Vučić: Nismo još dobili nacrt onoga što želi EU, papir i dalje ne postoji tanjug

Objavljeno: 16.03.2023. 18:26 Izmenjeno: 18.03.2023. 10:13

Znam šta radim, ništa tajno neću da radim.

foto tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, u obraćanju građanima, da još nismo dobili nacrt onoga što želi EU, kao i da je naša strana dostavila svoj predlog, a albanska svoj. „Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju, mi smo dostavili svoj predlog, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje, do danas do 18 sati ne postoji“, rekao je Vučić nakon sastanaka prethodnih dana sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom. Istakao je da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško.

Znam šta ne smemo da izgubimo, znam šta moramo da sačuvamo… Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir, da idemo ka putu normalizacije i boljem razumevanju sa Albancima čuvajući nacionalne interese Srbije.

Srbija je 50 odsto ekonomije Balkana, imamo 50 odsto više od Bugarske, 60 odsto od Hrvatske stranih direktnih investicija, imamo 642 miliona evra stranih direktnih investicija u prva dva meseca i prvoj dekati marta, što je značajno više od prošle godine koja je bila apsolutni rekord.

Mi ćemo raditi u interesu Srbije najbolje što znamo, poštovaćemo naše crvene linije koje smo više puta saopštili i važno je da mi razumemo koliko je komplikovana situacija i pozivam građane kao predsednik Srbije da veruju svom državnom rukovodstvu u posvećenost, mdrost, osbiljnost posvećenost i snagu svog državnog rukovodstva…. Znam šta radim, ništa tajno neću da radim.

Radiću kao vrhovni komandant nan tome da nam vojska bude jača, da nikome nikada ne padne napamet da napadne našu zemlju, okolnosti u svetu su desetostruko teže i promenje u odnosu na 80. i 90. godine, Srbiju moramo da sačuvamo, ovaj naši mali brod da dovedemo do mirne luke, čuvajući naše vitalne nacionalne interese.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, kao i da će tamo, kao i bilo gde drugde pokušati da uradi ono što je najbolje za Srbiju i da nastavi da radi na normalizaciji odnosa. On je u obraćanju javnosti rekao da nije problem u tome šta će da potpiše, već da li će to da uradi. „A u stvari se niko ne nada da nešto neću da potpišem, jer nikoga nije briga oko KiM, jedino o čemu brinu je javno streljanje predsednika Srbije. Oni se svi nadaju, koji organizuju protest da ću da potpišem da bi tražili moju glavu na tacni, a ne zato što bi bili uplašeni ili nezadovoljni što bi plan bio prihvaćen“, rekao je Vučić. Kako je istakao, pokušaće u ime pristojne Srbije da uradi šta je najbolje. „Da nastavimo da radimo na normalizaciji, da budemo konstruktivan partner EU. Čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam lagao u razgovorima, to ste videli prećutno sakriveno. Oni koji su dragi EU i koji su ih pitali za crvene linije, Lajčak im je rekao da sam to više puta ponovio šta su. Da ponovim svima je rečeno i niko nije mogao da kaže da to nije čuo jasno“, rekao je on. On je naglasio da je važno da mi razumemo situaciju i koliko je komplikovana. „Pozivam građane da veruju državnom rukovodstvu, ne moraju mene da vole, ali da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje i snagu državnog rukovodstva. Znam šta radim“, rekao je Vučić. Kako je rekao on ništa tajno neće da uradi i ponovio da su svi sporazumi odavno dostupni. „Molim ljude za to jer smo taktički superiorni, a strateški smo gubili. Od Miloševića, Koštunice, Đinđića svi su oni bolji govornici i šarmantniji od mene, ali rezultati u svakoj sferi su malo drugačiji. Ne interesuje me da vladam emocijama ljudi. Moj posao je da Srbiji ostavim najbolje moguće rezultate i kao neko sa najviše glasova u istoriji. Znam šta ne smemo da izgubimo“, rekao je on.

Sukobi u Ukrajini su nam doneli brojne probleme, mi moramo da se držimo međunarodnog prava, principa i Povelje UN, Srbija ima svoju politiku, kada budemo u situaciju da tu politiku menjamo obavestićemo vas, ja ću vam se obratiti, neće niko drugi, a kada će to biti ne znam, do sada je bilo da je naša politika mudro i pametno odmerena… Država je suviše ozbiljna stvar.

Imamo pet milijardi evra na računu, imamo dovoljno para imamo dovoljno za sve što nam treba, pare sada poskupljuju, ljudi treba da troše pare i da ne brinu, penzije će pratiti plate, povećanje će biti više od 10 odsto i o tome ćemo razgovarati u junu.

Otvorićemo nekoliko putnih pravaca, za koji dan otvaramo prvi stadion u Leskovcu, potom u Zaječaru pa Beogradu, nastavljamo da gradimo pruge, gradićemo obilaznicu oko Kragujevca, otvaramo nove fabrike… Rekao sam ovo jer Srbija mora da čuva stabilnost, građani ne treba da strahuju bankarski sistem je odličnom stanju, rezerve zlata su nam najveće u istoriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da ne zna šta tačno opozicija hoće od njega jer sa jedne strane govore da je potpisao i osuđuju ga, a sa druge ga nabeđuju da nije. „Šta hoćete od mene, samo streljanje Aleksandra Vučića, nadam se metaforično. Ozbiljnu politiku ostavite nama. Oni govore Vučiću potpisao si, nisi, a u stvari jesi. Potpisao si ono što nismo videli šta je, ali ćemo objasniti da si nešto sakrio. I znaju da sam protiv Rusa, ali to krijem. U ludilo da ulazite ne možete i ne vredi. A šta bi im bila politika da će uspešnije da vode Srbiju. Zamislite da priču o veštačkoj inteligenciji spojite sa Obradivićem, Jovanovićem, Stamenkovski“, rekao je on. On je pokazao naslovnu stranu jednog dnevnog lista na kojoj se vidi da nešto potpisuje i rekao da on jeste nešto potpisivao, ali ne ono što bi opozicija htela. „Da li je to objektivno ili fer. Da održim 500 konferencija da dokažem da neko nešto obmanjuje? Šta da kažem?“, rekao je Vučić.

On je rekao i da će čuvati državne i nacionalne interese, iako za Srbiju stvari neće biti lake, i da nijednu neće da krije od naroda.

Sa Lajčakom sam ozbiljno razgovarao o ZSO, o tome dokument potpisan 2015., jer kada to imate imate veći sigurnost za naše ljude i nikada niko ne može da nam prekinen platni promet, jasno sam rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno.

Mi smo na evropskom putu … Srbija neće biti izolovana dok sam predsednik, Srbija će krupnim koracima da grabi napred i ozbiljno će da se odnosi prema svojoj politici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana