Najveća pomoć žrtvama – da pravdu ne tražimo selektivno

Objavljeno: 01.06.2018. 11:35 Izmenjeno: 02.06.2018. 14:59

Zločinac kada bude uhvaćen odgovara samo jednom, dok žrtva bez podrške društva mora da daje odgovore čitav život i sebi i onima koji je na to teraju, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da se mora obezbediti stalna pomoć i podrška žrtvama i svedocima u krivičnim postupcima. Međunarodnim predstavnicima je uputio javnu molbu da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, razumeju njiihove poruke i spreče eventualni pokušaj upada na sever i napade na Srbe.

 

foto Tanjug

“Najveća pomoć koju možemo da pružimo žrtvama je da pravdu ne tražimo selektivno, zato je odgovor na pitanje ko su žrtve kriminaliteta politički, ali pre svega narodni odgovor”, rekao je Vučić, otvarajući konferenciju povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“.

On je istakao da će nam taj projekat pomoći da dobijemo nacionalni sistem zaštite žrtve u krivičnom postupku u skladu sa našim osnovnim opredljenjem – da obezbedimo vladavinu prava i pravnu zaštitu svim građanima Srbije.

Valdavina prava, podvukao je, nije konačno dostignuće već stalna obaveza, a pravda je odgovornost, obaveza delovanja i nije stanje koje se održava samo po sebi.

“Pravda ne sme da postoji u samo u sudovima, već mora da bude deo čitavog sistema”, podvukao je predsednik Srbije.

On je rekao da je veoma teško postiće pravdu, počiniocu zločina izreći pravu kaznu i omogućiti mu kasniju rehabilitaciju, a žrtvi zadovoljenje pravde i povraćaj na stanje pre zločina.

“Žrtve su često onemogućene da zahtevaju pravdu i nas je posao, naša sveta obaveza da to radimo umesto njih”, naznačio je Vučić i dodao da često okruženje žrtava trpi posledice zločina.

Ukazao je da ima naročito gnusnih i teških krivičnih dela, zbog kojih se celo društvo oseća povređanim i izneverenim, a u ljudima se pojavi sumnja u sistem vladavine prava.

“Ta sumnja je veoma stara. Još je Ciceron rekao – što više zakona, to manje pravde. Naša je dužnost da se borimo da se to promeni i da stvorimo sistem koji će žrtvu da štiti”, rekao je Vučić.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su osim žrtava, zločinom pogođeni i drugi – porodice, prijatelji komšije, te da je važno da svedoci imaju čvrto poverenje u sistem krivičnog pravosuđa.

“Svako svesno odbijanje nekoga da svedoči i ukaže na istinu nanosi štetu žrtvi, društvu, ali i svakom pojedincu jer ga svsrtava u red potencijalnih žrtvi”, rekao je Vučić i poručio da moramo i možemo da učinimo mnogo kako bi zaštita svedoka i drugih učesnika krivoičnog postupka bila sigurnija, brža i standardizovanija.

Nema, kazao je, mesta improvizaciji i snazlazenju od slučaja do slučaja, posbeno ako je reč o ranjivim grupama, a naročito o deci.

Zato nam je, poručio, potreban nacionalni mehanizam, profesionala i dobro razrađen, sa obučenim službenicima, protokoli ik standardi i jasna podela uloga između državnih organa.

“A, pre svega da priznamo da se greške događaju, a a predraduse postoje. Nažalost, postoje situacije u kojima krivično pravni sistem umesto da zaštiti – reviktimizuje žrtvu, pogotovo kada je rec o delima protiv polnih sloboda”, rekao je Vučić i istakao da su žene u posebno teškom položaju.

Srbija, podvukao je, mora da ima jasnu politiku u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom.

Dodao je da od medija ne traži ništa i ne ocekuje ništa, ali da će biti srećan ako vidi drugačije izveštavanje o krivičnim delima i bez glorifikacije zločinaca i njihovih izjava.

Istakao je da je pravda i njegova odgovornost kao predsenika države, i precizirao da se ove godine od 9.753 predstavki koje je dobio, 80 odsto ticalo rada pravosuđa, ali da su to jedine na koje nije pružao odgovor jer poštuje nezavisnost sudstva i pravosuđa.

Ali, ukazao je, to govori da naši ljudi u jednom delu ne doživljavaju sudove kao pravične.

“Zato, zbog društva pravde očekujem i od ministarstava unutrašnjih poslova i pravde da u efikasnom politikom zaštite žrtve“, rekao je Vučić.

Projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ je vredan 1,5 miliona evra, finansira ga EU, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji.

Trogodišnji projekat treba da pomogne Srbiji u stvaranju Nacionalne strategije za podršku svedocima i žrtvama u krivičnom postupku i da napravi dobru koordinaciju i poveže sve nadležne institucije u cilju efikasne zaštite žrtava i svedoka u krivičnom postupku.

 

 Njih zanima samo zauzimanje severa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je javnu molbu međunarodnim predstavnicima da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njiihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon učešća na konferenciji povodom pokretanja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, rekao i da je smisao priče o energetskom sistemu, koje pominju albanski predstavnici na Kosovu, da uzmu sever pod kontrolu.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, iako se radi o 15 tačaka na jednoj strani, kao i da odlično poznaju taj dokument a neće da ga provode u delo, već činjenica da oni to ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je govorio mnogo ranije da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

„Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost ne pridržavju se ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku provela u delo, koja se odnosila na njene obaveze. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala“, kritikovao je predsednik.

Podsetio je da je već 20.aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

„Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, ne mogu više da slušam“, poručio je on.

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami.

„Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštriijih i žešćih napada, a Srbiji su ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj nacicn reaguje na KiM“, objasnio je on.

Vučić je, kada je reč o zahtevima da Srbija ispuni navodne obaveze iz dogovora o energetici, naglasio da ne postoji nikakav sporazum u ovoj oblasti.

„Oni misle da zbog prtiska koji postoji od dve zapadne zemlje moramo brže bolje da damo Gazivode i Valač. Njih samo zanima kako da okupiraju sever“, podvukao je on dodajući da žele da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu.

Vučić je podsetio da je prištinskim vlastima nuđeno zajednočko upravljanje što su odbili.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovani da čuju i slušaju argumente srpske strane.

„Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišljaju, i to rade otvoreno, neskriveno“, zaključio je Vučić.

Malo se zaustavite s držanjem lekcija Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je njegov stav i stav Srbije kristalno jasan po pitanju Bosne i Hercegovine (BiH) i poručio da oni koji drže predavanja i lekcije Srbiji s tim treba malo da se zaustave.

Vučić je, upitan za stav Srbije u vezi s pozivom predsednika RS Milorada Dodika na držvno ujedinjenje Srpske i Srbije, rekao da ne razume potrebu koju neki iz regiona imaju stalno da isputuju stav Srbije, koji je potpuno jasan.

„Sto puta sam rekao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, kao i entiteta RS unutar BiH. Milion sam puta rekao to i nikada drugačiju izjavu niste čuli“, podvukao je on.

I pored toga, konstatovao, je traži se od Srbije da se nekome pravda.

„Ne pada mi napamet da se pravdam za stavove koji su kristalno jasni, čisti kao suza, dok stavovi drugih ne samo da nisu jasni, već i nisu dobronamerni prema nama“, rekao je on.

Istakao je da je BiH dobar sused i da želimo dobre odnose sa njima.

„U stanju ću biti još mnogo toga da istrpim, ali malo se zaustavite s tim“, zaključio je Vučić.

Etihad ostaje u priči Er Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što Er Srbija ne samo da opstaje, u doba gotovo sve aviokompanije propadaju, posebno male nacionalne, već uspeva da posluje uspešno.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li Etihad ostaje u Er Srbiji, Etihad „ostaje u priči“ i da nije obavešten o bilo čemu drugom.

„Siguran sam da će Er Srbija, što je užasno teško, ostvariti profit ove godine. Pozivam Er Srbiju da svoju uslugu u godinama pred nama dodatno popravi na svim letovima, ne samo na prekookeanskim“, rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da će Er Srbija time imati još veći broj putnika i da će moći još uspešnije da posluje.

„Gotovo sve aviokompanije propadaju, posebno male nacionalne ne mogu da opstanu. Mi uspevamo da uspešno poslujemo, a ne samo da opstanemo“, konstatovao je predsednik Srbije.

Ponosan sam na kosmopolitski Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom manifestacije „Mirdita – Dobar dan“ da je ponosan što u Srbiju svako može da dođe i iznese svoje mišljenje kao i to što se ne plašimo ničijih argumenata niti tuđih reči.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije o zaštiti žrtava i svedoka krivičnih dela, o događanjima ispred CZDK gde je festival održan, rekao da su i oni koji su hteli da upadnu na skup, kao i oni koji su učestvovali uputili niz uvreda na njegov račun, da su ga prvi psovali, a drugi govorili da znaju ko je on.

„Pa kako me to znaju, valjda kada je igrao Murići (za FK Prištinu) pa sam možda napravio neku glupost na stadionu – ko će ga znati“ dodao je Vučić, ali i podvukao da je Beograd slobodan, kosmopolitiski grad za razliku od onih koji se plaše filma Borisa Malagurskog i zabranjuju mu prikazivanje kao i prelazak adnministrativne granice

U tom je smislu primetio da i najmoćniji kablovski operater u ovom delu Evrope vodi kampanju protiv njega 24/7, ali da bi i pored toga danas osvojio 65 dosto galsova kada bi bili izbori.

Kako je rekao, na Zapadu ne mogu ni sebi ni drugima što su pre 10 godina priznali nezavisno Kosovo i sada gledaju da iz toga svega izađu što lakše, a za Srbe baš ih briga.

Ponovio je da u Prištini neće da ispune ono što je potpisano upravo pod okriljem međunarodne zajednice.

„Stoti put pitam šta je to što Srbija nije ispunila i nikada neću dobiti odgovor“, dodao je Vučić.

Poručio je i da svet mora da razume da niko ne može da dozvoli ni nove Oluje, ni Bljeske i naveo da smo spremni za razgovore ali da se ispuni ono što je potpisano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana