Vučić na kopovima u termoelektani „Kostolac“ Tanjug

Objavljeno: 19.12.2021. 12:45 Izmenjeno: 20.12.2021. 11:17

Najavljujući da će za svetog Nikolu, svoju slavu, biti sa rudarima, Vučić je poručio građanima da restrikcija struje neće biti, ali da zato za njega i za sve druge iz tog sistema više nema ni slava, ni Nove godine, Božića i drugih praznika, da bi građani mogli da imaju dovoljno energenata i tople stanove

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je kopove i termolektranu „Kostolac“.

Što se tiče cena, on je rekao da naša država to trenutno može da izdrži, ali da je veoma važno da zadržimo termo izvore i da, uz rast obnovljivih izvora, Srbija mora da rešava pitanje reverzibile i balansiranja energije.

„Na neke ljude sam ljut, jer nisu obezbedili da ugalj ne bude toliko vlažan i mokar“, rekao je Vučić i dodao da pre svega misli, kako je rekao, na „generalnog direktora (EPS-a), ali i na sve druge u sistemu“.

Ukazujući na zaključke sastanka koji je u petak održao sa predstavnicima energetskog sektora i članovima vlade, predsednik je rekao:

„Zamolio sam rudare Kolubare da sada iskopavaju 75.000 tona dnevno novih otkopa, da od Nove godine skidamo 20.000 tona sa deponije odnosno odlagališta, da bismo imali koliko je moguće, jer nećemo imati nijednog trenutka punu snagu zbog nižeg kvaliteta uglja, da manjom količinom kvalitetnijeg uglja iz Drmna prebacujemo 3.000 tona za Obrenovac da bismo mešali sa manje kvalitetnim ugljem“

Posao predsednika da bude uz svoj narod

Energetika je jedno od ključnih pitanja sadašnjosti i zato je predsedniku posao da obiđe Kostolac i rudare, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ja da iskopam danas ugalj, ako bih morao mogu, ali služilo bi samo u marketinške svrhe. Došao sam da ohrabrim i podržim ljude koji rade ovde“, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje koja je svrha njegove posete i da li je u svetlu energetske krize bilo potrebno da se on uključi kako bi se kriza prevazišla.

Rekao je da ne može da bude stručan za fudbal, košarku, pozorište, bioskope i termoelektrane, ali je posao predsednika da bude uz svoj narod, svoje rudare kada im je najteže, kada se vodi neprimerena kampanja protiv njih.

„Jedno je kada tražite odgovornost, a drugo kada ih potcenjujete. Tu sam da pružim podršku da budem sa njima, i za vreme velikih praznika, da ukažem ljudima koliko važan posao obavljaju za zemlju“, objasnio je on.

Ukazao je da na dnevnom nivou ima mnogo sastanaka što se energetike tiče, jer ona postaje jedno od ključnih pitanja.

„Zato je predsedniku Srbije mesto da bude ovde. Pitali ste ranije zašto nisam bio u nekom selu, a obišao više sela od svih predsednika od 1945.. Obišao sam sela, mesta, zaselaka. To je posao predsednika“, rekao je on.

Vučić je ukazao da se u Kostolcu gradi blok B3, na mestu gde tri decenije nije bilo ozbiljnih investicija.

„Neki su bili 12 godina na vlasti a da nisu ništa uradili. Ponosan sam što to dižemo, moraćemo da radimo na novim kopovima. Da imamo dovoljno uglja za budućnost, da radimo više na obnovljivim izvorima energije. Međutim, problem je za EMS jer ne mogu da balansiraju dok nemamo novih reverzibilnih elektrana“, objasnio je on.

Na pitanje da li imamo dovoljne količine kvalitetnog uglja Vučić je rekao da postoje različiti kvaliteti u kpovima.

Tako u Kolubari, kaže, imamo različiti ugalj, a bolji je u zapadnom delu.

„U Zapadnoj Tamnavi imamo visokoktanski ugalj. Do 15.januara verujem da ćemo moći da imamo kvalitetniji ugalj. To je ugalj nivoa od 6.000 do 6.600 kilodžula(KJ). U Kostolcu imamo ugalj od 9.000 KJ. Zato smo zahvalni što su omogućili da 3.000 tona ovog kvalitetnog uglja bude prosleđen Kolubari, jer kada ga dodate kolubarskom popravljate kalorijsku vrendost. Time smo napravili najbolju moguću kombinaciju“; rekao je Vučić.

Ukazao je da su rudari u Kostolcu juče oborili rekord, da su iskopali za 13 odsto više nego što se od njih očekuje.

Pozvao je rudare da pokušaju da svakog dana prekorače svoju normu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana