darko Anđelković iz Raške, rekao je Vučiću da je dobro što heroji nisu otišli u zaborav, na čemu su zahvalni, ali da bi, iako su svesni da su vremena teška, trebalo napraviti neki pomak u rešavanju njihovog statusa, jer, kaže, mnogo boraca je na ivici egzistencije.

Vučić im je rekao da to neće biti lako, ali da ne želi da im govori neistine.

„Ne želim da vas lažem, da govorim što je nemoguće, ali spreman sam da do kraja nedelje sednem, da razgovaram sa vama, da vidimo šta možemo, šta ne možemo, a nešto sigurno možemo da uradimo“, rekao je Vučić.

On je dodao da će nastojati da se pronađe neko rešenje koje bi donelo nešto bolje za veterane, ali da državu finansijski ne razori u potpunosti.

„Spreman sam da razgovaramo do kraja nedelje, najkasnije u petak. Ja ne želim da obećam nešto što ne možemo da ispunimo, da mi vi tapšete, a onda ja odem i da se više ne vidimo… To nikad nisam i neću da radim“, rekao je Vučić i zamolio borce da razumeju težinu situacije u kojoj se država nalazi u ovom trenutku.

 

Sloboda Srbije ostaje najveća vrednost za koju se borimo

Sloboda Srbije je bila i ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a kada imamo takve junake nema zbog čega da se brinemo, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju veteranima sa Košara.

Vučić je istakao da se danas posle mnogo godina bar govori o bici na Košarama i seća dela stradalih.

“Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. I danas deca u Srbiji za razliku od nekog perioda ranije znaju za Košare, šta znači čuvati, braniti, štititi svoju zemlju. Čini se da bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala što ste zemlju voleli više od sebe. Srbija to ne može i neće da zaboravi”, naglasio je on.

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da Vučić trenutno vodi težu borbu nego što su oni vodili.

„Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama. Tamo se glava gubila. Ovo danas je strateški, ne lako za nas, i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i teže. Proćiće juni, juli, i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih. Trudim se da sa saradnicima sve analiziram“, rekao je Vučić.

On je kazao da ne postoji niko koga lično ne poznaje, a da je važan na globalnoj političkoj sceni, da veoma ne brine zbog toga kako stvari mogu da se okončaju u Ukrajini, posebno kakve sve efekte mogu biti na nas i ceo svet.

„Naravno videli ste da je najlakša meta Srbija, mnogima. Na ovom manjem nivou, u uslovima mnogo većeg komoditeta i konformiteta o kojima ste mogli samo da sanjate da imate, borimo se da sačuvamo Srbiju. Imamo drugačije viđenje koje nije dnevni ili moj hir, već tako misle građani Srbije“, naglasio je on.

Vučić je rekao da smatra da Srbija ima fer pristup prema našim zapadnim i istočnom partnerima, da i jednima i drugima kažemo šta mislimo.

„Ponekad se nasmejem, kada svakog dana govore „kraj je sedenja na dve stolice“ i slično. Ti koji to kažu nisu razumeli kada sto puta kažete da imamo svoju politiku, da smo doneli odluku da to bude naša politika, i da to nije da jednog dana sedimo na jednoj stolici, sutra na drugoj. Hrabro govorimo sve u lice. Da li će biti lako zdržati, neće“, dodao je on.

Drugi veteran sa Košara rekao je da mnogi kažu da se Srbija ne može slomiti iznutra, pa će je slomiti preko Ukrajine, a Vučić je ukazao da je juče imao sastanak sa šefom austrijske diplomatie, pre par dana sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcme, i da stižu šefovi diplomatije Italije i Turske.

„Za nas je važno da gledamo da zemlja ide napred. Ponosan sam što smo uspeli da gradimo ono što smo započeli, da nismo ni od čega odustali. Brinem mnogo za zimu, nafta je ponovo skočila, kao i struja, teška zima za sve nas je pred nama. Da imamo malo više odgovornosti u pojedinim državnim organima ne bi bilo na odmet“, rekao je on.

Vučić je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i njihovim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.

Zalažem se za integiret Srbije, kao Zapad za integritet Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  da se ništa više niti manje zalaže za
teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova, koliko se zapadni predstavnici zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine.

Vučić je rekao da su kod zapadih predstavnika postalne omiljene reči – teritorijalni integritet, dodajući da i on samo ponavlja ono što oni govore.

Predsednik je to rekao na pitanje novinara šta preostaje Srbiji kao argument da nastaviti pregovore Beograda i Prištine kada se čuje da je uslov za članstvo u EU priznanje Kosova.

„Sva žestina sa kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine i ja čak i ne sa tolikom žestinom, već mnogo tišim glasom, ali sa jednakom odlučnošću, zalažem se za teritorijalni integritet Srbije – i ništa više i ništa manje od toga“, naveo je Vučić.

Kaže da smo prvi put od Olafa Šoca čuli to da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već samo stoji – puna normalizacija Beograda i Prištine, ali se nigde ne ne govori o međusobnom priznanju.

„Naše je da pokusasvamo da pregovaramo o stvarima koje su normalne. Nemamo nikakav problem da pregovaramo o nestalim osobama, rekli smo da nam pokažu gde misle da postoji neko sahranjen od Albanaca, ali mi to isto tražimo i za Srbe, da nam omoguće da pretražimo lokacije za koje sumnjamo da su zakopani Srbi. Spremni smo da potpišemo sporazum o nestalima, znamo da moramo da živimo jedni pored drugih“, rekao je Vučić.

On je ukazao da što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija poštuje međunarodno pravo, na koje se ceo svet poziva.

Kaže da će biti zanimljivo na samitu EU- Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, ZB i da niko ne zna po prvi put šta će se desiti.

Vučić očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali da to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji.

„Jer tu ima mnogo problema, slično sa Moldavijom. Što se tiče ZB, nisam siguran da će uspeti da slome Bgarsku što se tiče Severne Makeodnije i Albanije, iako su zaslužile tu odluku. Očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM i neuvođenja restkrivnih mera protv Rusije“, rekao je Vučić.

Ocenjuje i da to sve nije naivno i da je neozbiljno da se potcenjuju rezolucije Evropskog parlamenta, Evropskog saveta ili Evropske komisije.

„Ali, šta drugo da ucicnimo, da priznamo Kosovo“, upitao je Vučić.

Vučić:Ne odgovara im što vodimo svoju, a ne njihovu politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikome u svetu ne odgovara da vidi jednu malu zemlju koja bi da vodi svoju politiku, a ne njihovu.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi svetu odgovarala jedna neutralna zemlja, koja gleda svoj interes i koja se ne bi svrstavala ni na jednu stranu.

„Svi bi hteli da mi budemo produžena ruka bilo koga od njih, a ne da imamo svoj stav i politiku“, kazao je Vučić.

Kako kaže, Srbiji nije ni otvoreno poglavlje 31, (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), jer su „neki“ smatrali da smo nespremni za to, a danas od naše zemlje traže da ima 100 odsto usaglašenosti sa tom politikom za koju nisu čak ni otvorili poglavlje.

„Nisu nam čak ni otvorili poglavlje tako da mislim da je to pomalo licemerno, ali šta da se radi. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da se izborimo i pripremimo za zimu. Očekuju nas radni i naporni jul i avgust da spremimo zemlju i verujem da ćemo onda imati šansu da prezimimo na pristojan način“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra na otvaranju dela obilaznice oko Beograda govoriti o planovima nove vlade koji se tiču plata, penzija i, kako dodaje, kada, kome i koliko.

Navodeći da kao predsednik Srbije mnogo manje računa vodi o stranačkim interesima, čak i svoje stranke, kaže da s obzirom na ono što je video u istraživanju od pre dve večeri, koje se bavi raznim pitanjima pa i rejtingom političkih stranaka, članovima SNS ne ide „baš loše kao nekima drugima koji su mislili da će da se „ovajde“ o prilike u Ukrajini i sve drugo“.

Na pitanje da li ima informacije o prošle nedelje uhapšenom ukrajinskom državljaninu Naumovu, koji je uhapšen na granici Srbije i Severne Makedonije, Vučić je kazao samo da ima informacije, ali nije rekao više o tome.

Srbija je na EU putu,a vodi računa o svojim interesima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u zemlji raste evroskepticizam, ali da je Srbija suštinski na evropskom putu, dodajući da zemlja mora da vodi politiku u skladu sa svojim suštinskim interesima.

Na konstataciju novinara da je nemački kancelar govorio o međusobnom priznanju, dok je u Solunu rečeno da Srbija možda postane član EU 2033. godine, Vučić je primetio da to nije tačno, jer je, ističe, grčki premijer Kirjakos Micotakis spomenuo 2033. godinu za ceo Zapadni Balkan, a ne za Srbiju.

„A, kada mislite da bi mogla BiH, ili neki drugi koji nemaju otvorene pregovore…? Nisu spomenuli Srbiju, već ceo Zapadni Balkan. Ja nisam neko ko je preoptimističan, ne dajem narodu nadu gde je nema, ali da budemo fer, to se nije odnosilo na Srbiju, nego na ceo Zapadni Balkan“, rekao je Vučić.

On je ukazao i da evroskepticizam raste svaki dan, i da je poslednje istraživanje od pre par dana to i pokazalo.

„Ali, moraćemo da pokušamo da postavimo stvari racionalno. Možemo li bez evropskih investicija? Ja mislim da ne možemo. Da li smo emocionalno presrećeni zbog izjave oko KiM ili pritisaka zbog spoljne politike? Nije niko, ali moramo da budemo razumni, da emocije ne nadvladaju racionalni deo i da vodimo politiku u skladu sa našim suštinskim interesima“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, on je kao predsednik Republike izabran na pet godina, vlada će uskoro biti izabrana na četiri, i zemlja će voditi politiku koja ima legitimitet u narodu, suštinski i strateški.

Na pitanje da li je Srbija na EU putu, odgovorio je da je zemlja „apsolutno na evropskom putu“.

„Onako kako sam govorio pre 110 dana.. Ljudi su tada mislili da će to da važi tri, sedam, 10 dana… A, oni zaključci traju 110 dana, uprkos svemu što dolazi sa različitih strana, i pritiscima na Srbiju“, rekao je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da je Srbija svetska sila, ali će, poručuje, zemlja dok može da poštuje sebe, to i da radi.

„Do sada smo uspevali, nadam se da ćemo i dalje“, dodao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana