Vučić i Orban na otvaranju rekonstruisane sinagoge u Subotici Tanjug

Objavljeno: 26.03.2018. 00:33 Izmenjeno: 26.03.2018. 15:38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban prisustvuju ceremoniji otvaranja rekonstruisane Sinagoge u Subotici, prvog jevrejskog hrama u Srbiji obnovljenog nakon Drugog svetskog rata.

 

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš rekao je za Tanjug da je ovo prvi put od 1945. godine pa do danas da je urađena obnova ovako značajnog jevrejskog hrama u Srbiji, te da to pokazuje jevrejskoj zajednici da predstavlja važan faktor u društvu.

„Ono što je bitno jeste da jevrejska zajednica u Srbiji na ovaj način potvrđuje svoje prisustvo ovde. Poseban odnos Vlade Srbije i mađarske Vlade ukazuje na to da se jevrejska zajednica na ovom prostoru uvažava i predstavlja jedan od bitnih faktora u društvu u smislu odnosa prema manjinama, odnosno manjinskih naroda u Srbiji“, rekao je Sabadoš.

Dodao je da otvaranje rekonstruisane Sinanoge ima značaj pre svega za Suboticu, u kojoj je ovaj hram izgrađen 1902. godine.

Prema njegovim rečima, od Drugog svetskog rata, broj članova Jevrejske opštine Subotica se toliko smanjio da zajednica nije više mogla da održava tu Sinagogu, pa je predata krajem sedamdesetih godina lokalnoj samoupravi u Subotici, koja je vršila održavanje, obnovu i opravku Sinagoge, sve vreme od 1980. godine, pa do danas.

„Sinagoga je u svom značenju za zajednicu toliko bitna da smo sve vreme pokušavali i na kraju smo našli način da se ona popravi uz angažman gradske samopuprave, pokrajinske i republičke Vlade, evropskih fondova i na kraju uz pomoć mađarske Vlade tako da je izvršena potpuna rekonstrukcija Sinagoge“, kazao je Sabadoš i dodao da su radovi na tom hramu postali intenzivniji u prethodne 4 godine.

Istakao je da je za Jevrejsku zajednicu važno to što će u Subotici imati hram koji će zadovoljavati potrebe Jevrejske zajednice u tom gradu, ali i to što će istovremeno predstavljati i mesto gde će se održavati kulturne manifestacije, koje će odgovarati dignitetu i dostojanstvu zgrade.

„Subotička sinagoga je projektovana za 1.500 mesta za sedenje i po tome je druga najveća u Evropi, a ne samo po gabaritima. Ali, po stilu je posebna. Ovakav izgled Sinagoge, kao što je subotička, ne postoji nigde drugo i zbog toga je jedinstvena“, kazao je Sabadoš.

Prema njegovim rečima, pre Drugog svetskog rata u Subotici je bilo 4.000 Jevreja, od kojih se iz rata vratilo 1.050, da bi se 1948. godine polovina iselila u Izrael, a druga polovina je ostala tu i danas je došla do broja 250.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana