Vučić: Ne očekujem ništa dobro u Briselu, naše je da pokušavamo da razgovaramo tanjug

Objavljeno: 11.09.2023. 14:47 Izmenjeno: 11.09.2023. 14:47

„Čekamo četvrtak da vidimo, insistraću na svim tim pitanjima, kao i na (pitanju) produženja pritvora Slađanu Trajkoviću i Luletu Mlenkoviću, videćemo šta će da budu odgovori ljudu u Briselu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju, da ne očekuje ništa dobro od sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu, ali da će Srbija uvek da pokušava da dijalogom i razgovorom rešava probleme. „Mi ne bismo da koristimo bič, kao što bi Kurti da koristi bič protiv Srbije, mnogo je jak, da ponese još jedan bič, možda mu taj jedan ne bude dovoljan“, rekao je Vučić. Odvarajući na pitanja novinara o problemima Srba na Kosovu i Metohiji, kao što su napadi na njihove kuće, nedosatak prehrambrenih proizvoda i lekova, problemi bošnjačke sredine, Vučić je izjavio da će na pregovorima u Briselu insistirati na svim tim pitanjima. „Čekamo četvrtak da vidimo, insistraću na svim tim pitanjima, kao i na (pitanju) produženja pritvora Slađanu Trajkoviću i Luletu Mlenkoviću, videćemo šta će da budu odgovori ljudu u Briselu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka lidera Procesa Brdo-Brioni u Skoplju, da je važno da zemlje u regionu budu bliže jedne drugima, da razvijaju svoje odnose i da koliko god je to moguće, uprkos svim razlikama, predstave sebe kao jedinstven blok i tako istupaju pred EU. Na pitanje da prokomentariše bugarsku blokadu Severne Makedonije na putu u EU i da li bi nešto slično neke zemlje mogle da urade Srbiji, Vučić je naveo da će uvek neko nešto da smisli, dodajući da naša zemlja poštuje Severnu Makedoniju i da želi da očuva prijateljstvo sa njom. „Važno je za nas da mi iz regiona budemo bliži jedni s drugima. Mi moramo svoje odnose da razvijamo, da skraćujemo procedure između nas. Da mi obezbedimo slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga. Da mi budemo ti koji ćemo imati stopu rasta koja će da bude viša nego što je evropska u narednih 10 godina i 15 godina… Pogledajte dugoročne prognoze i MMF i Svetske banke, mi ćemo drastično da smanjujemo razliku u odnosu na Zapadnu Evropu“, rekao je Vučić. Dodao je da je važno da države regiona, koliko god je to moguće, predstave sebe kao jedinstveni blok i tako istupaju pred EU, te da se nada da će to nailaziti na sve pogodnije tle i na Zapadnom Balkanu. „Uvek sam govorio na forumima o tome da Srbija priznaje i makedonski jezik i teritoriju Severne Makedonije i crkvu i nikakav problem nemamo. Nastavićemo da vodimo takvu politiku“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana