Vučić: Očekujem nove pritiske na nas, oni se slažu sa Kurtijem tanjug

Objavljeno: 18.09.2023. 08:53 Izmenjeno: 18.09.2023. 08:53

Predsednik je izrazio nadu i da će prilike u BiH da se srede i smire i dodao da ne veruje da će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik da bude uhapšen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje nove pritiske sa zapada na Srbiju u pregovorima sa Prištinom. „Sad će nešto novo da smisle, samo čekam šta je to novo šta će da smisle. Oni se suštinski slažu sa svim onim što radi Aljbin Kurti, a ovo sa zajednicom srpskih opština im je „must do it“ jer je potpisano pre deset ipo godina i zato što mi insistiramo na tome, i nećemo bez toga, a ovaj (Kurti) to neće da prihvati. I sad ne znaju kako da izađu iz toga, a smisliće nešto da smo mi krivi, nije važno šta“, rekao je Vučić na TV Pink. Vučić je dodao da ga ne interesuju zamerke zapadnih diplomata da im oštro odgovara, jer nije njihov potrčko da mu zameraju. „Kako da mi zamere, šta sam ja, njihov potrčko pa da mi zamere, šta ću ja njima da zamerim deset puta više? Nisam ja bombardovao Ameriku, nego su oni bombardovali moju zemlju“, konstatovao je Vučić. Vučić je rekao da će raditi najbolje što može za svoj narod, da će se boriti za njega i da će uvek dati odgovor svima koji misle da mogu da pričaju šta god im padne napamet o narodu u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je izjava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će pripadnici Srpske liste na KiM da “pate i plate“ strašna, i da Kurti ne bi nikada tako nešto mogao da kaže da nema “kart blanš“ i podršku. “Albancima je sve dozvoljeno. Koliko god da se pravili da su oštri prema njima, nisu i suštinski ih podržavaju. Za mene je važno da smo uspeli nekoliko ljudi da izvučemo iz pritvora i da se borimo za one koji su još tamo. Za Trajkovića, Luneta, Božića, za druge Srbe, ni krive ni dužne koji su tamo“, rekao je Vučić. On je  za TV Pink rekao da je njegov najveći strah pokušaj da se “Srbima u celom regionu nametne krivica“, i to “samo zato što hoće da budu Srbi i svoji na svome“. “Imate medijski linč i progon Srba u Crnoj Gori ako ne žele da se odreknu Beograda“, rekao je Vučić i dodao da se nada da će specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru moći “u lice da kaže sve o njegovim trikovima“. “On može da odlučuje gde će ko da bude na vlasti, ali Srbi ne mogu, ako nisu sa njim saglasni. Ali, to nije prvi put da se suočite sa dvostrukim standardima“, ocenio je Vučić. Predsednik je izrazio nadu i da će prilike u BiH da se srede i smire i dodao da ne veruje da će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik da bude uhapšen. “Ima raznih ideja, sigurno i ta o hapšenju negde postoji. Lično sam razgovarao sa Dodikom oko spuštanja tenzija. Rekao sam da nije problem, ali sam rekao da mi kažu oko čega on to greši vezano za dva člana Dejtonskog sporazuma. Oni su rekli da ne greši, ali da mora da pusti da prođe vreme. Prošlo je više od godinu dana i oni su nastavili da pritiskaju RS“, rekao je Vučić i dodao da se nada “da ćemo kao narod zajedno to moći da prevaziđemo“. Na pitanje da li će Aleksandar Vulin da bude smenjen sa mesta šefa BIA-e, on je rekao da to nije istina. “Kao što nije bio postavljen Vulin, tako neće biti ni smenjen. Možda sam i planirao da ga smenim, ali sad su mu produžili mandat“, primetio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana