Vučić: Nećemo dozvoliti da drugi vrate Srbiju u prošlost Tanjug

Objavljeno: 28.06.2021. 11:13 Izmenjeno: 29.06.2021. 12:56

Vučić je tako komentarisao izjavu Vuka Jeremića da će da hapsi premijerku Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i pozive Mladena Ðorđevića na pobunu i istakao da će dati sve od sebe da se sačuva mir

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs

Vučić je preneo da je i ministrima rekao, ono što je poručio i građanima ranije danas na Trgu, da postoji mnogo toga čime možemo da se ponosimo, i to treba da radimo, i da nastavimo još hrabrije i snažnije, ali da osnovne vrednosti srpske države, Srbije, moraju da budu nezavisnost, sloboda i mir, jer bez toga nema razvoja zemlje.

On je dodao i da Srbija mora da vodi računa o svim svojim građanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

„Bez slobode, nezavisnosti i samostalnosti u odlučivanju nema ni mira niti ostvarenja naših ineteresa niti razvoja zemlje“, rekao je Vučić.

Ponosan je, kaže, što se danas, za razliku od perioda neodgovorne politike 90-ih, kada nije bilo razumevanja za dešavanja u svetu, i antidržavne i antinarodne politike 2000-2012. godine u ključnim segmentima, vodi racionalna, odgovorna i ozbiljna nacionalna politika.

„I to da je vodimo mi, građani Srbije, a ne bilo koji strani centri moći. To možda nije deo kososvkog zaveta, ali to je deo zaveta svakoga u Srbiji, jer niko ne može i ne sme da voli Srbiju više od nas i zato je važno da mi o njoj odlučujemo“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, kad mu kažu neki drugi da oni bolje znaju šta je bolje za Srbiju, on zna da tu ima nešto skriveno, jer je nemoguće da bilo ko to bolje zna od nas samih.

„Zato sam i ministrima rekao da gledaju kako će da čuvaju i samostalnost u donošenju odluka i nezavisnost zemlje, a zajedno ćemo slobodu i mir“, poručio je Vučić.

Očekujemo rast u drugom kvartalu od 13 odsto

Predsednik Vučić rekao je da  očekuje preliminarne podatke o stopi rasta za drugi kvartal, gde se nadamo rastu od 13 odsto.

„Danas očekujemo preliminarne podatke o stopi rasta za drugi kvartal pre svega industrijske proizvodnje, na osnovu te stope možemo zaključiti sve druge parmetre. Nadamo se u drugom kvartalu stopi rasta od 13 odsto, što bi vodilo ka rastu od 6,5 do 7 odsto do kraja godine“, objasnio je on na konferenciji za štampu posle svečane sednice Vlade Srbije u Kruševcu.

To bi, kaže, vodilo ka značajnom povećanju plata i penzija, a bio bi i ogroman uspeh koji bi našu zemlju svrstao među prva tri mesta na tlu Evrope.

Preneo je da je na sednici razgovarano o tome kako država može da ojača ono što ima u posebnim siromašnim sredinama kao što su Bosilegrad, Blace, i druga mesta

„Razgovarali smo kako da pomognemo najudaljenijim opštinama koje nemaju mogućnost da pronađu investitiora. Nemaju autoput. Želimo da pomognemo ljudima da dobiju drugu platu u kući kroz dodatno zapošljavanje“, objasnio je on.

Vučić je istakao da vlada želi da popravi i infrastrukturu na istoku Srbije, te izrazio uverenje da će biti devet autoputeva i brzih saobraćajnica u izgradnji do kraja godine.

Govoreći o putu Požarevac-Veliko Gradište rekao je da je razgovarano da se grade sigurne plaže za kupače, i sve drugo kako bi se doveli turisti kojima bi predstavili najlepšu atrakciju a to je Dunav koji je najlepši kroz našu zemlju.

Isto tako bilo je razgovora o daljem snaženju vojske, policije, pre svega u smislu opreme, oružja i volje za nastavkom borbe protivkriminala i korupcije.

Takođe, dodao je, bilo je reči o Zelenoj agendi, i to ne zato što je postala popularna, već kako bi se pokazalo građanima šta realno može da se uradi u narednom periodu.

U svom obraćanju ukazao je i da se Kruševac mnogo promenio, da ne može da ga prepozna iako u njega dolazi često.

Takođe je rekao da je razumeo poruku kruševačkih vlasti da je potrebno pronaći još nekog investitora.

Ponovio je na kraju da se sve na Vidovdan vidi najbolje – ko je vera, ko nevera, i ko štiti interese naše zemlje.

Za spomenike u Krusevcu nije dat novac iz budžeta

Predsednik Srbije rekao je da za spomenike u Kruševcu nije dat nijedan dinar iz budžeta.

On je odgovorio tako na pitanje zašto je planiran drugi spomenik Knezu Lazaru, koliko košta i zašto je potreban drugi spomenik.

„Jedino što sam čuo je da se spomenik diže iz donacija ljudi. Nijedan dinar iz budžeta nije dat. Ne znam što smeta više spomenika“,zapitao je Vučić.

Podsetio je da ni spomenik Stefanu Nemanji nismo imali, da nemamo ulicu ni spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću.

„Takvi smo mi, i sada ćemo da dignemo hajku na naše spomenike. Nije iz budžeta otišao novac“, zaključio je on.

Vučić o Obradoviću:Mora da postoji dijalog o KiM u javnosti

Predsednik Vučić izjavio je da nije pritisnut stavovima srpske opozicije koje je izrazio Boško Obradović, jer mora da postoji dijalog unutar naše javnosti, da se stvari postave na racionalnu ravan i nivo.

On je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da li izjavu Boska Obradovica da je raspolozen da sedne sa svakim srpskim rodoljubom i razgovara o ujedinjenju u jedan nacionalni front na svim prihvatljivim temama – ocuvanje KiM u sastavu Srbije, između ostalog vidi i kao pritisak srpske opozicije oko dijaloga sa Prištinom.

On je dodao da se zna šta su naši interesi – da se štite životi i da se majkama deca ne vraćaju u kovčezima.

„Ako ćemo da se za nešto borimo, a majkama decu vraćamo u kovčezima, to neće usrećiti nijednu majku. Moramo da vodimo politiku ozbiljnosti, odgovornosti, ponekad lukavosti, a promišljhenosti uvek. Ali da vodimo računa da čuvamo naše državne i nacionalne interese“, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjave premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da konacni sporazum mora između Beograda i prištine mora biti pracen stolicom u UN-u, Vučić je kazao da nije ni vreme ni mesto da se on pominje.

„On izlazi sa svojim ekstremnim zahtevima, spominje stolicu u UN i priznanje, govori o tome kao o nečem normalnom oslanjajući se na SAD i najveći broj zemalja EU i onda nas dovode u poziciju da se osećamo kao ekstremisti, a mi samo štitimo međunarodno pravo,rezoluciju 1244“, rekao je Vučić.

Kako je zaključio, danas je Vidovdan i vreme je da gledamo u budućnost, da izbegavamo tragedije, da bisno mogli da vidimo naše mesto na pijedestalu najboljih u Evropi, a ne da budemo među najgoruima i da živimo od različitih mitova, ma koliko bili lepii ma koliko ih voleli.

Vučić: Nisam branio sebe, branio sam svaku kuću u Srbiji

Predsednik Aeksandar Vučić pojasnio je susret s predstavnicima Narodne stranke, koji su nenajavljeno ušli u Predsedništvo izazivajući ga na fižički obračun i poručio da toga dana nije branio ni sebe ni svoje saradnike već svaku kuću i svakog čoveka, svakog časnog domaćina, svaku porodicu i svaku ženu i dete u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje N1 tv da li je njegova retoika u ragovoru sa predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i saradnicima iz Narodne štranke, Vučić je rekao da se izvinjava svim građanima što je u toj raspravi upotrebio reč „devojčice“.

„Nisam znao za njihove sakrivene telefone, izašao sam i uzdržavao sam se da budem iskrenem, ali nisam odstupio ni za pedalj“, ispričao je predsednik komentarišući snimak sa mobilnog telefona iz zgrade Predsedništva koji je krišom snimio jedan od funkcionera Narodnea stranke, a koji je emitovan na tviter nalogu ove stranke. emitovan

Oni su, kazao je, došli na njegovo radno mesto.

„Ja neću nikoga da bijem ja branim Srbiju, čast i obraz. Ovo su isto pokušali i ovde u Kruševcu upadom u skupštinu, pokušli su upad u Skupštinuu grada Beograda, Vesiću su odlazili a kucnu adresu…“, rekao je Vučić i poručio da „to u Srbiji ne može da prođe“.

Ako treba, ističe, poturiće svoja leđa i, uz još jedno izvinjenje zbog te jedne reči i rekao:

„Nemate savršenog predsednika, ali sam predsednik koji se borio i bori za zemelju, nisam akademik, ali imam više i znanja i orazovanja od svih njih i formalnog i neformalnog. Živ čovek od krvi i mesa i izleti vam nešto sto ne mozete da kontrolišete“.

Poručio je i da Srbija nije ničija prćija u kojoj će neko da tuku ljudi po kućima.

„Pokazao sam kako se čuva srpski dom, srpske žene i srpska dece, kako se čuva Srbija. Kao što je nedam stranciam neću im dati ni batinašima u pokušaju“, rekao je Vučić.

Rekao je i da prihvata ako je za nešto kriv i građanima poručio da će imati priliku da biraju svoje rukovodstvo.

„Pogrešio sam, ali dokle ta njihova pokvarenost ide. Moji roditelji nisu imali novac da me školu u Jejlu, Oksfordu, Kembridžu, školovao sam se zavahvaljujući svojoj marljivosti, ali sam odrastao i na ulici i toga se ne stidim“, rekao je Vučić novinarima u Kruševcu i dodao

„Sišao sam i izletlo mi je nešto… izvinjavam se. Došao sam, sam a njih petorica su me okružili, nazvao sam ih devojčicama“.

To mu je, kaže, ostalo sa ulice, a proveo je i mnogo vremena na severnoj tribini i na taj deo žiota je ponosan.

„Ostalo, izletelo mi iz usta kada sam video te batinaše u pokušaju“, pojašnjava Vučić.

Pitajući se da li je pogrešio kaže da jeste i da je možda trebalo da ih pusti.

Dodao je da on, međutim, nije kao oni koji potuljeno snimaju telefonom čak i kada tuku svoje žene, kao njihov šef koji je pretukao svoju ženu pred decom, a tukao je i njenog oca. A slobodu je, dodao je, kupio novcem.

Za njega su, ističe, bednici, jer mu spočitavaju to što ih je nazvao „devojčiče“.

„Vi meni da govorite tako nešto, koji sanjam žensku decu, koji je u rukama držao svoju mrtvu bebu… Rekao sam im u lice da su lopuže i secikese, onom iz Trstenika, koji je pokrao gas u tom gradu, što su uradili najgore za svoju državu“, rekao je Vučić.

Primećujući da je opoziciji za sve kriv pa i kada neko nekog siluje nekoga na FDU, Vučić je rekao da su kao razlog dolaska narodnjaka u Predsedništvo priznali da je to zato da bi dobili prostor na televiziji.

Jeremić mu je, kaže, rekao da hoće duel na RTS-u, pa akko hoće duel, zašto nije došao sam, upitao je Vučić.

Nećemo dozvoliti da drugi vrate Srbiju u prošlost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti vraćanje Srbije u prošlost, da je drugi unerede, unakaze i pretvore u mesto za sopstvenu pljačku i bogaćenje a da narod nema ništa od toga.

On je to rekao komentarišući izjavu Vuka Jeremića da će da hapsi premijerku Anu Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i pozive Mladena Ðorđevića na pobunu i istakao da će dati sve od sebe da se sačuva mir.

Rekao je da opozicija neće na izbore jer zna da ih narod neće i primerio da je narod shvatio da su „oni bezgrešni, a da sam ja grešan“.

„Narod hoće da glasa za grešne, hoće da mu priznaju da su pogrešili, hoće one koji rade za njega, a ne za one kojima ne smete da kažete ništa. Koji kažu iznenadio nas je što je sišao( u Predsedništvu sa funkcionerima NS). Svaki put ću da vas iznenadim ili da vam se nešto dogodi daću sve da sačuvam mir, nikada neću da viknem juriš“, rekao je Vučić i dodao da je to razlika između njega i onih koji se „gade boraca sa Košara“.

On je dodao da oni nikada neće van izbora doći na vlast, j jer će „normalna Srbijija umeti da ih pobeđuje“.

„O sudbini Srbije odlučivaće se uvek na izborima“.

Kada je reč o pozivima na vladavinu prava a i hapšenju Vulina i Brnabić Vucćić primećuje da nisu nisu Ana i Vulin krali sekunde pa da mogu da formiraju medije već oni.

Kako je rekao oni su dok su bili na vlasti postavljali sudije i tužioce koji su i sada na tim funkcijama.

„Optužuju me i kada ćutim i za Šarićevu presudu. Kada kažem ko je bio tužilac -kažu Vučić napada nezavisno pravosuđe. Šta hoćete od mene? Kriv sam i kada je sunce. Da li ste videli saopštenje iz budućnosti da je vlast kriva zbog sunca i velikih vrućina. To su odštamopale neke novine. Danas ću to da objavim kao primer“, rekao je Vučić.

Kako je reko svi ti napadi njemu mnogo lepo govore o Ani i Vulinu i da neće dozvoliti da se progone najbolji.

„Kako ne progone najgore u toj vladi, one koji ništa ne rade, koji sede i razgovaraju sa njima da bi sačuvali svoje fotelje ili slobode a znaju da su im prsti u medu. A ja ću da štitim one koji se bore i nikada neću pristati na trule kompromise da bih sačuvao sebe i svoju porodicu i nikada zemlju neću da napustim jer je volim više od svega“, zaključio je Vučić.

Neću da dozvolim da mi neki zbog svojih hirova preti najboljim ljudima.

Govoreći o incidentu sa Jeremićem prošle nedelje on je kazao da je on sišao da se vidi sa njim i njegoviom opratnjom i rekao mu tucite mene, ali da oni to nisu smneli ni mogli.

Kako je ponovio, Srbija se ne plaši batinaša.

„Kriv sam i spreman sam i za sud naroda i svoje partije. Neću ni pola godine da budem predsednik koji će da živi u svili i kadifi i jednom mesečno se pojavljujem da lupetam nešto uopšteno. Ja sam čovek iz naroda hoću da budem sa svojim narodom i zato mi nije problem i ako me neko opsuje, pogodi paradajzom, jajima. neću da se sklanjam pred onima koji Srbiju hoće da vrate u prošlost“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana