Vučić:Nemačka da sasluša nas,kao što i mi slušamo komšije Tanjug, Studio B

Objavljeno: 13.06.2018. 11:36 Izmenjeno: 14.06.2018. 12:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.Vučić je to rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu.

foto printskrin Studio B

 

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat.

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblčastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji.

Ali, to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovljavajući nivo.

„Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti“, istakao je Vučić.

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

„Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspesnsijih nacija u EU, gde god da budemo“, rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer, mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

„Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat“, primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije sesti..

„A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 gdoina“, kaže predsednik Srbije.

Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

„Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama“, zaključio je Vučić.

 

Vučić obišao radove na novoj zgradi Ambasade Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji budućeg sedišta Ambasade Nemačke u Beogradu, a potom je položio i kapsulu u temelje nove zgrade.

Sa predsednikom, kojeg je dočekao ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, radove je obišao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom „polaganje kamena temeljca – Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade“, položiće predsednik Vučić, ambasador Ditman, gradonačelnik Radojičić i izaslanik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijan Helbah.

Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

Gradonačelnik Radojičić: Kamen temeljac za zgradu Ambasade Nemačke simboličan početak novih partnerstava

Gradonačelnik Zoran Radojičić je zahvalio ambasadoru Nemačke i poželeo da se između dve zemlje nastavi uspešna saradnja.

“ Ovaj događaj ima veliku simboliku. Nemačka je moćna i prosperitetna zemlja, a kao takva nama je prijatelj u ovim izazovnim vremenima. Istovremeno, ona je i velik investitor u Srbiju i Beograd, što je za nas izuzetno značajno „, istakao je Radojičić.

On je naglasio da Beograd razvija nova prijateljstva i održava stara, a da je prijateljstvo s Nemačkom dragoceno.

„Svima nama zato želim da ovaj kamen temeljac bude simboličan početak novih partnerstava, razgovora i dogovora između predstavnika dva naroda „,poručio je Radojičić.

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će uz nemački nadzor i srpske inženjere i radnike posao na ovom objektu biti na najbolji mogući način završen.

“ Siguran sam da će zgrada da krasi Ulicu kneza Miloša, ali i da bude svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga. Odnosi između naših država u prošlom veku bili su dinamični, sa usponima i najtežim mogućim padovima. Međusobnim razumevanjem i poverenjem unapređeni su i danas su veoma kvalitetni i sadržajni. Ekonomska saradnja je na izuzetnom nivou, a Nemačka je postala prvi partner Srbije u trgovinskoj razmeni, što se neće menjati u narednih dvadeset godina „, istakao je Vučić, dodajući da više od 45 hiljada ljudi danas ima posao zahvaljujući nemačkim kompanijama i investitorima u našoj zemlji.

Predsednik je svima poželeo dobar i uspešan rad na ovom značajnom objektu.

Ambasador Aksel Ditman istakao je veliko zadovoljstvo što danas počinje gradnja nove zgrade ambasade.

“ Bio je to dug put, od raspisivanja međunarodnog arhitektonskog konkursa do današnjeg polaganja kamena temeljca. Zahvalni smo svima koji su omogućili da gradnja danas započne, predsedniku Vučiću, Gradu Beogradu, gradonačelniku Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku Goranu Vesiću, uz nadu da ćemo nastaviti izvrsnu saradnju, kao i Saveznom ministarstvu spoljnih poslova i drugim nemačkim institucijama koje prate ovaj projekat. Očekujemo da će radovi na staroj adresi u Ulici kneza Miloša biti završeni na leto 2020. godine i da će odražavati odlične bilateralne odnose između Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije „, kazao je ambasador Ditman.

Kristijan Helbah podsetio je na svoj dugogodišnji diplomatski boravak u Srbiji i istakao da se od tog vremena mnogo toga promenilo nabolje.

„Mi u Srbiji vidimo partnera i ona je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Naši bilateralni odnosi veoma su dobri, mi smo važni trgovinski partneri, mnogo je direktnih investicija i u Srbiji trenutno posluje oko 400 nemačkih kompanija. Politički dijalog između naših zemalja je najbolji u međusobnoj istoriji bilateralnih odnosa. Nemačka je veoma zainteresovana da zemlje regiona postanu članovi EU, jer unija nije potpuna bez zemalja Balkana, a i naši bezbednosni interesi su zajednički. U ovoj zgradi radiće mnoge diplomate koje će nastaviti da neguju naše odnose i koji će pružiti ruku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji „, istakao je, između ostalog, Kristijan Helbah.

Vremenska kapsula sadrži aktuelno izdanje „Politike”, pozdravnu reč ambasadora sa zajedničkom fotografijom svih zaposlenih i set kovanica Narodne banke Srbije.

Događaju su prisustvovali i glavni gradski urbanista Milutin Folić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana