Vučić čestitao Micotakisu izbornu pobedu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 08. 07. 2019. 08:32:18

Predsednik Vučić čestitao je novom premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu izbornu pobedu s uverenjem da će sa te pozicije, posebno kao potomak Elefteriosa Venizelosa i sin Konstantina Micotakisa, osvedočenih prijatelja
srpskog naroda, nastaviti sa svojom podrškom Srbiji i biti posvećen saradnji
naših dveju zemlja.

„Primite iskrene čestitke povodom pobede na parlamentarnim izborima, kao i najbolje želje da Vam snažna volja i predan rad donesu mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti predsednika vlade, na dobrobit Republike Grčke i prijateljskog grčkog naroda“, poručio je Vučić.

Vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, istakao je Vučić, odlikuju se bliskošću i čvrstinom i prožeti su međusobnim poštovanjem i razumevanjem, a potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima.

Nada se, kaže, da će novi grčki premijer nastaviti razvoj tih veza Srbije i grčke, na obostranu korist, i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, kako bismo, kako je dodao. u ovoj godini, u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, saradnju unapredili do nivoa strateškog partnerstva.

„Želim ovom prilikom da kažem da mi je čast što je Srbija dobila poverenje da postane deo Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, jer taj format saradnje smatram veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije. Zato želim da istaknem da smo, u skladu sa politikom Srbije da promoviše politiku mira i saradnje u regionu, spremni i za druge multilateralne formate saradnje u interesu političke stabilnosti i ekonomskog razvoja“, naveo je predsednik.

„Dozvolite mi da izrazim zahvalnost na podršci Grčke našem evropskom putu, kao i da naglasim da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Vaša zeml?a uživa najveće poštovanje srpskog naroda. Verujem da ste se u to uverili i prilikom Vaših ranijih poseta Srbiji, kada ste u Beograd dolazili kao lider Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke, čiji sam predsednik, i koja Vašu pobedu na parlamentarnim izborima doživljava kao pobedu svih nas iz porodice Evropske narodne partije“.

Uz želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, predsednik je Micotakisu poručio da očekuje skori ponovni susret s njim.

„Primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića premijeru Micotakisu.

Predsednik Aleksandar Vučić je uputio i pismo dosadašnjem premijeru Aleksisu Ciprasu, izražavajuću mu zahvalnost na, kako je rekao, „doprinosu dobroj saradnji Srbije i Grčke, koji je pružio kao predsednik grčke vlade, obavlajući tu časnu i zahtevnu dužnost predano i odlučno“.

Vučić je izjavio za RTS da je Grčka nama istinska prijateljska zemlja, da smo sa Ciprasom imali korektnu saradnju a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

„Razgovarao sam sinoć sa Micotakisom, dugo smo, prijateljski razgovarali, čestitao sam mu na pobedi. Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu“, rekao je Vučić za RTS povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS.

Podsetio je da je Micotakis u novembru bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Na konstataciju novinara da kada je Cipras stupio na dužnost Vučić nije podržavao tu politiku, predsednik Srbije kaže:“Uvek sam bio za teža rešenja i odgovoran pristup, što je kasnije, tokom madanta, preuzeo i Cipras. Tada smo bili protiv, pre svega, politike Varufakisa, kod njega je sve “lako ćemo“, ništa nećemo da platimo… Ja sam prvo tražio da vratimo sve dugove prema Rusiji, sredimo finansije, pa onda da razgovaramo o drugim stvarima. To je težak pristup, ljudima se to uglavnom ne sviđa“, dodao je on.

Sada se vide rezultati Srbije – Grčka je na 84 odsto javnog duga, a Srbija na 51 odsto, dodao je Vučić.Kaže da se još uvek bolje živi u Grčkoj i da je njihov BDP veći nego u Srbiji.Što se tiče Srbije, kaže da je rast u prvom kvartalu je bio 2,5, sada oko tri u drugom kvartalu.“MMF i SB predviđaju da će Srbija u naredne tri godine biti lider po tom pitanju u regionu. Ove godine ići ćemo preko 3, 5, odnosno , 3,6 odsto“, kaže on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti