Vučić: Mene podržava narod-Tviter ima druge „heroje“ Tanjug

Objavljeno: 02.04.2020. 20:36 Izmenjeno: 03.04.2020. 13:03

Predsednik Vučić rekao je  da je tražio od vlade da omogući potpunu slobodu informisanja, jer je lakše trudom nego na bilo koji represivan način braniti se od neodgovornosti i lažnih vesti, koje su krivično delo i po Krvičnom zakonu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da ga ne brine zabrana kompanije Tviter za određene adrese u Srbiji, jer njega, ističe, podržava narod, dok i inače na toj mreži nikada nije ni bilo njegovih fanova, naprotiv.

Odgovarajući na pitanje novinara o gašenju oko 8.500 profila na Tviteru koji su navodno promovisali vladajuću stranku i vlast, rekao je da njega podržava običan narod i bez tvitera:

“Ne znam o čemu se radi, niti mislim da je to naročito značajno, ali sam srećan jer će sada neki drugi da dominiraju na Tviteru, pošto do sada nisu”, odgovorio je predsednik u ironičnom tonu.

Takođe, ironično je prokomentarisao i da je “srećan” što je novinar koji je postavio to pitanje veoma zainteresovan za posao naših lekara i Kovid-19, čemu je posvećena večerašnja pres konferencija.

Trudom se lakše brani od neistina nego represijom

Vučić je, na pitanje novinara šta se promenilo do sinoć od 23 sata do 10 jutros u slučaju novinarke portala Nova S Ane Lalić koja je privedena, pa puštena, kazao da ne zna šta se dogodilo, osim što zna da je zamolio premijerku Anu Brnabić da ukine uredbu.

“Ona se nije slagala sa mojim mišljenjem i rekla je da je to notorna laž. Naš Klinički centar Vojvodine, to odeljenje, izgleda bukvalno fantastično u odnosu na bolnice u svetu. Imaju u magacinu da ne možete da prebrojite šta sve imaju. Sve smo obezbedili“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je to ono što ga zanima, a da je navedeni slučaj u nadležnosti tužilaštva i policije.

“Što se mene tiče, nikada nemam problem sa vama. Moj pristup je najbolji – na svaku neistinu sam u stanju da odgovorim istinom. Koliko god puta izmislite neistinu u stanju sam da pobedim činjenicama. Nečiji rad, trud i marljivost ne mogu da budu uništeni nekim lažnim tumačenjima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je veoma važno da se svakom dozvoli da misli, iskaže svoj stav i izgovori što želi.

“Nije loše i za one koji kažu da treba da me ubiju, a to niko nije osudio, i što kažu da će mi stradati deca», zaključio je on.

Kisić meta napada jer odbija da bude politički zloupotrebljena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doktorka Darija Kisić Tepavčević meta napada zato što govori istinu i ne želi da bude politički zloupotrebljena.

Vučić je, upitan da prokomentariše uvrede preko društvenih mreža koje trpi doktorka Dariji Kisić Tepavčević, rekao da je sa njom dva puta razgovorao, da ona stoički podnosi napade, te da ti napadi na stručnjake govore više o onima koji ih izgovaraju.

„Slušao sam uvrede i na račun Gorana Stevanovića, koji 18 sati dnevno provodi na Infektivnoj klinici, može da bude zaražen u svakom trenutku, bori se za ljudske živote“, rekao je Vučić.

On je naveo da su srpski stručnjaci ozbiljni, odgovorni ljudi, koji neće odustati od svog posla i neće promeniti mišljenje.

„Darija im je kriva jer je govorila istinu i nije htela da bude politički zloupotrebljena, samo zato, inače je bila heroj dana. Čim nije htela da pristane na ulogu lažnog heroja, onda je postala prokazana i meta napada, ali to govori o ljudima koji je napadaju, a ne o njoj“, rekao je Vučić

On je dodao da je ponosan na sve doktore i da im je zahvalan.

Lekari štite zemlju, na Vidovdan ću im, vanredno, zahvaliti

Predsednik  Vučić rekao je  da su lekari tu da štite svoju zemlju i da će na Vidovdan vanredno da se zahvali onima koji su bili najbolji u odbrani interesa nase zemlje.

On je tako odgovorio na novinarsko pitanje da li je napad na lekare promocija politike nekih medija.

Vucić je, upitan da li je slanje SMS poruke građanima i odlazak lekara sa konferenicije za štampu pre nekoliko dana širenje panike, rekao da nema govora o panici, jer su u tim slučajevima iznesene činjenice, a ne neistine.

On je rekao da je i sam bezbroj puta rekao da nam, ukoliko se ne održi disciplina, sledi italijanski i španski scenario.

„Ja ne znam šta je tu izazivanje panike, je li to istina ili ne. Dr Kon je odgovorio, šta smo mi različiti od Italijana i da mislimo da mozemo da budemo nediscipliniovani“, ukazao je Vučić.

Kaze da time ništa loše nije urađeno, i ukazao da se ova vrsta upozorenja ponavlja i večeras.

Kada je u pitanju hapšenje novinarke, ističe da je uvek protiv hapšenja bilo koga, pa i onih koji njemu prete, ali da je ono što je rečeno o KCV bila laž.

On je dodao da je nevezano za sve zamolio premijerku da vlada ukine zaključak o informisanju što je i učinjeno.

Istakao je i da nema problem da odgvara na sva pitanja.

„Jedina molba je da se govori istina, nista vise, uvek sam protiv hapšenja bilo koga“, rekao je Vučić.

Rekao je da je situacija u Nišu sada mnogo bolja i da je bilo problema sa testiranjem. Najavio je i da će uskoro posetiti taj grad.

Na novinarsko pitanje da se navršava tri godine kako je na funkciji predsednika i kako to vidi, rekao je da će neki drugi put na to da odgovara.

Žene da prijave nasilje,država će odmah reagovati

Vučić je izjavio  da broj prijava ne odaje utisak da je nasilje nad ženama uvećano otkad su uvedene mere tokom vanrednog stanja i poručio svim ženama da, ukoliko su izložene nasilju, to i prijave.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da zakoni zemlje važe i tokom vanrednog stanja i zamolio sve žene koje trpe nasilje da ga prijave.

„Policija i država će reagovati promptno, energično i ozbiljno i to će da urade na najefikasniji mogući način“, rekao je Vucicć.

Na pitanje Kurira da prokomentariše to što je, kako tvrdi novinarka, glavni i odgovorni urednik portala Direktno optužen od strane novinarke za seksualne napade, Vučić je rekao da o tom slučaju zna malo, te da o tome neće ni da govori.

„Za razliku od njih kojima sve služi za politiku, jer misle da je ovo vreme kada treba nekoga da ruše sa vlasti, ja o tome neću govorim… Jednom ću o tome da govorim kad vanredno stanje prođe“, rekao je Vučić.

Kad Nova S kaže da nema opreme, a Rojters izvesti drugačije

Srbija nije bila najspremnija u svemu po pitanju korona virusa, ali je posle brže reagovala od drugih zemalja i velika nabavka medicinske opreme je rezultat danonoćne borbe da se do nje dođe, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je Rojters danas emitovao snimke iz KC Vojvodine kako ta ustanova ima najsavremeniju opremu i velike zalihe, s obzirom da je to potpuno suprotno od onoga što je juče objavila novinarka portala Nova S, te da li je moguće da strani mediji budu objektivniji od naših, domaćih.

„Nekad jesu, nekad nisu“, dodao je Vučić.

„Nismo mi bili najspremniji u svemu, ali smo brže reagovali od drugih i zato to brzo nadoknađujemo“, naglasio je Vučić.

Predsedik kaže da treba imati u vidu da iza toga što svaki dan sleću avioni sa medicinskom opremom stoji velika borba i danonoćan rad.

Dodaje da su sa kineskom ambasadorkom Čen Bo razgovarali do pola dva ujutru o dopremanju pomoći.

„Borimo se da ništa ne nedostaje našim ljudima“, naglasio je on i dodao da to nije lako, pošto Srbija zavisi od proizvođača te opreme sa svih strana.

Ističe i da je lako kritikovati, ali da nije problem što nema, na primer, robe, već da je problem u javašluku i tome da neko nije podelio robu ili zato što je sklonio u magacin ili sakrio informaciju.

Vučić dodaje da svuda gde se radi ima i grešaka.

Predsednik je poručio novinarima da slobodno pišu šta hoće, ali da to treba imati u vidu.

 O svemu što nije u funkciji borbe protiv korone- posle okončanja krize

Predsednik  Vučić odbio je  da odgovara na pitanja novinara koja su se odnosila na primere političarenja i strančarenja i to na temi epidemije korona virusa, te rekao da će o svemu tome, što nije u funkciji borne protiv virusa govoriti – po okončanju krize.

Neki će uvek, svakako pokušati politički da iskoriste sve što mogu, u situaciji epidemije virusa korona, jer, kaže Vučić, misle da je ovo velika prilika da bez sopstvene zasluge dođu na vlast.

„A, onda vide da im to ne ide baš lako, i u ovoj situaciji“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji u vezi sa kritikama pojedinih političkih oponenata.

„To nije razlog za sekiraciju, već sve ovo drugo što imamo“, dodao je Vučić.

Na pitanje novinara da li zbog lažnih vesti mogu da prođu nekažnjeno mediji čiji su vlasnici Dragan Ðilas i Dragan Šolak, uz konstataciju da je i portal nova.s jedan od njih, Vučić je odgovorio da zna ko su vlasnici i ponovo da će o tome kada se završi vanredno stanje.

„Rekao sam da ću o svemu tome da govorim kada sve ovo prođe, sve sam zabeležio i sačuvao, izbrojao broj respitatora koji su kupili u njihovo vreme i broj sada obezbeđenih… Sačekaću da prođe vanredno stanje, ne želim da budem isti kao oni“, odgovorio je predsednik.

Upitan zašto na konferenciji za štampu ne nosi rukavice, rekao je da nikoga neće ugroziti, jer se neće rukovati.

Vučić je kazao da je medij, čiji je novinar postavio pitanje, ranije objavio ombanu javnosti da su simpatizeri SNS naplaćivali 1.000 dinara za dostavu hrane, ali I napade na aktiviste SNS što imaju maske I rukavice dok drugi nemaju.

“Samo se dogovorite da li je dobro kada imaju, ili kada nemaju, ili to po potrebi činite. Imao sam rukavice I malopre sam skinuo, a nikoga neću ugroziti, jer se neću rukovati”, naglasio je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana