Vučić: Opšta bolnica u Leskovcu gotova do januara 2025. tanjug

Objavljeno: 24.10.2023. 11:27 Izmenjeno: 29.10.2023. 09:14

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je posetu Leskovcu obilaskom radova na rekonstrukciji Opšte bolnice, kojoj će uručiti savremeni digitalni mamograf. Obilasku bolnice prisustvuju ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je za Tanjug uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića da […]

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je posetu Leskovcu obilaskom radova na rekonstrukciji Opšte bolnice, kojoj će uručiti savremeni digitalni mamograf. Obilasku bolnice prisustvuju ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je za Tanjug uoči dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića da rekonstrukcija Opšte bolnice ima ogroman značaj ne samo za Leskovac, već za ceo Jablanički okrug. „Naime, pravi se jedna savremena bolnica apartmanskog tipa u kojoj će biti sve dvokrevetne sobe sa kupatilom, ali i nove hirurške sale sa centralnom intenzivnom negom i porodilištem. Mamograf je itekako značajan jer spada u „zlatni standard“ za rano otkrivanje karcinoma dojke“, rekao je on. Dimitrijević je rekao da se rekonstruiše centralna glavna zgrada bolnice, površine 25.000 metara kvadratnih. „Bolnica je počela sa radom 1974. godine i do sada nije vršena ovako temeljna rekonstrukcija“, dodao je on. Na pitanje kako su žene do sada obavljale mamografske preglede, Dimitrijević je rekao da su do sada imali analogni mamograf koji se često kvario. „Do sada smo imali analogni mamograf koji se često kvario i koji je pre početka korone prestao da radi i nije više bila moguća popravka. Novi digitalni mamograf će za naše pacijente, pre svega za skrining mamografiju, mnogo značiti izimajući u obzir da je karcinom dojke u samom vrhu maligniteta i smrtnosti kod žena“, istakao je on. Bolnica je puštena u rad 1974. godine, ponovio je Dimitrijević i dodao da ima više od 1.400 zaposlenih, a pokriva više od 240.000 stanovnika na teritoriji Jablaničkog okruga, odnosno opštine Leskovac, Medveđa, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Crna Trava. Predsednik Vučić predstavio je ranije ovog meseca mapu opremanja zdravstvenih ustanova i istakao da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen zdravstvenim ustanovama u gradovima i opštinama širom Srbije. Naveo je da će mamografi, pored Leskovca, biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Požarevac. Planirano je da predsednik Vučić posetu Leskovcu nastavi otvaranjem i obilaskom italijanske fabrike „Aunde“.

Vučić: Renoviranje Opšte bolnice u Leskovcu treba da se završi do januara 2025. godine, digitalni mamograf smo doneli ranije, treba da se namesti od 1. novembra i da se obuče ljudi, zdravlje naših žena je najvažnije.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Leskovcu, nakon razgovora sa izvođačima radova, da će sve biti završeno do januara 2025. godine. Vučića su ispred bolnice dočekali građani, a on je podsetio da su ga prošlog puta kada je bio u Leskovcu na otvaranju novog stadiona pitali za mamograf, zbog čega će danas uručiti savremeni digitalni mamograf. Predsednik je rekao da su obezbeđena sredstva za još jednu zgradu u okviru bolnice koja se gradi, oko 350 miliona dinara. „Poslednji put kada sam bio u Leskovcu, obilazili smo stadion i ja pričam o fudbalu i mladima i prilazi neko da me pita nešto i kaže kako mu ne daju da pita, a ja kažem pitajte – kaže kako nema mamografa u Leskovcu i sada pošto smo ga doneli, to više nije tema“, rekao je Vučić. Predsednik je naveo da je najvažnije da još izdržavamo kad je reč o finansiranju projekata i da se ne menjaju prioriteti, niti smanjuje novac. Vučić je podsetio da u toj bolnici nije ništa obnovljeno još od 1959. godine. Izvođač radova je rekao da će sve biti završeno do januara 2025. godine i da svakog dana imaju 165 radnika na gradilištu. Vučić je najavio da će doći u Leskovac 19. novembra pošto će se poslednji meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koji fudbalska reprezentacija Srbije igra sa Bugarskom biti na novom stadionu u Leskovcu. „Prvo ćemo otvoriti stadion u Zaječaru i dolazimo svi ovde da gledamo utakmicu“, dodao je Vučić.

Pre kraja godine Leskovac, Užice, Kragujvac, Niš i Kladovo dobijaju i magnetne rezonance i mamografe, pri čemu Užice dobija dva magneta.

U Leskovcu rekonstuišemo celu bolnicu, biće uloženo više od 40 miliona evra, prvi put će imati dva skenera, dva ultrazvuka, mamograf, magnentnu rezonancu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana