Srbija sedi u svojoj stolici Studio B

Objavljeno: 31.07.2017. 15:34 Izmenjeno: 01.08.2017. 11:52

Poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu nisam uputio da bi sagovornicima ponudio gotovo rešenje, već da pokušamo da do njega dođemo zajedno, razgovorom, izjavio je u Kragujevcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada je naša spoljna politika u pitanju, nećemo je menajti uprkos činjenici da smo više nego ikada izloženi pritiscima sa svih strana, rekao je Vučić i dodao da Srbija ne sedi na dve stolice, već ima svoju, da se neće svrstavati u vojne blokove,  već će jačati sopstvenu vojsku.

Dobro je da u dijalogu učestvuje što više ljudi, sa različitim idejama, makar se one, poput one Borisa Tadića da Kosovu treba dati stolicu u UN, drastično razlikovale od onoga što je pričao dok je bio na vlasti, rekao je Vučić.  Niko ne nudi gotovo rešenje, ideja je da ga zajedno nađemo i pozovemo građane da se i oni o njemu izjasne, kaže predsednik.

Srbija je više nego ikada izložena različitim pritiscima sa različitih strana, jer niko nije zadovoljan našom pozicijom, kaže Vučić i poručuje da to neće pooljuljati naše opredeljenje da, kao samostalna država, brinemo o sopstvenim interesima.

Vojna neutralnost ostaje jedan od temelja naše spoljne politike, niko nas ne pritiska da taj stav promenimo, niti bi taj pritisak išta promenio, rekao je Vučić i poručio da je prioritet na tom polju da modernizacijom i ulaganjima jačamo sopstvenu vojsku.

Pred nama su sve, samo ne laki dani, i tako je uvek pred godišnjicu Oluje, rekao je Vučić i dodao da će bol i tuga ostati zauvek ali da moramo,  iz godine u godinu, da spuštamo barem političke tenzije.

Učinili smo sve što je potrebno oko izručenja Ismaila Morine, Alnbanca koji je rukovao dronom na stadionu Partizana. Na potezu je Hrvatska.  Mi više ne možemo, jer oko kriminala ne pregovaramo, rekao je Vučić. Na pitanje novinara o navodnim ubistvima iza kojih stoji BIA, predsednik je odgovorio kontra pitanjem: Navedite mi jedno ime, koga je to BIA ubila?

Vučić: Nećemo u NATO

Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio „svetskim silama“ da ne vode srpsku politiku.

Vučić je to rekao povodom pitanja novinara kako vidi izjavu ruske istoričarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova.

„Srpsku politiku vodi srpsko rukovodstvo u skladu sa srpskim državnim i nacionalnim interesima“, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas više nego ikada izložena različitim pritiscima, sa različitih strana.

„Niko nije zadovoljan pozicijom Srbije, jer je ona nezavisna država i brine o svojim interesima u uslovima sve većeg sukoba velikih sila, kada proteruju 750 i vsise lica iz diplomatskih predstavništva, pa je razumljiva zaoštrena retorika“, ocenio je Vučić.

On je dodao da svi očekuju da se Srbija opredeljuje.

„Srbija ne sedi na dve stolice, kako neki tvrde. Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost“, podvukao je Vučić.

Veoma oštro odbacio je tvrdnje da je poziv na dijalog put ka priznanju Kosova:

„Ovo je samo poziv na dijalog, rešenja nisu gotova. Prekinite da izmišljate na svim stranama. Neću da izlazim sa rešenjima, dok ne čujem stavove kompletnog društva“, podvukao je Vučić.

Kazao je i da Srbija ne želi da bude nijednog vojnog saveza:

„Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana