Vučić: Nikome ništa nisam nudio, SVM siguran partner Tanjug

Objavljeno: 08.06.2016. 09:31 Izmenjeno: 09.06.2016. 10:45

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima manjina, čime se završava prvi krug konsultacija o novoj vladi. Sutra i u petak Vučić je rekao da će imati razgovore unutar stranke.

Sa Savezom vojvođanskih Mađara se podudaramo u svim važnim pitanjima za Srbiju, s Bošnjacima (BDZS) smo imali ozbiljan i dobar razgovor, Sulejman Ugljanin je imao dosta primedbi na postupanje držanih organa, u kom sam pogledu izneo određene sumnje, od Zelenih sam danas dosta naučio, nabrajao je večeras mandatar Aleksandar Vučić utiske u Skupštini Srbije.

Nakon drugog dana konsultacija za sastav nove vlade, Vučić je rekao novinarima da je sa Albancima s juga Srbije obavio važan razgovor, te da je dogovoreno da će njihovi predstavnici ući u Koordinacuiono telo za jug Srbije.

„S Partijom za demokratsko delovanje dogovoreno je da bude realizovana njihova inicijativa da u vladino Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu budu uvršteni Albanci sa juga Srbije. Ništa prirodnije, normalnije i razumnije od toga“, naveo je Vučić.

Kad je reč o Bošnjacima i Albancima, Vučić je istakao da je od njih tražio da poštuju državu Srbiju, istakavši da su dobri odnosi Srba s Albancima i Bošnjacima veoma važni.

Nakon drugog dana konsultacija, kako je rekao odgovarajući na pitanja novinara, jedino je izvesno da će sa Savezom vojvođanskih Mađara saradnja biti ostvarena na svim nivoima vlasti, jer se njihovi stavovi o svim bitnim pitanjima za Srbiju u potpunosti slažu.

Upitan za medijske spekulacije prema kojima je socijalistima ponuđeno nekoiliko mesta u vladi, Vučić je rekao da valjda svi znaju da s njim ne može da se pregovara kao na pijaci, te da je bilo kakva vrsta pritiska na njega nemoguća.

Želeo sam da čujem kakve programe nude, kakve ideje imaju drugi politicki predstavnici, da čujem i njihove zamerke, Mađari su svakako s nama u svemu i na svim nivoima, a o kadrovskim rešenjima nije bilo reči i nikome ništa nisam ponudio, zaključio je VUčić.

U Kordinacionom telu i Albanci

Vučić je izjavio je danas da je sa Partijom za demokratsko delovanje dogovoreno da bude realizovana njegova inicijativa da u vladino Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu budu uvršteni Albanci sa juga Srbije.

„Ništa prirodnije, normalnije i razumnije od toga. Dobri odnosi Srba i Albanaca su veoma važni i njih sam zamolio za poštovanje države Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, pošto je završio konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista u parlamentu.

Rekao je da će država svoje obaveze po pitanju zastupljenosti Albanaca u državnim organima na lokalnom i regionalnom nivou da ispuni.

 

Halimi: Bićemo deo parlamentarne većine

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi izjavio je da će predstavnik Albanaca „po svemu sudeći“ biti deo parlamentarne većine, što, kako je istakao, ranije nije bio slučaj, iako su oni i do sada bili zaintereosvani da budu njen deo.

On je, nakon razgovora sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, rekao da PDD sa jednim posalnikom ne može da budu direktno u vladi, i dodao da smatra da ima dosta posla na regionalnom i opštinskom nivou, te da bi Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu trebalo da vodi pripadnik albanske manjine.

„To bi doprinelo rešavanju problema“, rekao je Halimi i dodao da se nada da će zajedno sa vladom raditi na rešavanju problema albanske manjine u Srbiji.

Aleksandar Vučić izjavio je prethodno danas da je sa Partijom za demokratsko delovanje dogovoreno da bude realizovana njegova inicijativa da u vladino Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu budu uvršteni Albanci sa juga Srbije.

„Ništa prirodnije, normalnije i razumnije od toga. Dobri odnosi Srba i Albanaca su veoma važni i njih sam zamolio za poštovanje države Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, pošto je završio konsultacije sa predstavnicima manjinskih lista u parlamentu.

Rekao je da će država svoje obaveze po pitanju zastupljenosti Albanaca u državnim organima na lokalnom i regionalnom nivou da ispuni.

Čabradi: Zelena stranka spremna da učestvuje u vladi

Predstavnik Zelene stranke Goran Čabradi izjavio je danas da na sastanku sa mandatarom Aleksandrom Vučićem nije bilo reči o učešću te stranke u vladi, ali da su spremni da u njoj učestvuju, ukoliko se postigne dogovor.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo o projektima i rešenjima za Srbiju, a da su predstavnici stranke doneli predlog projekata koji bi pomogli Srbiji, pre svega u pitanjima životne sredni, ekologije i socijalnih pitanja.

Prema njegovim rečima, predlozi te stranke Vučiću su se učinili veoma zanimljivim, tako da je, kako je rekao, ostala otvorena mogućnost za nove razgovore.

Ugljanin: Ni deo vlasti, ni deo opozicije

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta stranka neće biti deo vlasti, niti deo opozicije, te da će kao legitiman predstavnik Bošnjaka podržati sve što je dobro za njih i da će se izboriti da oni imaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i zakonom.

„Radićemo na očuvanju, zaštiti i unapređenju prava Bošnjaka, a jedan od glavnih ciljeva je da sa pripadnicima većinskog naroda radimo na vraćanju međunacionalnog poverenja i poverenja Bošnjaka u državne organe“, rekao je Ugljanin novinarima u parlamentu, nakon razgovora sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je i da je mandatara upoznao sa problemima koje Bošnjaci imaju u Srbiji i rekao da je Vučić pokazao razumevanje za njih.

„Zbog nekih stvari koje se dešavaju u Sandžaku bez njegovog znanja bio je ljut i dogovorili smo se da se češće viđamo“, rekao je Ugljanin.

Zukorlić:Veće šanse da budemo deo parlamentarne većine

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je danas nakon sastanka za mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem da su mnogo veće šanse da oni budu deo parlamentarne većine, a da će se o modalitetima učešća u vladi razgovarati narednih dana.

„Opredeljeni smo da budemo deo parlamentarne većine ako postignemo saglasnost oko političke platforme“, rekao je Zukorlić i dodao da je BDZ Sandžaka zainteresovana za učešće u vladi na nivou državnih sekretara, a da on lično nije zainteresovan za bilo kakvu funkciju i da će za sada ostati poslanik.

„Nismo kruti da insistiramo na pojedinim ministarstvima, ali dajemo prednost onima kroz koje možemo da doprinesemo razvoju Sandžaka i građana kojima smo se obraćali i od kojih smo dobili podršku“, rekao je Zukorlić nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da je sa mandatarom uglavnom postignuta saglasnost i da je jako važno da se razgovori nastave, pre svega u cilju doprinosa stabilnosti, budući da su, kako je rekao, odnosi Srba i Bošnjaka važni za stabilonst u zemlju, ali i region.

„Nastavićemo razgovore kako bi do kraja utvrdili principe platforme moguće političke sradanje“, rekao je Zukorlić novinarima u parlamentu.

Razgovaralo se i o stanju u regionu, naročito u BiH, rekao je Zukorlić i istakao da je uloga BDZ Sandžaka veoma važna za unapređenje odnosa Srbije i BiH.

„Ukoliko budemo deo buduće vlade na tom polju ćemo dati pun doprinos“, rekao je Zukorilić.

SVM želi da participira u izvržnoj vlasti kao i do sada

Lider SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da SVM želi da participira u izvršnoj vlasti na isti način kao u prethodne dve godine.

Posle razgovora sa kandidatom za predsednika Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, Pastor je rekao da SVM želi da participira u izvršnoj vlasti , na isti način kao i u prethodne dve godine, na nivou državnih sekretara, dodajući da su zainteresovani pre svega za ministarstva infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede.

„Od strane mandatara postoji načelna spremnost za tu našu participaciju koja se pokazala i dokazala u prethodnom periodu“, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Vučić je predstavncima SVM izložio osnove programa buduće vlade, kao i da su one prihvatljive za SVM, te dodao da su oni Vučiću predali nacrt koalicionog sporazuma koji bi dve stranke potpisale.

„Na sam tekst tog sporazuma nismo se osvrtali, jer nije bilo vremena. O tome ćemo razgovarati u drugom krugu konsultacija“, rekao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije i dodao da je razgovor bio sadržajan i prijateljski.

Na sastanku je bilo reči i o pokrajinskoj vladi, ali je Pastor rekao da ne može ništa konkretnije da kaže, jer za sada ne postoji odluka o tome ko će činiti buduću pokrajinsku vladu i da to ostaje da se definiše.

Prema njegovim rečima, na sastanku je konstatovano da, kada je reč o opštinskim i gradskim strukturama, razgovori idu svojim tokom i da nema otvorenih pitanja.

Takođe, Pastor je istakao i da su sagovornici konstatovali da je društvo napravilo konkretan pozitivan korak između Srba i Mađara u našoj zemlji.

„Rekao sam mu da Mađari imaju utisak da nikada na tako pozitivan način nisu bili prihvaćeni, bar ne u protekle dve, tri decenije. To je dobro za Mađare, ali i za samo srpsko drustštvo“, rekao je Pastor i dodao da to nije naraslo samo po sebi, već je i rezultat dobre saradnje dve stranke u prethodnom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana