Vučić u Davosu:Šestu godinu borimo se za bolju poziciju SRB Tanjug

Objavljeno: 19.01.2020. 15:30 Izmenjeno: 21.01.2020. 09:36

„Šestu godinu za redom borimo se za bolje pozicioniranje Srbije u svetu i dolazak novih investitora u našu Srbiju“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Davos, švajcarski zimski centar, gde počinje tradicionalni godišnji Svetski ekonomski forum.

Na zvaničnom instagram nalogu „Budućnostsrbije“, uz fotografije iz tog mesta, Vučić je dodao da su „Amerikanci zauzeli ceo Davos“ i da je naša delegacija smeštena u Klostersu, dvadesetak kilometara od kongresnog centra.

Vučić će prisustvovati kasnije ceremoniji zvaničnog otvaranja Foruma i izlaganju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i skupu na kojem će se obratiti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Na forumu svetskih ekonomskih lidera, predsednik Vučić će učestvovati na sesiji „Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana“.

Planirano je i obraćanje predsednika Srbije na skupu pod nazivom „Generisanje rasta za Centralnu i Istočnu Evropu“.

Tokom dvodnevnog boravka u Davosu, Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija, navodi se u saopstenju.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su klimatske promene i akcije, a jedna od najvažnijih sesija je „Sprečavanje klimatske apokalipse“.

 

Važno da smo u Davosu, da je Srbija dobro predstavljena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, uoči otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je to odlično mesto gde za kratko vreme može mnogo da se čuje, da se ostvare važni kontakti, na korist Srbije.

„Za Srbiju je veoma važno da budemo u Davosu i da budemo dobro predstavljeni“, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

On je podsetio da je ovo šesta godina da se naša zemlja predstavlja na najevećem ekonomskom forumu u svetu.

Vučić je naveo da je to veoma značajno za poboljšanje pozicije Srbije, uz razgovore sa privrednicima, koje poziva da investiraju u našu zemlju.

„Sada imamo priliku da govorimo o investicionom ambijentu i da pozovemo ljude da nastave da investiraju u Srbiji“, rekao je Vučić.

Dodao je da će govoriti na dva važna panela, jednom ekonomskom, i drugom čisto političkom, o Zapadnom Balkanu, gde će govoriti o tome kako vidi budućnost, Malom Šengenu, ekonomskoj saradnji i drugim problemima.

 

Očekujem razmenu argumenata sa Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će sutra sa Hašimom Tačijem učestvovati na jednom panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i da očekuje razmenu argumenata, ali i civilizovan ton.

Upitan šta očekuje od tog susreta, Vucić kaže da će to biti zanimljiv susret, kao i da će biti mnogo lidera iz Evrope i sveta.

Vučić napominje da je Tači i dalje legalni predsednik privremenih institucija u Prištini i dodaje:

„Videćemo šta će da kaže, a ja ću i dalje da zastupam interese Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da svakako nije oduševljen što će se videti sa Tačijem, ali da je njegov posao da zastupa Srbiju i da se bori za njene interese, kao i da ga nisu ljudi birali za predsednika da bi mu bilo lepo, već da bi rešavao probleme i borio se za svoju zemlju.

„Očekujem razmenu argumenata, koja neće biti jednostavna, niti laka, ali verujem da ćemo u civilizovanom tonu to moći da obavimo“, rekao je Vučić.

Dodao je da će biti oko 20 učesnika na tom panelu, koji će sutra biti jedna od najposećenijih i najvažnijih za ljude iz Jugoistočne Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana