Teleoptik „mozak“ odbrambene industrije,uskoro veće plate Tanjug

Objavljeno: 08.07.2018. 08:17 Izmenjeno: 09.07.2018. 11:18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon obilaska Teleoptika, da ova komapnija, ranije potpuno ugašena, sada ponovo živi, da predstavlja mozak naše odbrambene industrije i najavio nova ulaganja u nju i veće plate za zaposlene.

foto Tanjug

„Radnici ovde rade za izuzetno male plate. Neću ja da vam kažem, vaši rukovodioci će vam reći za koji dan koliko povećanje plate će biti. Bićete nešto zadovoljniji“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle obilaska fabrike.

Kako je naglasio, neophodno je zadržati radnike ovde da ne odu u druge kompanije.

„Danas je vode situacija znatno bolja, to je nekad bila ugašena kompanija, danas živi“, rekao je on.

Podsetio je da je, prema programu koji je usvojen dok je bio premijer, u ovu fabruiku već usvojeno 6 miliona evra, a da će biti izdvojeno još oko 6.

Naveo je i da se danas u fabrici može videti 50-60 odsto novih mašina koje su nabavljene.

„Kad sam bio u Kazahstanu video sam najčistiju belu sobu, a danas ovde je ta soba i lepša i čistija, i temperaturno i po pritisku jednako ili bolje urađena nego ona u Kazahstanu“, rekao je on,pokazavši jedna od proizvoda ove fabrike za koji je radnicima, kao kažu, potrebno oko sat i po vremena.

„Ovo je naših ruku delo i na to smo ponosni. Videli ste ovde i korišćenje nano tehnologije, za nišane koji koriste mat tehnologija koja vam omogućava da se ne odate kada vas neprijatelj osmatra, ima natkorozivnu zaštitu. I to proizvodimo ovde. Tu jei precizna mehanika, motori za glave za navođenje raketa, to je nešto za nas od ključnog značja. Mozak sistema naše odbrambene industrije je ovde“, poručio je Vučić.

On je dodao da se fabrike obnavljaju, i zahvaljujući tome opstaju.

„Ukupan izvoz našeg oružja, municije, oruđa 2012. bio je 154 miliona evra, prošle godine 560 miliona a ove očekujemo preko 620 miliona.Kad izračunate to je u odnosu na 2012. četiri puta povećanje i na to sam ponosan“, poručio je on.

Nastić:Sredstva vlade omogućila dostojanstvene uslove za rad

Direktor kompanije „Teleoptik žiroskop“ Milan Nastić rekao je da su sredstva koja je Vlada Srbije donirala veoma značajna i da su omogućila da ova fabrika sada ima dostojanstvene uslove za rad.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi i naglasio da je ovakva fabrika potrebna Srbiji i njenom odbrambenom sistemu.

Nastić je naveo da je nakon nabavke savremene opreme „Teleoptik žiroskop“ mnogo efikasniji i da za neke od proizvoda, za čiju je izgradu trebalo oko 30 sati, sada treba oko tri sata.

Dodao je da ova fabrika izvozi tri do četiri puta više u odnosu na 2015. godinu, kao i da ima ugovore sa Vojskom Srbije i inostranim partnerima, među kojima su UAE.

On je najavio da bi sledeće godine trebalo da bude zaposleno još oko 100 ljudi što bi značilo da u fabrici radi između 320 i 350 ljudi, koji će se baviti Hi-teć proizvodima.

Nastić je rekao i da se u fabrici trude da što manje zavise od uvoza ali da nezavisnost nikada ne može biti stoprocentna.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana