Polaganjem venaca biće obeležen Dan oslobođenja Beograda, Vučić na Avali Tanjug

Objavljeno: 19.10.2020. 16:48 Izmenjeno: 20.10.2020. 10:09

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom Dana oslobođenja Beograda, položiće sutra venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

U Beogradu će sutra polaganjem venaca biti obeležen Dan oslobođenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu.

Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće sutra venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa Dani slobode 2020, predstavnici Grada Beograda odaće poštu poginulima i položiti vence u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1944. godine na Novom groblju i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovaće sutra, povodom obeležavanje 76. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, odavanju državnih i vojnih počasti i polaganju venaca u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kod spomenika Crvenoarmejcu i kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali.

Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

Ta operacija, kao deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Združene jedinice NOVJ i Crvene armije nanele su u toj operaciji težak poraz nacističkom okupatoru, oslobodile Beograd i veliki deo Srbije.

Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana