Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme Tanjug, Studio B

Objavljeno: 25.06.2019. 13:51 Izmenjeno: 26.06.2019. 10:01

U Beogradu je počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Sajam, na kome će se predstaviti 128 izlagaca, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva, prilika je da se domaćoj i stranoj javnosti predstave najnoviji dometi srpske odbrambene industrije.

Predsednik će pristustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemacka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Ceška Republika, Belorusija, Slovacka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Primarni zadatak srpske odbrambene industrije je da opremi Vojsku Srbije najsavremenijim sistemima. U toku je opremanje pešadijskih jedinica novom generacijom oklopnih borbenih vozila, streljackim naoružanjem, optoelektronskim sistemima, raznim vrstama nove municije.

Pored poslovnog, „Partner 2019“ će imati i promotivni karakter – medijima i zainteresovanoj publici biće predstavljeni najsavremeniji primerci naoružanja i vojne opreme.

Sajam će od 25. do 27. juna biti otvoren od 10 do 17 časova samo za poslovne posetioce, a u petak, 28. juna, će biti otvoren i za građanstvo u vremenu od 10 do 19 časova.Cena ulaznice je 350 dinara, grupna ulaznica košta 200 dinara, a cena parkinga je 150 dinara po satu parkiranja.

Vučić: Nisam nezadovoljan, pomoći ćemo namensku industriju

Predsednik  Vučić preneo je novinarima posle obilaska Međunarodnog sajma naoružanja da je zadovoljan onim što je video, jer se radi na modernizaciji, što će morati i da se nastavi, a u čemu će i država pomoći.

Srećan je, kaže, što je video nekoliko važnih stvari, od kojih je izdvojio to što će se na borbeno vozilo „Miloš“ ubuduće stavljati onaj novi vid „getlinga“, koji ispaljuje više od 3.000 metaka u minutu, za borbu protiv neprijateljske prešadije.

Takođe, pažnju su mu privukle i nove avio bombe, koje mogu u pokretu da se navode, a što će se raditi zajedno sa Minskom.

Vučić je ukazao i na novi odličan sistem „Tamnava“, 122 milimetara i 96 raketa u nekoliko minuta, koji je, kaže, spreman za serijsku proizvodnju i naša vojska treba da ga prihvati.

Predsednik je istakao da je zadovoljan onim što ljudi u namenskoj industriji rade i to pre svega na modernizaciji, i to na optici i navođenim i polunavođenim rekatama, što je, ističe, važno za nas.

„Moraće još dodatno da se modernizuje, a mi ćemo gledati kako da pomognemo našoj namenskoj industriji. Sve u svemu, nisam nezadovoljan“, rekao je predsednik.

Na pitanje šta je nasledio u vojsci i kakvo je bio naoružanje i vojna oprema pre nekoliko godina, Vučić je odgovorioda se zna šta je nasledio, ali da ne želi pred gostima da govori o takvim stvarima.
On nije želeo da govori o situaciji na severu Kosova i Metohije.
Istakao je da „nije laka“, ali da ni to nije tema danas, pred predstavnikom Erbasa.
„Neću pred njima da pričam o takvim stvarima. Ne što ne smem. Mogu to i pred Makronom i Merkelovom, ali neću da govorim o regionalnoj politici pred našim gostima“, istakao je on zamolivši novinare da ta pitanja postave neki drugi put.

Vučić:Nikad više investicija u Srbiji,golim okom se vidi…

Srbija nikada nije imala više investicija, konstatovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je, u izjavi novinarima, kazao da neće odgovarati na pitanja mimo Sajma naoružanja, iako je, kaže, pretpostavljao da će biti upitan o „Ðilasu, investicijama i ludostima koje izgovaraju“.

„Nikada više investicija Srbija nije imala, to priznaju svi, ali šta ćete“, rekao je Vučić i dodao da bi više voleo da su te investicije otišle u unutrašnjost, a ne sve u Beograd.

Podsetio je da u Beogradu prvi put posle 50 godina postoje fabrike, a o svemu drugom, kako je rekao, svako može sam da sudi i golim okom da vidi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana