Vučić Pentagonu: Dajte nam dokaze

Objavljeno: 25.02.2016. 14:50 Izmenjeno: 25.02.2016. 14:50

Stav Pentagona da službenici srpske ambasade nisu stradali u bombardovanju smatraćemo delom globalnog obračuna između velikih sila, osim ukoliko nam Pentagon ne dostavi dokaze da su njihove tvrdnje tačne, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je moglo da se razgovarao o drugim teorijama da smo imali samo rezultate autopsije libijskih stručnjaka, ali da to posle rezultata obdukcije naših lekara više nije moguće.

„Kad su odbukciju sproveli naši lekari, nemamo sumnje kako su ti ljudi nastradali. Kad imate 12 rana na telu istovremeno dobijenih, nedvosmisleno od eksplozije, onda oni (Pentagon) moraju da nam pokažu bilo kakav dokaz koji bi nas uvukao u bilo kakvu drugu priču“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara o saopštenju Pentagona.

Na konstataciju novinara da Pentagon tvrdi da bi tela Jovice Stepića i Slađane Stanković bila u gorem stanju da su stradali u eksploziji, Vučić je odgovorio da ne zna kako Amerikanci znaju u kom su stanju tela, ali da su njemu izgledala loše i da pre toga nisu imala ni modricu.

„Očigledno da su povrede nastupile jednovremeno, ali, neka daju oni satelitske snimke, neka nam pokažu i daju dokaz za bilo šta“, istakao je Vučić.

„Ovako, mislim da je stav Pentagona da službenici srpske ambasade nisu stradali u bombardovanju objekta Islamske države u Libiji deo globalnog obračuna između velikih sila, u kojem Srbija ne želi da učestvuje“, rekao je Vučić.

On je dodao da se ne mogu u život vratiti ni Stanković, ni Stepić i da su drugačije priče dodatna uvreda kako za njih, tako i za sve građane Srbije.

„I lepše je bilo dok su rekli – „izvinite Srbi i porodice Stepić i Stanković“, nego ovo danas“, kazao je Vučić.

Pentagon je juče osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u vazdušnom napadu američkih snaga na objekat Islamske države u toj zemlji.

 

Nećemo podizati zidove,a građani da ne brinu

Vučić je najavio da Srbija neće podizati zidove uprkos većem broju migranta koji se očekuju na proleće, te poručio da će Srbija ostati faktor stabilnosti i sačavati punu bezbednost građana i svoje teritorije.

„Građani ne treba da brinu, bez obzira na komplikovanu situaciju u Evropi“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara povodom današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i šta znači puna pripravnost Vojske Srbije.

On je poručio da Srbija neće podizati zidove i da ima dovoljno snage da sačuva svoj narod, zemlju i granice, a ukoliko Austrija bude spustila rampe, preuzeće sve mere kako bi sačuvala svoju teritoriju.

Vučić je, govoreći o Samitu EU – Turska 7. marta, posvećen izbegličkoj krizi, konstatovao da se taj događaj „čeka kao Osma sednica Saveza komunista“, koju ceo svet najavljuje.

„Kakve god mere da preduzmu, mi znamo šta je nama činiti. Građani Srbije nemaju šta da brinu. Srbija neće biti ugrožena, a čak i da bude problema, mi ćemo znati da ih rešavamo. Naše bezbednosne službe biće u punoj pripravnosti“, rekao je Vučić.

Upitan da li je Srbi i dalje faktor stabilnosti, premijer je odgovorio da jeste upravo zato što odoleva svim pritiscima i pričama, dodajući da u našoj zemlji postoji „čudna stvar“ da su za jedne dobri Srbi samo ako vole one na istoku, a mrze one na zapadu, i obrnuto.

„Mislim da većina građana želi da Srbija bude svoj na svome, da vodi svoju politiku i bude prijatelj i sa Rusijom i SAD, na evropskom putu, ali suverena i nezavisna, i da štiti svoj teritorijalni integritet. U tome je snaga Srbije i naše stabilnosti“, poručio je Vučić.

On je dodao da takvu politiku vodi vlada i da će je voditi, osim ako poverenje naroda ne dobiju oni koji bi da je vrate u prošlost.

„Oni koji bi da podižu zidove i koji žele nekakvu nacionalnu i rasnu čistotu, koji su veliki rodoljubi, a ustvari bi Srbiju vratili u prošlost i uništili je, oni koji bi ponovo da nas osramote pred celim svetom, to je politika prošlosti“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana