Vučić o postignutom u 2016. i planovima za 2017. Tanjug

Objavljeno: 29.12.2016. 10:50 Izmenjeno: 29.12.2016. 17:14

Vlada Srbije je u ovoj godini vredno radila i postigla značajne rezultate, kaže premijer Aleksandar Vučić sumirajući rezultate rada svog kabineta u 2016. godini, a za narednu najavljuje da je bitno da ne odustajemo, već da nastavimo da se još jače borimo.

Premijer u intervjuu za Pink ističe da je u Srbiji smanjena nezaposlenost, da su otvorene fabrike i proizvodni pogoni širom zemlje, zaposleni novi radnici, a nada u bolji život vratila se i u najudaljenije krajeve Srbije.

“Verujem da je za Smederevce najlepša vest u 2016. što smo, sa našim kineskim prijateljima, uspeli da spasemo Železaru, sačuvali 5.000 radnih mesta, i što njeni radnici danas imaju platu veću nego ikada, ali je, takođe, to odlična vest za sve naše građane, jer je time povećan naš privredni rast”, rekao je Vučić.

Zahvaljujući privrednom rastu, premijer Vučić kaže da od 2,8 odsto, za koji smo se borili i izborili, podignute plate i penzije, a svaki penzioner dobio je 5.000 dinara jednokratne pomoći.

“Znamo da to nije dovoljno, da postoje građani koji i dalje teško žive, ali to je jasan signal svima da se srpska ekonomija oporavlja, napreduje, i da Vlada Republike Srbije brine o svakom građaninu”, rekao je.

Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za sedam mesta, i našla se među prvih deset država, od 189, koje su ostvarile najveći napredak, a to je prema oceni premijera nedvosmislen znak za sve svetske investitore da je Srbija postala uređena država, pravo mesto za njihove investicije, što za naš narod znači sigurnu egzistenciju i nova radna mesta.

“Uradili smo mnogo na razvoju infrastrukture. Veoma sam ponasan na naše radnike. Izgrađeno je 98 kilometara autoputa i još mnogo kilometara regionalnih i lokalnih puteva, a obnovljeni su i kilometri pruga. Na Koridoru 11 otvorena je deonica od 40 kilometara na putu Ljig – Preljina, na Koridoru 10 deonica od Grabovnice do Grdelice”, naveo je.

Pemijer je spomenuo i železničku stanicu „Prokop“, koja je posle 40 godina od početka radova, svečano otvorena za saobraćaj.

„Avioni „Er Srbije“, nakon 25 godina pauze, ponovo lete direktno za Njujork, Beograd na vodi svakoga dana raste sve brže, i sasvim sam siguran da nam mnogi, ne samo u Evropi, nego i u svetu, zavide na trudu i rezultatima“, dodao je on.

Vučić je rekao da svako ko dođe ili prođe kroz Srbiju, na svakom koraku, vidi da se zemlja menja na bolje, da raste, da se gradi i napreduje.

“Srbija je trajno opredeljena za mir, želimo najbolje moguće odnose u regionu, da sarađujemo sa svima i da budemo sidro stabilnosti na Balkanu. Ali isto tako, Srbija je dužna da štiti svoje granice i građane, jer smo mi nezavisna i suverena država. Jačamo svoje odbrambene sposobnosti, i beskrajno sam zahvalan ruskim prijateljima što su nam omogućili da štitimo svoje nebo i osavremenjujemo vojsku.“.

Vučić je rekao da Vlada Srbije nastavlja da se brine o starima, mladima, bolesnima i socijalno ugroženima i kao primer naveo da je započeta obnova 3.000 bolnica, kliničkih centara, škola, vrtića i socijalnih ustanova, osnovan je Fond za lečenje dece u inostranstvu, više od 45 mališana poslato je na lečenje u inostrane klinike, a 89 na dijagnostiku.

“Odlučili smo da reformišemo i naš obrazovni sistem: uveli smo dualno obrazovanje, kako bi naši mladi dobili najkvalitetnije stručno znanje, a za najtalentovaniju decu svake godine obezbeđujemo sve više stipendija”, rekao je i dodao:

“Što se više budemo trudili, vredno radili i jačali našu ekonomiju, imaćemo više novca i za penzije, i za prosvetne i zdravstvene radnike, vojsku i policiju, i zato je bitno da ne odustajemo, već da nastavimo još jače da se borimo”.

Premijer je istakao da je Srbija ozbiljan partner svima, gradi čvrsta prijateljstva i na Istoku, i na Zapadu.

Naš strateški cilj, dodao je, jeste EU, a da tradicionalna prijateljstva sa NR Kinom, Ruskom Federacijom čuvamo i razvijamo.

Istakao je da je otvoreno šest pregovaračkih poglavlja sa EU, a jedno je i zatvoreno.

Premijer Srbije je poželeo u narednoj godini da svi rade još više, „da budemo odgovorni prema sebi samima, da svi zajedno doprinosimo većem privrednom rastu i razvoju naše Srbije“.

“Želim da se vrati nada u svaku kuću u Srbiji, da se dobro živi od sopstvenog rada, u miru i blagostanju, da bude više dece, smeha i radosti”, poručio je premijer Vučić čestajući Novu godinu i Božić svim građanima Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana