Vučić: Mađarska pravi prijatelj

Objavljeno: 13.04.2016. 07:31 Izmenjeno: 13.04.2016. 07:31

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje Srbiju i ne ograničava i da to Srbija poštuje i ceni.

„Sa Mađarskom ćemo da gradimo najbolje u budućnosti. Hvala Viktore (Orban, premijer Mađarske) na podršci Srbiji u teškim trenutcima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo“, rekao je Vučić, koji je sa Orbanom obišao novi pogon mađarske kompanije „Masterplast“ za proizvodnju staklene vune.

Vučić je rekao da se divno osećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gde je svako bio ponosan na svoju naciju i gde je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.

„Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja“ ,rekao je Vučić.

Dodao je da je, kada su investitori iz „Masterplasta“ došli na sastanak u Beograd, video da ne veruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

„Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike“, naveo je Vučić.

Kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama i izvozom podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu na bolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiju.

 

Orban: Srbiji ranije ni paru ne bi dali, sad je uspešna zemlja

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je Srbija danas uspešna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspešnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.

„Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, jer je država bila ‘oborena na zemlju’, ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama, zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici“, izjavio je Orban posle obilaska novog pogona mađarske kompanije „Masterplast“ u Subotici sa premijrom Aleksandrom Vučićem.

On je čestitao Vučiću što je Srbiju učinio uspešnom zemljom i dobrim susedom Mađarske.

Orban je rekao da to što su odnosi Mađarske i Srbije dobri nije došlo samo od sebe, već da je u to trebalo uložiti mnogo rada i truda od strane Mađara koji žive u Vojvodini, ali i opredeljenost Vlade Srbije.

„Ako ne budemo uspeli održati dobru saradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnim tu saradnju, onda ni ekonomski ni privredni rezultati neće moći da opstanu“, rekao je Orban.

Orban je rekao da je ubeđen da Mađari i Srbi zajedno imaju zajednički interes da se politika saradnje dve zemlje nastavi, a tome, rekao je, doprinosi i investicija u Subotici, u koju je uložila i vlada Srbije i mađarska vlada.

On je pozvao Mađare koji žive u Srbiji da izađu na izbore i da učestvuju u donošenju odluka, navodeći da ja važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu.

Orban je rekao da Mađari „imaju jednu staru želju“ da Srbija što pre postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.

Novi pogon mađarskog investitora u Subotici vredan je ukupno 7,5 miliona evra, od kojih kao podsticajnu meru Vlada Srbije izdvaja 23 odsto, odnosno dva miliona evra.

Kako je prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja Ugovora između Republike Srbije i preduzeća Masterplast YU najavio direktor Masterplasta Tividar Bunford, nova fabrika površine 12.000 kvadratnih metara imaće oko 200 mašina za pletenje i godišnje će proizvoditi 60 miliona metara staklene vune, a zapošljavaće oko 200 radnika.

„Masterplast“ je poznati proizvođač i distributer termoizolacionih materijala.

 

Ne kažnjavajte novinare u moje ime, sram vas bilo

Premijer Srbije  izjavio je da je sramota to što je „Pajtićev i Čankov“ direktor RTV kaznio novinarku te televizije zbog pitanja koje je njemu postavila i ocenio da je to namerno urađeno 10 dana pred izbore. „Nemojte da kažnjavate nekog u moje ime i da to radite namerno 10 dana pred izbore da bi bilo da sam ja to naredio“, poručio je Vučić. „Nemojte da kažnjavate Svetlanu Božić Krainčanić zbog mene, volim njena pitanja, uživam u njenim pitanjima i da odgovaram, kao što i drugi novinarima mogu da mi postavlaju pitanja“, rekao je Vučić. On je pozvao direktora RTV da pusti novinaraku da radi i da postavlja pitanja kakva hoće i poručio mu: „Sram vas bilo“.

Sa Kitarović saglasan o značaju stabilnosti i budućnosti

Premijer je rekao da se sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović nije saglasio po svim pitanjima, ali da su se razumeli da je bitno da se sačuva stabilnost, mir u regionu i da dve zemlje gledaju u budućnost.

Na pitanje novinara u Subotici koliko jučerašnji susret sa hrvatskom predsednicom u Mostaru može imati uticaj na otvaranje Poglavlja 23, Vučić je rekao da je najkorektnije što može da kaže to da su imali dobar i otvoren razgovor, iskren sa obe strane, ali, svakako ne jednostavan.

„Grabar Kitarović je iznosila argumente Hrvatske, ja Srbije. Ali, je veoma važno da smo se dobro razumeli da je bitno da sačuvamo stabilnost, mir u regionu i da gledamo u budućnost. Da pokušamo ne da zaboravljamo prošlost, ali da se nešto ređe ili manje okrećemo prošlosti“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je to najkorektnije što može da prenese sa sastanka.

On je rekao da je bilo i konkretnih pitanja, na koja su pokušali da pruže odgovore.

„Nismo se oko svega usaglasili“, istakao je i dodao da to smatra prirodnim i normalnim.

 

Obeležavanje Jasenovca ne sme biti nova tačka razdora

Obeležavanje Dana sećanja na nevine žrtve logora Jasenovac nije lako ni za srpsku, ni za hrvatsku stranu, ali je sasvim sigurno da ne sme biti nova tačka razdora sa Hrvatskom, poručio je premijer Vučić.

Vučić je izrazio uverenje da niko, ni na srpskoj, ni na hrvatskoj strani, ne želi nove sukobe.

„Niko ne može da zaboravi tako strašan zločin, genocid počinjen nad jednim narodom i bilo bi sramota da to zaboravimo, ali ćemo istovremeno, voditi računa o budućnosti, da danas nikoga ne povredimo ili uvredimo“, rekao je premijer.

On je objasnio da je stav Srbije da uvek pokažemo poštovanje prema svojim žrtvama, prema desetinama hiljada srpskih žrtava, ali da nijednog sekunda ne uvredimo naše komšije.

„Zato i gledamo kako sve to da napravimo, da nam iz dobre namere ne proisteknu loše posledice“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, niko na srpskoj strani, a siguran je ni na hrvatskoj – ni Grabar Kitarović, ni Orešković, ni Karamarko – ne želi nove sukobe.

Srbija, istakao je, ne može da napreduje ako ulazi u sukobe, jer nove fabrike otvaraju samo prijateljstva i dobri odnosi.

Navodeći da će od 2016. do 2020. godine biti najbrži rast Srbije u njenoj savremenoj istoriji, Vučić je rekao da niko normalan i razuman ne bi dozvolio da idemo u nove sukobe sa bilo kim i tako zaustavimo pozitivan rast.

„Taj bi bio kreten“, naglasio je Vučić.

„Zato nam je veoma važno da imamo mir i stabilnost i zato mi ne treba nijedna teška reč. A, šta me briga za kampanju sa komšijama.. Ti idioti koji to rade svaki dan, nadam se da nikada neće imati priliku da vode Srbiju, jer oni prodaju maglu narodu. Od čega će narod da živi bolje, od vaših psovki i uvreda? Fabrike otvaraju prijateljstva i dobri odnosi, eto zato je važno da se ponašamo odgovorno, jer to donosi posao i otvara nova radna mesta. A to ‘ala si mu rekao’, to ne otvara radna mesta“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana