Vučić: Na KiM u septembru ili oktobru Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 07. 07. 2019. 14:00:24

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da se sprema da ide na Kosovo i Metohiju u septembru ili oktobru.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

„Kada ću na Kosovo? U septembru ili oktobru, kad budemo mogli da pokažemo šta smo uradili iz investicionog programa za Kosovo, a do tada ćemo uspevati da snabdevamo ljude, da popunimo rafove i obezbedimo im opstanak na ognjištima“, reka je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa osnovcima sa severa KiM.

Kako je dodao, voleo bi da ta poseta bude u septembru.

„Ali, biće septembar ili oktobar“, rekao je on.

Vučić: Mali, prolazni nesporazum sa Sofijom

Predsednik Vučić izrazio je  uverenje da će se Srbija i Bugarska, nakon varnica koje su se pojavile, ubrzo vratiti na staze odličnih odnosa i sam će se, ističe, pobrinuti za to.

Vučić je upitan koji je njegov stav na varnice koje su se javile na liniji Beograd-Sofija, opdnosno Dačić – Borisov, podsetio da je Bugarska priznala nezavisnost Kosova i da su tu naše razlike, a za sve ostalo smatra da imamo dobre odnsoe, koje ćemo, kaže, i dalje graditi.

„Smatram ovo malim prolaznim nesporazumom“, podvukao je on.

Sledeće nedelje, kako je najavio, razgovaraće sa bugarskim predsednikom i premijerom, Plamenom Radevom i Bojkom Borisovom.

Podsetio je da u Srbiji živi bugarska manjina, za koju želi da se oseća kao svoj na svome i da oni ne smeju da ispaštaju zbog takvih razmimiolaženja.

„Lično ću se postarati da u što skorije vreme, ako to prihvate bugarski predsednik i premijer, vratimo odnose na staze odličnih veza“, istakao je on.

Vučić: Razmatramo uvođenje kontramera Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se razmatra uvođenje kontramera Prištini zbog otežanog snabdevanja životnim namirnicama na KiM, a biće objavljene, kaže, nakon razgovora sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM.

Vučić je na pitanje da li se razmišlja o kontramerama koje su ranije bile najavljene, rekao da se razmišlja o tome svakoga dana, ali da je preče bilo da se najpre obezbedi roba za Srbe sa severa KiM.

„Za nas je od presudnog značaja bilo da obezbedimo više robe u prodavnicima i nadam se ste mogli da vidite juče i prekjuče više robe nego prethodnih dana. Znači, negde je nešto “s neba došlo““, naveo je Vučić.

Dodaje da ne želi da stiče političke poene tako što će Srbija žestoko rečima nekog da napada, a time bi se, istovremeno, smanjila šansa za opstanak Srba na KiM.
„Moja je briga narod na KiM“, naglasio je predsednik.

Histerija u PR i BG govori da sam postavio prava pitanja

Predsednik Aleksandar Vučić primetio je da su pitanja koje je pre nekoliko dana postavio u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića izazvala histeriju i nervoznu reakciju političkih predstavnika u Prištini, ali i nekih u Beogradu, i da to, kaže, govori da su ta pitanja pogodila „pravo u sredinu“.

Naveo je da će naši nadležni organi nastaviti istragu i da veruje da će ta istraga dati rezulatat u narednom periodu.

Vučić je, na pres konferenciji, rekao da je povodom pitanja koja je postavio usledila histerična reakcija političkih predstavnika u Prištini i Beogradu, ali nije dobio nijedan odgovor, osim, kaže, psovki.

Dodao je da su se pojedini mediji i političari u Srbiji „upirali“ da brane pojedine Albance za koje je postavio pitanje – gde su bili?

„Izgleda da je to bilo mnogo teško pitanje, jer neki ljudi nisu smeli da budu tamo. Još nisam dobio odgovor šta su neki u Tirani radili i neki u Kosovskoj Mitrovici. Tu odgovor nećete da dobijete. Što su veća nervoza i histerija – to meni govori koliko su pitanja pogodila pravo u sredinu“, rekao je Vučić.

Dodao je da su gotovo istog dana „krenule“ najžecće otpužbe na račun njega i njegove porodice, na koje nije odgovarao.

„Nisam nikad nikoga ubio, ni razmišljao, niti bih to učinio. A, oni koji jesu bi izgleda hteli da se nikad ne otkrije ko je ubijao“, rekao je Vučić.

On je poručio da će Beograd nastaviti da radi svoj posao na ozbiljan i odgovoran način.

„A, oni neka udaraju. Naš je posao da izdržimo pritiske spolja, koji nisu mali, i da srpski brod sigurnom rukom vodimo ka sigurnoj luci. Tako ćemo da se ponašamo, za nas će istina i zadovoljenje pravde biti vrhovni princip“, podvukao je predsednik.

Ulagaćemo u sva mesta na KiM gde ima Srba

Značajno će se ulagati u svim mestima na Kosovu i Metohiji gde Srbi žive, poručio je Vučić.

Naglasio je da će ulaganja biti sve veća i da će, na primer, obuhvatiti renoviranje Rektorata i četiri fakulteta na KiM.

„Našim investicionim planom od 9,5 milijardi dinara za KiM, što je oko 80 miliona evra, pored otvaranja vodovoda, Sunčane doline, uređenja fasada i drugih brojnih projekata, najviše će biti uloženo u Rektorat i fakultete. Kako bi univerzitetski centar u Kosovskoj Mitrovici mogao ubrzano da napreduje, kao i zdravstveni centri u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, kao i u svim srpskim sredinama“, naglasio je predsednik.

Dodaje da je pre nekoliko nedelja primio decu iz Kosovskog pomoravlja i sa centralnog Kosova i da treba da primi i decu Sirnićke župe, Štrapca i iz drugih delova širom KiM.

Predsednik ističe da je važno čuvanje zajedničke tradicije i da tome treba da učimo decu i u centralnoj Srbiji, kao i Republici Srpskoj, da gradimo „tu vrstu jedinstvene kulturne, duhovne budućnosti“.

„Pritom, ne dirajući suverenitet i integritet drugih država. Niko ne može da zabrani da ostvarujemo bliskost naseg naroda i pravo na isti jezik i pismo“.

Zahvalio je Miloradu Arlovu, predsedniku Odbora RS za pomoć deci na KiM, zato što je samo ove godine organizovao posetu za 1.200 dece sa KiM koji su videli 19 gradova u Republici Srpskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti