Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel tanjug

Objavljeno: 29.11.2022. 13:06 Izmenjeno: 29.11.2022. 13:20

I što se mene tiče odavno je statusno pitanje završeno, u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244”, poručio je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je po pitanju statusa Kosova i Metohije, i za njega to pitanje završeno, i to – u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom SB UN 12 44. Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da neće u Brisel otići samo po tablice, već radi sveobuhvatnog sporazuma, o međusobnom priznanju, Vučić je poručio: “OK. Može da ide u Brisel kada hoće, i kako hoće, njegova volja”. “Je li rekao da je što se njega tiče stautsno pitanje završeno… I što se mene tiče odavno je statusno pitanje završeno, u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244”, poručio je Vučić i ironično dodao: “Srećan put u Brisel mu želim“. Kurti je za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ izjavio da ne bi išao u Brisel da pregovara o pitanju registarskih tablica, već radi sveobuhvatnog dogovora, koji, kaže, mora da bude postignut pre proleća 2023. godine.

Vučić: Srbija mora da ide u korak sa svetom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se svet menja svakog dana i da naša zemlja mora da ide u korak sa svetom, konstatujući da smo propustili neke šanse. Predsednik je posle posete naučnom centru u Trojdahmu, u Norveškoj kazao da će Srbija u budućnosti da radi pod norveškom palicom znanja u energetskom sektoru i dodao da će biti obezbeđeno dovoljno nafte, gasa i električne energije, kako je naglasio, „svega što bude potrebno za naš narod“. Na pitanja o utiscima prilikom posete Sintefu i Simensu, Vučić je kazao da se videlo kako oni rade. „Videli smo kako te baterije za električna vozila mogu da izdrže veće opterećenje, da to ne bude na malom primerku naprevljeno ,već da se vidi da to zaista može da funkcioniše. Videli ste da tih 20 ćelija zaista stane u jedan veliki modul i videli ste u okvoru simenska kako oni to rade i kako oni to proizvode“, rekao je predsednik. Dodao je da je Srbija nažalost propustila neke svoje šanse za razvoj, ali i naglasi da ubuduće mora da gleda šta je to što svet radi. „Videli ste danas Makronovu (predsednik Francuske Emanuel) izjavu. On je govorio da su Francuszi uspeli da pronađu deo litijuma u Francuskoj i da hoće da prave kompletan lanac proizvodnje. Sve ono što smo i mi pričali pre dve godine , ali niko nije želeo da sluša“, kazao je predsenik. Važno da ćemo pod Norveškom palicom znanja da radimo u budućnosti za naš energetski sektor i da ćemo obezbedoiti dovolhjno i nafte i gasa i električne energije, svega što bude potrebno za naš narod. Istakao je da su prilikom posete Trondzhajmu videli takozvane zglobne autobuse koji su svi na struju i koji imaju skladišta, 70 kilometara od Trondhajma. „Napune vozilo i voze ceo dan , tako da je svet otišao napred. Moramo da idemo u korak sa svetom, a ne da zaostajemo. Nadam se de ćemo u tome uspeti i daćemo sve od sebe“, poručio je predsednik Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana