Vučić: Želim da srpski proizvodi budu na svakom mestu Tanjug

Objavljeno: 09.04.2019. 11:53 Izmenjeno: 10.04.2019. 11:40

Ne propuštam nijedan sajam privrede u ovom gradu, jer želim da vidim srpske proizvode na svakom mestu, rekao je predsednik Vučić u Mostaru, gde prisustvuje otvaranju Međunarodnog sajma privrede, na kome učestvuju firme iz Srbije.

foto Tanjug

Vučić je, nakon sastanka sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, izazio zadovoljstvo što su i ove godione srpske kompanije iz raznih delova Srbije došle na Sajam u Mostar da predstave svoje proizvode.

Rekao je da se nada da će sledeće godine biti još više.„Moj posao je i želim da srpski proizvodi budu prisutni u Mostaru, Širokom Brijegu, da se prodaju na svakom mestu. Želimo širu i bližu saradnju sa BiH“, objasnio je on.

Podvukao je da je BiH za Srbiju jedan od ključnih partnera i da je njegovo prisustvo u Mostaru u skladu s tom činjenicom. Ukazao je da je trgovinska razmena sa BiH 2015. bila milijardu evra, a prošle godine je dostigla 1,8 milijardi evra, te da se ove godine očekuje da dostigne vrednost od dve milijarde evra.

Trgovinska razmena sa BiH dramatično raste

Razmena Srbije sa Republikom Srpskom najbolja u dosadašnjoj istoriji, istakao Predsednik Vučić i dodao da su ekonomski odnosi sa BiH dobri, ali da mogu da budu još bolji.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da Srbija sa BiH ima najveću trgovinsku razmenu, koja iz godine u godinu „dramatično raste“.Kako je rekao, ona sada iznosi milijardu i 900 miliona evra, a 2015. godine je bila milijardu evra.“Imamo dobru saradnju i verujemo da može da bude još bolja“, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan što je, zahvaljujući i angažmanu Milorada Dodika, predsednika koji je učinio da Srbija u svakoj opštini u Republici Srpskoj uradi makar jedan projekat, kako bi Srbi u RS osetili prisustvo Srbije.“Mi smo spremni da to radimo i u BiH“, podvukao je Vučić.

Vučića su na Mostarskom sajmu dočekali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Hercegovacko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonacelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Vučić je obišao Mostarski sajam privrede, na kome učestvuju firme iz Srbije, a predstavnicima BiH poklonio medenjake u bojama srpske zastave i u obliku srca, na kojima piše „Budućnost nas spaja“.

„Ne piše ništa loše“, rekao je Vučić uz osmeh dok je delio medenjake zameniku predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću, predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i pojedinim ministrima Saveta ministara BiH.

Vučić je porazgovarao sa izlagačima iz Srbije, koji su nastupili u organizaciji PKS.Prethodno, predsednik Srbije je obišao i štandove Mađarske i Hrvatske.Na štandu Hrvatske je, uz čašu belog vina, nazdravio sa Dodikom i Čovićem.Vučić je obišao i štand „Blatina Žilavka“, gde je sa Dodikom probao hercegovačko belo vino. Predsednik je obišao gotovo ceo sajam, kako bi se upoznao sa ponudom i iskoristio priliku da porazgovara sa predstavnicima BiH.Takođe, posetio je i štand Republike Srpske.

Međunarodni sajam privrede „Mostar 2019“ održava se 22. put u gradu na Neretvi do 13. aprila, a zemlja partner ove privredne manifestacije ponovo je NR Kina.Među više stotina izlagača iz tridesetak zemlja, najbrojniji su oni iz Kine, budući da se očekuje dolazak oko 100 predstavnika iz 50 kineskih preduzeća, koji će na 2.000 metara kvadratnih izložbenog prostora predstaviti informacione tehnologije, veštačku inteligenciju, poljoprivredu, kućne aparate, brze vozove…

Tokom pet dana trajanja sajma biće organizovan veliki broj konferencija i stručnih skupova, kao i sajamske manifestacije, među kojima i sajam turizma.

Predsednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić najavio je da će na mostarskom sajmu biti predstavljen jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana