Vučić:Tojo tajers biće jedan od najvećih izvoznika iz Srbije Tanjug

Objavljeno: 15.12.2020. 08:53 Izmenjeno: 16.12.2020. 11:42

Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije, rekao je Vučić u Inđiji.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku japanskog Tojo tajersa u Inđiji, da je reč o investiciji od ogromnog značaja, a da će ta kompanija biti jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

„Izvoz Tojo tajersa biće na nivou od 240 miliona evra, i to će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije“, rekao je Vučić.

To su, kaže, ogromni podsticaji za razvoj srpske ekonomije, ali još važnije je, što posle ovog ulaganja, očekujemo i dolazak novih japanskih kompanija.

„Ovo je važna stvar za Srbiju, od ogromnog značaja“, naglasio je Vučić.

Precizirao je da je reč o investiciji od 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiju, zbog čega je zahvalan svima u Japanu koji su radili na tome, kao i svima u našoj zemlji koji su, u žestokoj konkurenciji, uspeli da se izbore za veliku i moćnu kompaniju.

„To nije pitanje jednog ili dva sastanka, poregovore smo počeli u maju 2017. godine. Tri i po godine su trajali razgovori i pregorovi da biste jednog giganta doveli u Srbiju, da imate ovako važnu investuticju za Inđuju, Vojvodinu i celu Srbiju“, rekao je Vučić.

Poručio je građanima Inđije da je sa ovom fabrikom „njihova budućnost zagarantovana“.

 

Fabrika guma Tojo tajers u Inđiji gotova do aprila 2022.

 

Generalni direktor korporacije Tojo tajers Takaši Šimicu izjavio je danas, na svečanosti polaganja kamena temeljca za fabriku guma japanske kompanije Tojo tajers u Inđiji, da će gradnja te fabrike biti završena do aprila 2022. godine.

Fabrka u Inđiji će do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma, rekao je Šimicu obrativši se onlajn na svečanosti kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pažljivo smo tražili lokaciju, konkurencija je bila veoma jaka i našli smo savršeno okruženje u Srbiji“, kazao je Šimicu.

Istakao je da će fabria u Inđiji snabdevati tržišta u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Severnoj Americi.

„Iako je ovo već osma fabrka kompanije Tojo, ona će imati veoma bitnu ulogu u unutar našeg globalnog lanca snabdevanja“, naglasio je on.

Šimicu je rekao da će se u fabrici u Srbiji koristiti najnovija tehnologiju i proizvoditi najkvalitetniji proizvodi po najkonkurentnijim cenama, kao i na energetski efikasan način.

„Naš cilj je da prozvodimo gume, u potpunosti u skladu sa Tojo filozofijom koja podrazumeva promovisanje lokalnog privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje ugljeničnog otiska i uz pomoć novih tehnologija. Naš plan jeste da završimo sa izgradnjom fabrike u Srbji do aprila 2022. godine, kada proizvodnja treba i da počne“.

Veoma smo zadovojni što možemo da otvorimo nova radna mesta i pospešimo privredni razvoj Srbije i Inđije, dodao je on.

„Unapred se radujemo danu kada ćemo moći da posetimo Srbju i pridružimo vam se na proslavi proizvodnje naše prve gume ovde“, naglasio je on.

Vučić:Insistiraćemo kod investitora da poštuju ekološke standarde

 

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je japanskim partnerima iz Tojo tajers kompanije što su u slučaju fabrike u Inđiji poštovali i ekološke standarde, te naglasio da će država i od kineskih partnera insistirati da to isto učine.

On je to rekao na pitanje novinara zbog čega je u Inđiji održana javna rasprava o uticaju japanske kompanije Tojo tajers na životnu sredinu, dok u Zrenjaninu za kompaniju Linglong tako nešto nije učinjeno.

Istakao je da nije bio upoznat sa lokalnim procedurama i da postoje razlike u dolasku investicija i javnim raspravama o uticaju na životnu sredinu između Inđije i Zrenjanina.

Vučić naglašava da je Srbiji značajna svaka investicija koja je došla, jer one znače bolji život za građane, i na sve je ponosan, ali je naglasio da je pođednako važna i zaštita životne sredine, te da sve fabrike koje dolaze moraju da poštuju ekološke standarde.

„U narednom periodu moramo više pažnje da posvećujemo zaštiti životne sredine“, rekao je Vučić.

„Radićemo sve da ljudi budu zadovoljni, da njihovi životi budu zaštićeni, da stvaramo novu vrednost i da Srbija može snaznzo i hrabro da ide napred“, povukao je Vučić.

Podsetio je da su do pre nekoliko godina mnogi gradovi bili u teškom ekonomskom stanju, bez novih fabrika i investicija, ali da sada u Vojvodini rade i CTF, Brose, dok će Linglong na jesen sledeće godine otvoriti prvi pogon.

„Mislim da je danas važno da se zna da se radi o stotinama miliona i milijardi investicija koje znače bolji život za ljude, sigurnost i mogućnost da planiraju opstanak u Srbiji“, zaključio je Vučić.

 

Hvala Piksiju i Diki Stojanoviću na podršci

Postavljanju kamena temeljca za japansku fabriku Tojo tajers u Inđiji  prisustvovale su fudbalske legende Dragan Stojković Piksi i Stevan Dika Stojanović, kojima je predsednik Vučić zahvalio na podršci.

„Zahvalnost Piksiju Stojkoviću i Diki Stojanoviću na podršci koju su i danas pružili Srbiji pri dolasku japanskih investitora u Inđiju. Legende, hvala vam na svemu!“, poručio je Vučić na zvaničnom profilu „Budućnostsrbije“, uz fotografiju sa nekadašnjim fudbalerima Crvene zvezde.

Piksi je, inače, veliki deo karijere proveo u japanskoj Nagoji, kao igrač, a potom i kao trener, sa velikim uspehom, zbog čega je živa legenda u Japanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana