Vučić otvorio 17. Sajam šljive u Osečini tanjug

Objavljeno: 26.08.2022. 13:15 Izmenjeno: 26.08.2022. 13:15

Tradicionalno Osečina tokom manifestacije ugosti brojne delegacije gradova iz regiona, kao i oko 15. 000 posetilaca.

Sajam šljiva u Osečini, na kome će biti predstavljeno više od stotinu izlagača iz osam zemalja, otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvaničnom otvaranju 17. Sajma šljiva u Osečini, koji traje do 28. avgusta, prisustvuje i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a predsednik je dočekan uz tradicionalnu pesmu iz ovog kraja i buran aplauz.

Centralni sajamski događaj koji se održava u hali Sportskog centra je izložba šljivarske proizvodnje – svežih i suvih šljiva, pekmeza, dzemova, rakija, kompota, slatka, kolača od šljiva, ali i jedinstvenih proizvoda poput afrodizjačkog okrepljivača „karaban“ načinjen po jedinstvenoj recepturi od meda, rakije i oraha.

Na sajmu se predstavljaju i privredne i preduzetničke firme, ustanove i institucije čije su delatnosti neposredno ili indirektno povezane sa šljivarstvom, voćarstvom ili agrarom, kao i sa turizmom koji je u ovom delu Srbije u fazi razvoja.

Takođe, poseban deo posvećen je izložbi poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala.

Organizatiri Sajma su opština Osečina i Turistička organizacija „Podgorina“.

Izložba „Zlatne ruke“, na kojoj se predstavljaju sačuvani primerci domaće bogate baštine, rukotvorine i gastronomski specijaliteti urađeni po tradicionalnoj receputiri, jedna je od najatraktivnijih pratećih sadržaja.

Tu spada i „Trg starih zanata“ sa nekoliko, samo za sajamske prilike, obnovljenih radnji ovdašnjih majstora-zanatlija.

Takođe, poseban deo je predviđen za negovanje tradicije – „Poselo kod lampeka“, gde se uz kazan dok se peče rakija pevaju stare izvorne pesme, pijucka rakijica i služi suva šljiva.

Na licu mesta kuva se i pekmez, koji posetioci mogu da degustiraju vruć u lepinji.

U okviru sajamskih manifestacija predviđen je i takmičarski deo u šahu i zdravicama, kao i proglašenje pobednika za najbolje štandove, hranu, proizvode od šljive i alkoholna pića.

Čitav događaj upotpunjuje bogat kultirni, muzički i umetnički program, sadržaji za decu, stručna predavanja i debate, promocije, ali i vožnja kroz grad fijakerom i vozićem.

Sajam je počeo 23. avgusta promocijom knjige Jelene Glušac „Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Pećkoj“, koja je održana u Parohijskom domu u Osečini.

Juče je, u okviru sajama otvorena izložba „Košuljica izvezena – košulje kroz istoriju“, a održano je predsajamsko veče, kada je zapaljena sušara i održana zdravica uz igru, kola i narodnu muziku.

Privredno-turistička i zabavna manifestacija Sajam šljive u Osečini nastala je 2006. godine i predstavlja ključni događaj u zapadnoj Srbiji, koga bi trebalo stalno negovati, kvalitativno unapređivati, stručno isticati i ekonomski što bolje plasirati, naveli su organizatori.

Cilj Sajma je da povrati važnost šljivi, podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi, zatim da doprinese unapređenju šljivarstva na ovom području, kao i da kroz brojne sajamske sadržaje afirmiše i sve druge resurse i potencijale kojima opština Osečina raspolaže ne samo u ovoj, već i u drugim oblastima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana