Vučić u Nišu sa vojnim vrhom: Komplikuje se bezbednosna situacija Studio B, Tanjug

Objavljeno: 11.12.2021. 09:31 Izmenjeno: 12.12.2021. 15:50

Srbija neće nikoga da napada, ali naše je da zemlju čuvamo, posebno zbog toga što nismo članica NATO i što sami moramo da osiguramo svoju slobodu i sigurno nebo i to ćemo biti u stanju, poručuje predsednik Vučić i najavljuje značajno veća ulaganja u vojsku.

Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku, poručio u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tu poruku je na instragramu objavio predsednik Vučić, koji se u Nišu sastao sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u užem sastavu.

Vučić je prethodno održao sastanak sa vojnim vrhom u širem sastavu.

„Važni sastanci i razgovori o strategiji odbrane Republike Srbije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu“, naveo je predsednik.

Vučić na vojnom prikazu rada diviziona samohodnih haubica

 

Predsednik Vučić prisustvovao je u Nišu prikazu rada diviziona samohodnih top haubica „NORA B-52 M15“, po temi “Divizion u podršci pešadijskim i oklopnim jedinicama u napadu”.

Na prostoru kasarne „Mija Stanimirović“ u Nišu, realizovan je prikaz dejstva novoformiranog haubičcko-topovskog diviziona Mešovite artiljerijske brigade Vojske Srbije (VS), formiran jula prošle godine od samohodnih haubica Nora B52 M15 kalibra 155 milimetara domaće proizvodnje, koja spadaju među najsavremenija artiljerijska oruđa u svetu.

Time je ta brigada, nakon 35 godina, dobila novo naoružanje.

U prikazu je učestvovalo 12 samohodnih haubica, komandno-izviđačko vozilo opremlljeno savremenom osmatračkom stanicom, univerzalna pokretna artiljerijska racunarska stanica i dva specijalozovana vozila za prevoz i pretovar municije.

Prikaz se sastojao iz tri dela: prvi je marševski, drugi zauzmanje pozicija za dejstvo i treći vatrena podrška jedinicama kopnene vojske u napadu.

Pored predsednika Vučića, prikazu su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Tokom vežbe komandno-izviđačko vozilo je zauzelo poziciju koja se u realnom dejstvu nalazi na 20-30 kilometara ispred baterija haubica, dok je razmak između pojedinačnih artiljerijskih oruđa od 500 metara do kilometar, ali su tokom prikaza zbog skučenosti prostora razdaljine bile mnogo manje.

Samohodne haubice imaju oklopljene kabine koje posadu štite od pešadijskog naoružanja i dejstva parčadne artiljerijske municije, kao i mitraljez za protivpešadijsku zaštitu i zaštitu od niskoleteće avijacije kalibra 12,7 milimetara, kao i bacačem dimnih kutija.

Divizion je zaposeo položaj i zauzeo položaj za gađanje za šta mu je bilo potrebno oko tri munuta, što je 10 puta kraće nego kod vučne haubice 152 milimetra Nora M84.

Od uočavanja cilja do ispaljivanja prvog projektila je, zahvaljujući automatizaciji čitavog, sistema je takođe višestruko skraćen i sveden na tri do četiri minuta, za razliku od nekadašnjih 15 do 20 minuta.

Ovim se smanjuje mogućnost da položaj artiljerijskih jedinica bude otkriven i da neprijatelj dejstvuje po njima.

Samohodna haubica Nora B52 M15 ima mogućnost gađanja u takozvanom MRSI režimu, što podrazumeva ispaljivanje više projektila iz jednog oruđa pod različitom elevacijom sa istovremenim padom na cilj, što znatno pojačava snagu dejstva artiljerije.

Ove samohodne haubice mogu da ispale do četiri projektila u minutu.

Nakon dejstva po cilju, izdato je naređeenje da se jedinica premesti u naredni očekivani reon i na novi vatreni položaj.

Najveće prednosti novih haubičkih samohodnih oruđa u odnosu na vučna oruuđa su veće manevarske sposobnosti, skraćeno je znatno vreme za pripremu i gađanje sa nekadašnjih 40 minuta na dva do tri minuta, povećan je maksimalni domet zrna sa 24 ma 41 kolometar, punjenje oruđa je automatsko, radoom iz blindiranih kabina zaštićena je posada a komunikacija unnutar jedinice se obavlja isključivo radio vezom u zaštićenom radio kanalu.

U toku je opremanje Mešovite artiljeerisjke brigade sa još šest samohodnih haubica, odnosno još jedniim bataljonom, cicme bi se zaokružio proceš formiranja diviziona i znatno unapredila operativna sposobnost Brigade i kopnene vojske.

 

Dodatna ulaganja u VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i vojnim vrhom i vojnog prikaza u Nišu, da se komplikuje bezbednosna sitaucija u celom svetu, kao i našem regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete.

„Kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednik je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi u najmanje trebalo uložiti preko od 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

„To je defakto još jedan vojni budžet“, dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

 

Pre kraja godine stižu „Korneti“ iz Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu da već pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne protivoklopna oruđa – protivoklopne rakete „Kornet“, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije.

Predsednik je rekao da ocekuje i značajne nabavke po pitanju opremanja i naoružavanja vojske u 2022. godine, a posebno u periodu od 2023. do 2025. godine.

Vučić je istakao da posebno treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju.

Predsednik je kazao da je danas razgovarao sa najvažnijim ljudima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o vojno-bezbednosnoj i ekonomsko-političkoj situaciji u regionu i svetu sa potencijalnm posledicma u budućnosti na ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana

Kazao je da su imali u vidu svu složenost situacije sa kojom se danas suočavamo – narastajuće tenzije na istoku Evrope i sve snažniji sukobi ekonomsko energetskopo plitički između zapdnog sveta i Kine i Rusije i prelamanje interesa velikih sila i reigonalnih sila u našem reigonu.

„To nam daje obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku i razgovarali smo kako da popunjavamao jedinice i dalje poboljšavmo materijalni status vojnika, oficira i podoficira, iako je sada bolja sitaucija nego pre, i kako da u narendom periodu dodatno privučemo ljude da služe vojsku kako bi mogli sve jedince da popunimo u skladu sa ciljevima“, naveo je Vučić.

Rekao je da će biti određeh izmena strategijskih dokumenata u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti, i koji će jasno omeđiti potrebe dostizanje određenog nivao snage vojska i kapaciteta Vojske Srbije.

 

Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu, nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, kazao je da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

„Nemamo odluku o tome, jer ima više otvorenih pitanja“, objasnio je on i dodao da bi to svakako bilo spasonosno za vojsku.

Vučić je ukazao da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004.ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

„To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke“, naglasio je on.

Vučić je kazao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojniika.

Rekao je da država kupuje opremu, i da, na primer, neko mora da leti u tim avionima, a sada više nema dovoljno pilota, pa novi ljudi moraju da se šalju na obuku.

„To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci“, objasnio je Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Istakao je da je naša vojska neuporedivo snažnija nego što je bila, a za neki mesec, dodaje, mogao bi da kaže da više nismo laka meta kao što smo bili, i da više niko neće moći da se igra s nama mačke i miša.

Time, smatra, više nikada neće da stradaju mala Milica, i mala Sanja na mostu u Varvarinu.

„Tada nismo imali dovoljno snažnu vojsku da se suprostavimo i zemlju odbranimo, to su stvari koje se menjaju“, rekao je Vučić.

Kazao je da je izneo samo deo problema u vezi pitanja koje se čini „laganim“.

„Sve računice smo napravili, ali nije jednostavno takvu odluku doneti“, zaključio je Vučić u vezi odluke o uvođenju vojne obaveze.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana