Vučić: Nećemo da molimo za datume

Objavljeno: 22.03.2016. 10:01 Izmenjeno: 22.03.2016. 10:01

Nećemo da molimo za datume otvaranja poglavlja nikoga, pa ni komšije Hrvate, sa kojima želimo dobre odnose, ali smatramo da bi bilo dobro za našu zemljlu da ta poglavlja budu otvorena što je moguće pre, izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom, rekao da su za Srbiju veoma važna poglavlja 23 i 23, gde ima još posla da se uradi, ali da će Srbija vredno raditi na tome.

„Mnogo treba da popravljamo u korupciji, efikasnosti pravosuđa, zašitti ljudskih prava. Vredno ćemo da radimo i što pre ih otvorimo imaćemo i više vremena i bolji način da se njima posvetimo“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Kirhbaumom razgovarao o protivljenju pojedinih članica EU otvaranju tih poglavlja.

„Što se tiče suprostavljanja nekih članica EU otvaranju poglavlja, smatramo i mislimo da na sličan način misli i Nemačka, da se bilateralni odnosi rešavaju bilateralnim putem, a da evropska agenda za evorpske organizacije i institucije, ali naravno videćemo šta će biti odluka EU u celini povodom otvaranja poglavlja 23 i 24 za Srbiju“, rekao je Vučić.

 

Krihbaum:Tema je otvaranje, a ne zatvaranje poglavlja

Predsednik Odbora za odnose sa EU u nemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum izjavio je danas da bilateralnim sporovima nije mesto u evropskim procesima, te da je, kad je reč o Srbiji, tema otvaranje, a ne zatvaranje poglavlja.

„Vreme je da spustimo loptu“, rekao je nemački zvaničnik, ne spominjući Hrvatsku, ali gotovo da nema mesta sumnji da je govorio o upozorenjima iz Hrvatske da može usporiti pregovore Srbije sa EU ukoliko Srbija ne ispuni neka očekivanja zvaničnog Zagreba.

„Bilateralnim sporovima nije mesto na evropskom nivou“, istakao je Krihbaum.

„Ja sam optimista kad je reč o otvaranju naredna dva poglavlja, 23 i 24“, rekao je Krihbaum i dodao da je reč o poglavljima koja nalažu da pravosuđe u Srbiji bude efikasnije i o suzbijanju korupcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana