Počela izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Golubac Studio B, Tanjug

Objavljeno: 05.11.2021. 10:09 Izmenjeno: 06.11.2021. 12:47

Građani će od Beograda do Golupca stizati za oko 70 minuta, rekao predsednik Vučić povodom početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Golubac, kod petlje Požarevac

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na početku radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac – Golubac, da će građani kada taj projekat bude gotovo – 2024. godine moći da stignu od Beograda do Velikog Gradišta za manje od sat vremena, a do Golupca za 70 do 75 minuta.

Vučić je u razgovoru sa kineskim izvođačima kazao da će prva deonica biti završena do kraja 2023. godine.

Istakao je da će brza saobraćajnica biti važna za povezivanje tog dela zemlje sa Beogradom i drugim gradovima.

Takođe, naveo je da će se ta brza saobraćajnica nadovezati na Dunavsku magistralu, gde se već radi obnova. Do kraja ove godine biće završena obnova dela Dunavske magistrale od Kladova do Donjeg Milanovca, a do juna druga deonica od Donjeg Milanovca do Golupca.

Vučić je pozvao izvođače da ubrzaju te radove i ako mogu završe obnovu Dunavske magistrale i pre juna.

Kaže da je problem što trenutno nema slobodnih radnika u našoj zemlji koliko se gradi i da, na primer, na gradnji Moravskog koridora, radi oko 1.000 Turaka i Indijaca.

Predsednik je naveo da će se raditi i brza saobraćajnica do Brze Palanke, a kasnije i odatle do Kladova i Negotinu.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima kompanije Šandong haj spid grupe, koja je glavni izvođač na brzoj saobraćajnici od Požrevca do Golupca saznao da će u tom kineskom gradu Srbin biti trener lokalnog košarkaškog kluba.

Predsednik je rekao da je to dobra odluka i u šali dodao da ta kompanija mora da nam uradi besplatno jedan lokalni put u dužini od dva kilometra u tom delu zemlji, pošto će dobiti dobrog košarkaškog trenera, a dirketor kineske kompnije je na to pristao.

Ta kompanija, takođe, gradi autoput od Lajkovca do Valjeva (Iverka), a Vučić je najavio da će doći u septembru sledeće godinine sa predstavnicima Šandong haj spid grupe da otvori autoput.

Brza saobraćajnica je duga 67 kilometara, a projekat je vredan 337 miliona evra.

Ugovor je potpisan s kineskom kompanijom Šandong haj spid grupom (Shangdong Hi Speed Group) i predviđeno je da se radovi završe za dve godine odnosno do novembra 2024. godine.

Brza saobraćajnica će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, širine po 3,5 metra.

Takođe, biće izgrađeno više od 20 mostova i nadvožnjaka, uključujući novi most preko Velike Morave.

Planirana je izgradnja 24 petlje i raskrsnice sa lokalnim putevima.

Trasa brze saobraćajnice počinje kod Petlje Požarevac na autoputu Beograd – Niš, a završava se na ulazu u Golubac i nastavlja se na postojeću Dunavsku magistralu koja ide ka Kladovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 7°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana