Rekonstruisano porodilište u Aleksnicu Tanjug

Objavljeno: 05.07.2018. 12:46 Izmenjeno: 06.07.2018. 13:02

Broj dece je sve manji i manji, upozorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska rekonstruisanog porodilišta u Aleksincu. Srbija će, ponavlja predsednik, nestati kao nacija ukoliko građani ne promene svest o tome.

foto Tanjug

„Najveći problem imamo sa brojem rođene dece. I ja pozivam ljude u Srbiji i ne znamima me ko će šta da mi kaže, da mi prebaci, ko će da mi govori da diram u nečija prava ili da radim nešto loše…Srbija i mi kao narod nećemo moća da opstanemo ukoliko u svojim glavama nešto ne promenimo“, poručio je Vučić nakon otvaranja rekonstruisanog porodilišta u Aleksincu.

On je naglasio da će država i Vlada Srbije i dalje nastaviti da rade na podsticajnim merama za podizanje nataliteta.

„Imaćemo najmodernije bolnice, predivno urađene zidove, lepe krevete…sve što treba da se uradi i uredi, ali nije broj dece direktno prorcionalan razvoju ekonomije, napretku životnog standarda. Naprotiv, neretko je to obrnuto propocionalno. Zato i apelujem na svest ljudi“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da Srbi treba da razumeju da nestajemo kao nacija. „Džabe nam je što ćemo probleme da rešavamo, što ćemo da se obradujemo većim platama i penzijama za tri ili četiri meseca većim nego ikada ukoliko ne budemo imali dece“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da investiranje u gradove i opštine ne znači ništa ukoliko ne bude dece, i ljudi koji će da čuvaju ono što je izgrađeno.

Zbog toga je ljude u Srbiji zamolio da razmisle o tome jer, kako kaže, „od toga ništa nije važnije“.

Najveći pad u broju rođene dece u Srbiji, prema njegovim rečima, je u Novom Pazaru.

„Prema podacima ranije je bilo više dece i u Novom Pazaru i u Vranju, ali iz Vranja je deo otišao u Preševo gde je otvoreno porodilište tako da to nije suštinski pad. Tu je još gradova kao što je Pančevo. U svakom slučaju mnogo je mesta sa značajnim padom i moramo da vidimo šta ćemo da uradimo“, ukazao je predsednik.

Ipak, on je rekao da smatra da je na roditeljima odluka i poručio mladim ljudima da razmisle šta ostavljaju iza sebe Srbiji.

Aleksinčanima je čestitao na obnovljenom porodilištu, u kojem se danas rodilo jedno dete, a svim građanima poručio da će se finansijskim merama nastojati da imaju mogućnost da izdržavaju decu.

Zahvalio se Dragici Nikolić jer je njena Fondacija omogućila rekonstrukciju porodilišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana