Predsednik Vučić doputovao u SAD – Ekonomija je jedina sigurna tema, kaže Grenel

Objavljeno: 02.09.2020. 15:04 Izmenjeno: 03.09.2020. 08:36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u SAD, gde će do 5. septembra učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, koje organizuje Bela kuća.

Ekonomija je jedina sigurna tema, a štа će se još naći na stolu, videćemo tokom razgovora, kaže domaćin skupa Ričard Grenel. Priština, za lokalnu upotrebu, ostaje pri stavu da je jedina tema svih razgovora međusobno priznavanje, dok šef srpske delegacije, predsednik Vučić, tvrdi da je spreman da odgovori na sva eventualna iznenađenja i da nema razloga za strah, ni pred razgovore u Americi ni pred nastavak dijaloga u sedištu Evropske unije u Briselu. Vučićev stav podržavaju i analitičari koji kažu da se u Vašingtonu neće odlučivati o statusnim pitanjima.

Stav Prištine u stilu „takse su ukinute i ne znamo o čemu još treba da pričamo kada je ekonomija u pitanju” novi je dokaz koliko oni neozbiljno pristupaju razgovorima i koliko su nespremni da razgovaraju o realizaciji još nekih ranije postignutih dogovora, kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

Obraćanje Ričarda Grenela, za njegove standarde neuobičajeno zanimljivo i dugačko, u kojem je istakao da će ekonomija biti jedina dogovorena tema, ali i da ne zna da li će se na stolu naći i neka druga pitanja, izjava je koja je prigušila prištinsku kampanju o jednoj jedinoj temi, međusobnom priznavanju, i priču vratila u normalne pregovaračke okvire, kaže Borislav Kašanski, urednik u Srpskom telegrafu.

Prištinu je, između ostalog, obeshrabrio i Vučićev tvrd stav da neće prihvatiti nikakvu priču o međusobnom priznavanju. Amerika svoju priču u razgovorima bazira na praktičnim pitanjima i rešenjima, pre svega ekonomskim, a ko će šta pokušati da progura mimo toga, kaže Kašanski, videćemo.

Ekonomija je nasušna potreba i preduslov za ozbiljne političke razgovore, pogotovo u situaciji koju je dodatno zakomplikovala epidemija koronavirusa. Priština, kaže Milivojević, mora da shvati da upravo ekonomija pravi pozitivnu atmosferu za razgovore o svim ostalim temama.

Činjenica da se dijalog nastavlja, makar jedina tema bila ekonomija, u stvari je deo politike i imaće političke refleksije. Rezultati vašingtonskih razgovora imaće veliki uticaj na nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU u Briselu, zaključio je Milivojević.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana