Vučić o Zemanovoj inicijativi: Ne treba previše očekivati Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 09. 2019. 13:07:03

Predsednik Vučić smatra da ne treba imati prevelika očekivanja da Češka može tako lako promeniti svoj stav oko priznanja Kosova.

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je realno“, rekao je Vučić novinarima u Vatikanu, na konstataciju da je češki premijer Andrej Babiš kazao da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom i ostalim institucijama razgovara o pitanju povlačenja priznanja Kosova.

„Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala našim češkim prijateljima. Znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa da, ako ne bude došlo do takve odluke, od njega pravimo neprijatelja, koji nije bio nešto spreman da uradi“, upozorio je Vučić.

On je istakao da zna koliko Česi poštuju i vole Srbiju, da su iskreni naši prijatelji, ali da države ne mogu da rade takve stvari tako lako, posebno ako se nalaze u nekom određenom bloku.

Ponovio je da ne treba previše očekivati.

Upitan za „političku ofanzivu“, koju je pokrenuo i dolaskom u Vatikan, Vučić je kazao da novinari vole da govore o ofanzivama, a da su ove posete njegov posao i redovna borba za našu zemlju, što će nastaviti da radi.

„Borićemo se i i dalje i verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti“, kazao je Vučić.

 

Usporavanje nemačke privrede pogodiće sve, i Srbiju

Predsednik Vučić ocenio je da će usporavanje evropske privrede, posebno Nemačke, sigurno uticati i na Srbiju, ali ističe da naša država radi na povećanju stope rasta domaće ekonomije kako bi se ublažile posledice potencijalne recesije u nekoliko evropskih zemalja.

Vučić je nakon sastanka sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, odgovarajući na pitanja novinara rekao da Srbija razmišlja o tome kako da odgovori na pitanje preteće recesije nekim evropskim ekonomijama.

„Razmišljamo i bićemo pogođeni“, rekao je Vučić komentarišući tako stavove nekadašnje vlasti koja je, u vreme globalne recesije 2007., 2008., 2009…, tvrdila da će našu zemlju finansijska kriza zaobići, jer nismo integrisani u evropsku ekonomiju.

Svaki pad industrijske proizvodnje i svako zaustavljanje rasta u Nemačkoj pogodiće i Srbiju, naglasio je predsednik.

„Imamo najveći broj nemačkih kompanija, gotovo 70.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama. Naš izvoz je najveći u Nemačku, zatim Italiju…Kako očekujete da nas ne pogodi?“, upitao je predsednik i dodao da država radi sve što može kako bi se obezbedio kontinuiran rast.

Uveren je da će na ove probleme naša država uspeti da odgovori na, kako je rekao, najbolji mogući način.

„Ne mogu da govorim o onima koji su nam napravili rast od minus 3,1 tako da ne želim da se poredim uopšte sa njima, takve izjave nisam davao, niti mogu da dajem“, rekao je Vučić.

 

O pljački govore oni koji su opljačkali državu…

Predsednik Aleksandar Vučić odbacio je kritike opozicije da je država opljačkana prodajom PKB za 106 miliona evra i istakao da je prodaja te kompanije išla u potpuno otvorenoj tenderskoj proceduri.

„Ako je opljačkana za 106 miliona evra, što on nije ponudio milion evra više od onih koji su kupili, i zaradio 105 miliona?“, zapitao je Vučić.

„Oni koji su dok su bili na vlasti zemlju opljačakali za 619 miliona evra i pokazali to, direktno u papirima, sada kažu da otvorena tenderska procedura nije dobra ili nije dovoljno dobra“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu za tvrdnje zamenika predsednika S SP Dragana Ðilasa, Borka Stefanovića da je Srbija prodajom PKB opljačkana za najmanje 106 miliona evra.

„Da li mislite da bi Ðilas ili Borko Stefanović propustili priliku da opljačkaju za još 105 miliona evra da je to činjenica?“, upitao je Vučić.

Ponovio je da je to bio otvoren tender, na koji je svako mogao da se javi.

„A, oni bar imaju stotine miliona… To je prodato za 110-130 miliona. Šta je za njih da su dali 131 milion. To im taman neto dobit od svega što su imali i da zarade još 100 miliona…“, rekao je Vučić.

„Kakvu su to lažovi, kakvi su to ljudi…Oni nikad nisu znali šta je otvorena tenderska procedura, jer su sve na mufte radili, krali pljačkali…“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da ima onih ne veruju da će prosečna plata dostići 500 evra, poput Milana Chulibrka, urednika NIN-a, koji kaže da ne može još uvek da čestita ne tome, Vučić je prokomentarisao da će čestitati za dva i po meseca.

„Sada je plata 464 evra, a za dva i po meseca će da cestita. Ali, ni tada neće, i tad će da nađe nešto drugo“, rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje čestitke i od bivšeg predsednika DS Dragana Šutanovca, koji je, kaže, u Skupštini rekao da će da čestita kada prosečna neto plata bude veća od 500 evra.

Na opasku novinara da NIN ne veruje u analize Fajnenšl tajmsa, Vučić je ironično rekao:

„Glupi su u Fajnenšel tajmsu, Svetskoj banci, MMF-u… Ništa to ne važi. Ćulibrka za šefa MMF-a, Ðilasa za šefa sveta, posebno za šefa svih sekundi svih televizija…“.

Komentarišući ocene bivšeg predsednika Borisa Tadića da je „Srbija tu gde su je postavili naprednjaci, beli listići, kriminalci, prostor gde vlada i apsolutizam i pljačke…“, Vučić je rekao da je Tadićevo vreme poznato po pljačkama njegovih najbližih saradnika, sa kojima se još nismo izborili.

„Što se tiče neprosvećenog apsolutizma o kojem govori, on nije mogao da bude apolutista, jer kad se probudite u 11, a odete s posla u 12.30 ne stignete to sve…“, rekao je Vučić.

Dodao je da je uvek spreman da svoje obrazovanje uporedi sa Tadićevim, a da ljudi treba ocenu da donesu na osnovu rezultata – kada su im bile veće plate, kako je izgledala zemlja…

Dodao je i da se Tadić ponekad ponaša infantilno, ali to je, kaže, njegov i problem onih koji za tu opciju glasaju.

Na pitanje da li očekuje od opozicije kritike i nakon raztgovora sa papom, Vučić je rekao da ne zna šta bi im palo sad napamet, ali da im uvek nešto padne napamet.

Kaže da je video da je nekima juče smetalo to što predsednik Češke Miloš Zeman ne hoda lako i napomenuo da ni on ne hoda lako, ali i da to nije posao predsednika da „trče na atletskim mitinzima“, već da na najbolji način vode zemlje.

Istakao je da Češka danas ima prosečnu platu od 1.240 evra, a nezaposlenost od svega 2,2 odsto, što pokazuje da je to zemlja „fantastičnog uspeha“.

„Neki govore da je uspešnija i od najjačih zemalja“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaze da se i Srbija polako oporavlja i da će imati plate veće od 500 evra, zatim veće penzije, da se obnavljaju putevi, pruge, bolnice, škole i drugo.

„Zato naši gradovi postaju puni kranova i gradilišta i verujem da ćemo moći još puno da da postignemo. A to što vas neko napada, ne znači mnogo“, rekao je on i dodao da preko društvenih mreža sve svoje frustracije mogu pojedini da pokažu i skupljaju negatinu energiju.

Kazao je da se tome teško suprotstaviti, ali da veruje da rezultati i rad nikad ne mogu da se pobede.

 

Večeras ili sutra sastajem se sa ljudima iz „Bristola“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se, po povratku iz Vatikana, već večeras ili sutra ujutru, sastati sa ljudima koji žive u hotelu „Bristol“, kako bi pokušao da reši njihov problem.

„Treba da rešavamo probleme običnih ljudi. Ako stignem možda i večeras, ako ne ujutru“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vatikanu.

Ministarstvo odbrane je ranije ove sedmice saopštilo da ostaje pri stavu da se pitanje stambenog rešenja za osobe u „Bristolu“ reši u okviru zakona i utvrđenih procedura, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 osoba.

Navodi se da nezakonita rešenja problema za ljude u „Bristolu“ nemaju podršku tog ministarstva.

Prethodno je narodni poslanik Miodrag Linta pozvao Ministarstvo da reši stambeno pitanje 10 porodica vojnih beskućnika i penzionera koji žive u hotelu „Bristol“.

„Porodice koje imaju rešenje za dodelu pripadajućeg stana treba da dobiju stanove u zakup na neodređeno vreme, dok porodicama koje nemaju rešenje treba da se dodeli stan u zakup na određeno vreme“, saopštio je tada Savez Srba iz regiona.

Linta je, takođe, apelovao na Ministarstvo odbrane da se, do konačnog rešenja, stanarima u Hotelu „Bristol“ ponovo priključi struja, kao i topla voda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana