Vučić:Srbija visoko ceni ruku prijateljstva koju nam je pružio predsednik Rusije Tanjug, Studio B

Objavljeno: 19.12.2017. 16:35 Izmenjeno: 20.12.2017. 12:20

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas su na početku sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom dvoipočasovnog sastanka.

foto Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladirmi Putin danas su na početku sastanka iskazali zadovoljstvo ekonomskom i svakom drugom saradnjom i najavili da će imati puno tema za razgovor tokom dvoipočasovnog sastanka.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio:

„Drago mi je da vas pozdravim – imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće“.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 180 GODINA od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

„Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu“ reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

„Zahvalan sam na svemu što ste učinili – Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate“ rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku Vučić je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi.

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

U Kremlju je nešto posle 16 sati po lokalnom vremenu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin: Srbija može da bude važna za tranzit ruskog gasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Moskvi da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat Turski tok.

“Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa”, poručio je Putin.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio da su razgovori protekli u otvorenoj, prijateljskoj atmosferi i da su bili produktivni i da su obuhvatili čitav spektar tema.

U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da je u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostifgle dve milijarde kubnih metara a da bi sledeće mogle da dostignu i 3.5 milijarde.

Naveo je takođe i da u okviru saradnje “Gaspromnjeft” nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi , a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

Prema njegovim rečima, takođe pođednako je važna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj oblasti i naglasio da robna razmena beleži siguran rast.

Ove godine ta razmena je, prema Putinovim rečima, povećana 26 odsto.

„Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara doks u srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde

dolara“, rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je Ruske železnice uz pomoć kredita RF od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru.

Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

„U toku su konsultacije a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, razvija se i saradnja u kulturno-humanitarnoj sferi i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je u jednom delu Beograda podignuta spomen-ploča u čast hora Aleksandrov.

Vučić: Rusija sprečila da srpski narod dobije žig genocidnog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

„Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije“, rekao je Vučić.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Vučić Putinu poklonio ćilim, ruski predsednik ikonu Sv. Save

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razmenili su danas poklone prilikom sastanka koji su imali u Kremlju.

Predsednik Srbije je Putinu poklonio pirotski ćilim, dok je ruski predsednik Vučiću darovao ikonu Svetog Save.

Reč je o ikoni nađenoj na ruskoj teritoriji, a Putin je Vučiću poklonio ikonu kao ličnu donaciju Hramu Svetog Save u Beogradu.

 

 

Vučić sa Rogozinom o strateškom partnerstvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana posete Moskvi, gde boravi na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, sastao se sa zamenikom premijera Dimitrijem Rogozinom.

Vučić je sa Rogozinom razgovarao o strateškom partnerstvu dve zemlje, energetici i podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije. Na sastanku je bilo reči i o situaciji u regionu i ekonmskoj saradnji.

Vučić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom Federacijom na temelju strateškog partnerstva i spremnosti obe strane za njihovo produbljivanje u svim oblastima. Srpski predsednik je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. On je dodao da je za Srbiju od velikog značaja da sa Rusijom nastavi redovno da razmenjuje informacije i usklađuje aktivnosti u međunarodnim organizacijama po pitanju Kosova i Metohije.

vicic-rogozin-tanjug

foto Tanjug

Vučić je ukazao na to da je Rusija jedan od strateških ekonomskih i spoljnotrgovinskih partnera Srbije. On je izneo podatak da je ukupna robna razmena u 2016. godini dostigla 2,3 milijarde dolara, dodajući da će u narednom periodu Srbija usmeriti pažnju na jačanje privredne saradnje sa Rusijom, kako bi bile iskorišćene pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini. “Želimo da postojeću saradnju u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima unapredimo i osnažimo. Srbija je zainteresovana za stabilne isporuke energenata kako bi bila omogućena energetska bezbednost zemlje”, zaključio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić i potpredsednik Rogozin obišli su i Fond za presprektivna istraživanja Ruske Federacije, gde su im predstavljena nova istraživačka dostignuća u vojno-tehničkoj i socijalno-ekonomskoj sferi.

Predsednik Srbije je najavio da će sastanak  sa Putinom biti najduži do sada i trajaće više od dva i po sata, a obuhvatiće više tema, među kojima su i razvoj ekonomskih odnosa, ističući da ima puno naših radnika koji u Rusiji rade, za naše i ruske firme, i da će se razgovarati i o njihovom statusu. Vučić navodi da će se razgovarati o daljim međusobnim trgovinskim odnosima, o uvećanju robna razmena koja je dobra i koja se, kako kaže, u 2017. godini oporavila. Predsednik Srbije je naveo i da će biti potpisani sporazumi vezani za gas, da će se razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, o Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu, o Kataloniji i svemu što se zbiva u Evropi i svetu. Na sajtu Kremlja je objavljeno da će dvojica predsednika razgovarati o daljem unapređenju strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj oblasti. Na dnevnom redu biće i međunarodna pitanja. Predviđeno je potpisivanje više sporazuma, a dvojica predsednika će se posle sastanka obratiti medijima.

Predsednik Vučić obišao je juče naučno-tehnološki park Zarjađe, koji se nalazi tik uz Crveni trg i Kremlj. Supruzi Vitalija Čurkina, Irini, predsednik Srbije uručio je Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan. Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan.

 

Vučić posetio Dom ansambla Aleksandrov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, drugog dana posete Moskvi, Dom ansambla Aleksandrov. U čast Predsednika Srbije tom prilikom je priređen koncert, a Kaljinka, Smugljanka samo su neke od pesama koje je hor otpevao. Tokom koncerta čula se i srpska pesma Tamo daleko.

Predsednik je prethodno u muzeju Doma položio cveće ispred spomen-obelezja u cast nastradalom orkestru.

Hor Crvene armije je vise puta nastupao u Beogradu.

Ansambl, obnovljen posle tragične pogibije čitavog orkestra u avionskoj nesreći kod Sočija pre godinu dana, nastupio je u Beogradu u novembru.

U čast hora, koji se smatra još jednim simbolom neraskidivih veza Rusa i Srba u prestonici Srbije je dobio i spomen-tablu. Vučić se na kraju fotografisao sa horom.

 

Vučić na liturgiji povodom porodične slave Sveti Nikola

vucic-rusija-crkva-tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vuči, posetio je jutros hram Svetog Petra i Pavla u Moskvi gde je prisustvovao liturgiji. U popodnevnim časovima sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.Tom prilikom je povodom Vučićeve porodične slave Sveti Nikola, koju predsednik provodi radno u Moskvi, u crkvi osveštan i slavski kolač.

Službu je služio vladika vikarni episkop Antonije koji je rekao da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je od završetka Oktobarske revolucije došao u Hram Svetog Petra i Pavla.

On je Vučiću poklonio ikonu Svetog Nikole.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana