Vučić u poseti SAD-u Tanjug

Objavljeno: 19.09.2016. 14:22 Izmenjeno: 20.09.2016. 09:51

U Njujorku na 71. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija srpsku delegaciju predvodi predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u delegaciji će biti potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će tokom zasedanja, koje traje do 26. septebra, učestvovati na brojnim skupovima i to će biti prilika da se predstave stavovi Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Šef srpske diplomatije učestvovaće, između ostalog, na Samitu UN-a o izbeglicama i migrantima, 19. septembra, kao i na više skupova regionalnog formata, uključujući radni sastanak MIP-ova Zapadnog Balkana sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom i ministarske sastanke Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Centralnoevropske inicijative.

U kontekstu predsedavanja Srbije Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), ministar Dačić će biti domaćin neformalnog sastanka Saveta MIP-ova zemalja članica ove Organizacije, 23. septembra.

Kao član Trojke OEBS-a, učestvovaće i na događaju na visokom nivou koji organizuje ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, na temu „Snaga civilnog upravljanja krizama – jačanje kapaciteta OEBS-a kao regionalne organizacije po osnovu Glave VIII Povel?e UN“.

Učešće na generalnoj debati biće prilika i za realizaciju brojnih bilateralnih susreta prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Dačića sa ministrima spoljnih poslova i drugim zvaničnicima država članica Ujedinjenih nacija, kao i sa visokim predstavnicima međunarodnih organizacija, uključujući UN, EU i Savet Evrope.

Susreti će, kako se navodi, biti iskorišćeni za prezentaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, posebno onih na planu evropskih integracija i odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i nacionalnih interesa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Na ovaj način nastaviće se aktivnosti lobiranja protiv daljih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM intenzivno vođene i tokom učešća ministra Dačića na 17. Samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, na ostrvu Margarita u Venecueli, koji je bio održan od 15. do 18. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana