Otvoren aerodrom „Morava“ u Lađevcima Tanjug

Objavljeno: 28.06.2019. 12:37 Izmenjeno: 29.06.2019. 12:52

Na današnji dan mora se birati rad, auto-putevi i aerodromi, ali ne odričući se onoga što je bilo najvažnije u srpskoj istoriji, rekao predsednik Vučić na svečanom otvaranju aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva.

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj „Morava“ kod Kraljeva otvoren je za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i velikog broja građana.

Mi kao narod danas više nismo žrtve, mi danas sami stvaramo svoju budućnost i odlučujemo o njoj, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prestali smo da budemo narod iz Danteovog pakla, oni kojima je glava okrenuta ka leđima pa mogu da gledaju samo nazad, umesto toga prihvatili smo Pekićeve savete, “oči su nam okrenute ka budućnosti i domu nase dece, a ne samo naših dedova““, poručio je Vučić u obraćanju na aerodromu Morava.

On je istakao da na Vidovdan ne želi da drži veliki govor, kao što su to radili njegovi prethodnici, a događaji koji su posle sledili nisu biuli na korist srpskog naroda, već želi da poruči da su budućnost Srbije mir, stabilnost i rad, bez odricanja od onoga što je, kaže, najvažnije i najsvetije u našoj istoriji – „očuvanje našeg imena i prezimena“.

„Moramo da idemo u korak sa svetom, ali ne dajući nikom pravo da nam ukida ponos, dostojanstvo i mogućnost da naša deca uče srpski, da imaju pravo na slobodu veroispovesti i da znaju šta se dogodilo, kako u Jasenovcu i Jadovnu, tako i na Solunskom frontu i tokom sukoba devedesetih“, poručio je predsednik na svečanom otvaranju aerdoroma „Morava“, nekadašnjeg vojnog aerodroma u Lađevcima.

Kaže da je ponosan na činjenicu da Srbi više nisu žrtve i da nemaju potrebe da se na takav način obraćaju ni svojoj ni međunarodnoj javnosti.

Srbi, istakao je predsednik Vučić, nemaju potrebe da kukaju, već su narod koji sam stvara svoju sudbinu o kojoj sami odlučuju.

Ističe da ne misli da je bilo ko za bilo šta kriv:

„Ne tražimo uzroke i ne tražimo da nam bilo ko pomogne, već pomažemo sebi, od našeg truda zavisi naša budućnost“, rekao je.

Kaže da su na ovaj sveti dan, Vidovdan, i pametniji od njega držali istorijske govore i slova, ali da nažalost ono što se posle toga dešavalo nije išlo u korist našeg naroda.

„Mi želimo da sačuvamo mir, da vidite ekonomski napredak, razvoj Srbije i napredak naše vojske i oružanih sanga, a to mi se čini da je mnogo više od svake reči od busanja prsa u prsa, mnogo više govori da smo spremni da zaštitimo našu zemlju nego ranije“, poručio je Vučić.

Dodao je da Srbiju neće niko moći da „komada, napada, niti će moći da ubijaju i progone njen narod, kao što su to činili u prethodnim vremenima“.

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni Orao J22 i MIG 29.

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl „Stanislav Binički“.

Pozicija tog aerodorma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate – Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma.

Aerodrom „Morava“ u Lađevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za međunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana