Vučić : Vinska vizija Otvorenog Balkana treći po veličini sajam u Evropi tanjug

Objavljeno: 16.11.2023. 16:53 Izmenjeno: 19.11.2023. 09:36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Beogradski sajam, gde će prisustvovati otvaranju Drugog međunarodnog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana. Predsednik Vučić je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja. Predviđeno je da se video porukom obrati […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Beogradski sajam, gde će prisustvovati otvaranju Drugog međunarodnog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana. Predsednik Vučić je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja. Predviđeno je da se video porukom obrati i albanski premijer Edi Rama. Otvaranju sajma će prisustvovati i predsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Orlić i više ministara u Vladi Srbije Jelena Begović, Maja Gojković, ministar odbrane MIloš Vučević, kao i predsednik PKS Marko Čadež. Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo, najavili su organizatori. Sajam će ove godine okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na drugom sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana očekuje između 30.000 i 50.000 posetilaca i da je ovaj treći po veličini u Evropi, posle sajmova u Veroni i Dizeldorfu. Vučić je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem uoči ceremonije otvaranja sajma rekao da je na sajmu prisustno oko 40 izlagača iz Crne Gore, što je veliki broj za zemlju te veličine. „Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju“, rekao je Vučić i dodao da kada je reč o vinima nikoga ne možeš da prevariš. Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne, istakao je Vučić. Milatović je rekao da i Crna Gora beleži napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak „Plantaže 13. jul“ njihovo najveće bogatstvo u tom sektoru. Vučić je dodao da smatra da su vina u Srbiji ipak malo bolja, ali da se raduje svim dobrim vinima, kao što su i ona iz Italije i Francuske koja su stigla na beogradski vinski sajam. Milatović je rekao na to da se sa predsednikom Srbije ne slaže baš po svim pitanjima, ali da je svakako po pitanu vina slažu. „Došao sam na poziv predsednika Srbije da dođem na sajam. Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitma Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka reigonalna integracija zvati OB ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka“, naglasio je Milatović. Vučić je na to primetio da u Berlinu ne vole ono čime oni ne mogu da upravljaju i da u inat on baš voli ono čime mi upravljamo. Pozivam sve građane Srbije da dođu i vide veličanstveni sajam, poručio je Vučić.

Male vinarije su nosioci razvoja vinske industrije Srbije i one su doprinele da se sve više piju domaća vina, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska drugog međunarodnog sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“. On je naveo podatak da Srbija sada ima 467 malih vinarija i da je njihihov čak broj udesetostručen u odnosu na pre pet godina. „Ove male vinarije i naši hrabri ljudi su nosioci razvoja vinske industrije. Izvoze i prodaju na domaćem tržištu i sve se više prodaju njihova domaća vina“, naglasio je Vučić. Neke od tih malih vinarija, prema njegovim rečima, su u siromašnim delovima naše zemlje doprinele se da ti delovi obogate na izvrstan način. Vučić je poželeo sreću i uspeh svim izlagačima tokom obilaska njihovih štandova i zajedno degustirao različite vrste vina tokom obilaska štandova zajedno sa predsednikom Crne Gore i makedonskim premijerom, Jakovom Milatovićem i Dimitrom Kovačevskim. Čestitao je malim proizvođačima na dobrim proizvodima i poželeo uspeh u nastupu na sajmu i inače u poslu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana