Vučić, Rama i Zaev na forumu o mladima Tanjug

Objavljeno: 02.11.2020. 09:01 Izmenjeno: 03.11.2020. 09:16

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 5. Regionalnom forumu mladih lidera i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

Na forumu su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je takođe bio najavaljen, u poslednjem trenutku otkazao učešće.

Peti Regionalni forum mladih lidera počeo je u subotu, 31. oktobra, u Novom Sadu, a završava se danas.

Na forumu su učesnici imali priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze. Tema ovogodišnjeg skupa je izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.

https://www.instagram.com/p/CHFUU1qp_Of/

 

Vučić:Vidim region kao snažan pokretač budućeg rasta Evrope

Region Balkana mogao bi da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

Na onlajn panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“, na kojem učestvuju i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, Vučić je ukazao da su narodi naše tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu, dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD, drugih zemalja.

„Uvek je sve što pripada njima bolje, nego ono što pripada nama, što dolazi iz naseg regiona“, primetio je Vučić i dodao da se to mora promeniti.

On je istakao da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

„Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje“, ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima.

On je istakao i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

„Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi“, rekao je on.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region, da nastupamo kao jedinstveno tržište.

„Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički “investicioni paket“, da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atrkativniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas“, rekao je Vučić.

On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno – koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

„Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje, i snažan zajednički rad“, rekao je Vučić.

„Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napedak naših suseda znači i naš napredak“, naglasio je on.

Upitan da li se može reći da se „Mini Šengenom“ naše zemlje pripremaju za EU, Vučić je kazao da su sve tri države na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da je evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje.

Međutim, naglašava neophodno je da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za pdosticanje ekonomije i političke saradnje su inicijative kooperacije kao što je „mini Šengen“.

„Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije“, naglasio je Vučić.

Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.

„Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge“, rekao je on.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

 

Rama:Zajednički fondovi za saradnju mladih u raznim oblastima

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama izjavio je na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera u Beogradu na temu „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“ da bi vlade u regionu trebalo da ponude zajedničke fondove za saradnju mladih u raznim oblastima.

Rama je na onlajn panelu, na kome učestvuje u predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, ocenio da je dobro što se takvi forumi održavaju onlajn zbog situacije sa kovidom19, kao i da se prvi put u našim životima vidi slabost celog demokratskog sveta.

„Najveće i najjače zemlje imaju problem sa pandemijom i ne mogu same da se izbore, što je prilično šokantna atmosfera“, rekao je Rama, navodeći da to još ističe potrebu saradnje malih zemalja kao što su zemlje u regionu.

Rama kaže su čak i velike sile članice EU u prvom talasu krize i panike požurile da zatvore svoje granice jedna prema drugoj i počele da razmišljaju na staromodan način kako da se izbore, da bi posle uvidele da to nije rešenje i počele da razgovaraju i sarađuju.

„Sa druge strane, mi smo manji i slabiji i zaista treba da se držimo zajedno“, naglasio je Rama, dodajući da zajednički stav treba da bude usmeren ne na međusobne razlike, već na zajedničke interese i ciljeve za buduće generacije.

Dodaje da je zato dobro što je pokrenuta regionalna inicijativa za saradnju kako bi zajednički napredovali pošto ima puno toga što može zajedno da se uradi na dobrobit svih.

„Zato treba da udružimo snage i budemo sigurni da smo jači zajedno“, poručio je Rama.

Izrazio je uverenje da će i Vučić i Zaev i drugi lideri u regionu biti spremni da se razmotri zajedno formiranje zajedničkih fondova za mlade i da bi to mogao da bude značajan doprinos vlada u regionu.

Ima puno oblasti u kojima mladi mogu da sarađuju i zajedno napreduju i to bi bio dobar korak za buduće generacije, naglasio je premijer Albanije.

„Nije stvar da radimo samo nešto monumentalno već su važni i mali koraci na svakodnevnom nivou koji će pobojšati život budućim generacijama“, poručio je Rama.

 

Zaev:Sa Vučićem i Ramom iskoristićemo momenat za saradnju

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da su lideri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, zajedno s njim spremni i željni da unaprede saradnju u regionu i da doprinesu pozitivnom razvoju prilika na Zapadnom Balkanu, te da zbog toga treba iskoristiti ovaj izazovni momenat kako bi se nastavilo u pozitivnom smeru, koji je dobar za sve građane ovih zemalja.

Zaev je na onlajn panelu u okviru petog Regionalnog foruma mladih lidera na temu „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogučnosti“ na kojem učestvuju srpski predsednik i albanski premijer Aleksandar Vučić i Edi Rama, naglasio da je tokom pandemije i kako je rekao, u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, cilj da se postigne što veća efikasnost.

On je naglasio da ministri iz različitih resora Severne Makedonije, Srbije i Albanije intenzivno rade zajednički, te da su na više nivoa povezani kako bi delili informacije, kako bi ojačali regionalnu saradnju i zajedničkim snagama rešavali postojeće izazove.

Međutim, kako je istakao, mladi takođe treba intenzivno da učestvuju u ovom, kako je nazvao, restartu regionalne saradnje.

„Sve što radimo je za bolju budučnost novih generacija“, kazao je Zaev i poručio je da mladi treba da budu glasnije uključeni u sve ove aktuelne procese jer, kako je rekao, čak ni najbolji zdrastveni ekspert ne može sam da se suoči sa ovom sitacijom.

Kako je dodao, potrebna je solidarnost u ovim pokretačkim procesima i pored ovih dramatičnih vremena.

„Znam da su mladi u regionu dobro povezani, da su razvili dosta zajedničkih projekata, ali moramo da nastavimo i dalje jer je svaki dan i svaki mesec važan“, naglasio je Zaev.

Dodao je da postoji veliko poverenje izmedu Srbije, Albanije i Severne Makedonije i izrazio nadu da će solidarnost unutar ovih zemalja postići još veći efekat ako ona pređe granice i proširi se u regionu.

„Želimo da pokažemo da smo mali region kada pogledamo u globus i zato moramo da nastavimo da radimo u smeru regionalne saradnje. Naše institucije nastavljaju da rade ka celosnom otvaranju granica bez PCR testova, a takođe pričamo i u zajedničkom delovanju naših zdrastvenih sistema“, naveo je on

Cilj je, kaže, da učine zdrastvene sisteme ovih zemalja da budu u potpunosti na usluzi naroda.

„I mnogi drugih diskusija smo otvorili poput zelenih koridora za transport stoke, za slobodu kretanja građana, ali moram da naglasim da su mladi najvažniji alat za regionalnu saradnju preko RYCO i drugih inicijativa“, kazao je Zaev i izrazio nadu da će se istim tempom nastaviti i tokom kovid krize, ali i nakon nje jer je poruka neophodnosti saradnje između naših zemalja ključna za nove generacije.

On je izrazio nadu da će se uskoro i Priština pridružiti ovoj inicijativi o regionalnoj saradnji.

Tvrdi da je Zapadni Balkan postao raskrsnica interesa ekonomije EU, SAD, Kine, Rusije i ostatka sveta, te da upravo zbog toga treba iskoristiti povoljnu geografsku poziciju i utrostručiti benefite za naše građane.

Međutim, dodao je on, prvo mora da se završi povezivanje unutar regiona.

„Investitori imaju u vidu sve aspekte u zemlji i u regionu. Veliki procenat njih će doneti pozitivne odluke za investiranje kod nas jer smo doneli odluku da se otvorimo i da razvijemo regionalnu saradnju“, dodao je Zaev.

Zaista, objašnjava on, ako smo pametni i ako poguramo naše institucije da kreiraju poverenje sa našim susedima, to će dati jak doprinos u našem regionu koji će dati veliki doprinos našim ekonomija ali i drugim ekonomija.

Strane kompanije u ovoj krizi, kaže on, već shvataju koliko je daleko Kina, i upravo zbog toga nas vide kao atraktivne destinacije ako radimo na razviju regionalne saradnje.

„Mi ovde nudimo najniže takse, jeftinu cenu resursa i kvalitetnu radnu snagu“, kazao je Zaev i dodao da treba da se iskoristi ovaj momenat za nove investvije i tako da se zadrže mlade i da shvate da treba ovde da ostanu jer ovde pripadaju.

Bilo gde van ovog regiona, tvrdi Zaev, mladi će biti stranci.

„Mladi moraju da budu oni koji će promeniti ove zemlje. Kao i svaka kriza i ova je mogućnost za teške odluke, a mi smo spremni da donesemo teške odluke kako bismo ubrzali našeg regiona napred“, kaže makedonski premijer.

Naglašava da je cilj vlasti Srbije, Albanije i Severne Makedonije da budu bolji pružaoci usluga građanima.

Takođe podseća da regionalna saradnja daje velike rezultate i u drugim regiona na evropskom kontinentu i zato se oni zalažu za to.

„Ako smo pametni iskoristićemo sav naš potencijal i buduhc eprilike da povečamo kvalitet života ovde“, objašnjava on.

Kaže da treba da se iskoristi potencijal slobodnog privrednog i poljorpivrednog zemljišta.

„Mi možemo višestruko da povečamo ekonomske pozitivne efekte kako bismo dostigli napredak. Borićemo se za više finansijske podrške kako bismo naterali vlasti i institucije da prate ono što mladi ljudi žele. Verujem da mnogo benefita će se dogoditi. Želim da mladi budu deo donošenja odluka, a ne samo političari da donose odluke, već mladi da donose odluke i verujem da će ta podrška biti veća i važnija kada je reč o regionu i samih zemalja“, objašnjava Zaev.

Na pitanje gde vidi Severnu Makedoniju i region za pet godina, Zaev kaže da vidi svoju zemlju na jedinstvenom tržištu Zapadnog Balkana na kome će OneStopShop raditi u punom kapacitetu, na vratima EU, a možda već i kao punopravne članice.

„Vidim punu integraciju kao Višegradsku grupu, kao Nordijske zemlje, kao Italiju, Nemačku i Francusku“, kazao je Zaev.

Dodao je da za pet godina vidi region u kome se mladi vraćaju i dolaze kako bi pronašli kvalitetan način života, a ne da emigriraju zbog lošeg života.

„Vidim region jednako razvijen kao i druge delove Evrope“, zaključio je Zaev.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 28°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana