Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost VS tanjug

Objavljeno: 26.05.2023. 14:31 Izmenjeno: 31.05.2023. 10:39

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, saznaje Tanjug. Predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Ministar odbrane Miloš Vučević […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, saznaje Tanjug. Predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Ministar odbrane Miloš Vučević je potvrdio da je Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na KiM dramatična. „Sve ono na šta je predsednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom pre svega na severu KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim“, rekao je Vučević za TV Pink. Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi predsednika Vučića. „Neko mora da razume da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu“, rekao je Vučević.

Kosovska policija ušla je u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe, a čuju se i pucnji, javlja izveštač Tanjuga. Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine su oklopna vozila i specijalne jedinice policije. Na ulici je ogromna količina dima od suzavca i šok bombi. Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine. Prisutna su vozila specijalne policije za razbijanje demonstracija. Čuju se šok bombe i pucnji u samom gradu i za sada nije poznato da li je u pitanju vatreno oružje.ž U Leposavicu i Zubinom Potoku trenutno je mirno ali sui dalje na jednoj strani okupljeni gradjani a na drugoj policija.

Ministar odbrane Miloš Vučević je potvrdio da je Vučić potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti i dodao da je situacija na KiM dramatična. „Sve ono na šta je predsednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom pre svega na severu KiM i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda se, nažalost, pokazalo tačnim“, rekao je Vučević za TV Pink. Vučević je istakao da je Vojska Srbije započela aktivnosti po naredbi predsednika Vučića. „Neko mora da razume da ono što Aljbin Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu“, rekao je Vučević. Vučević je poručio da će Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Srbije sprovesti naredbu predsednika Republike i uraditi ono što se očekuje od Vojske Srbije biti tamo gde je najteže i braniti slobodu i nezavisnost Republike Srbije, slobodu svih njenih građana, pravo na život, pravo na imovinu svih njenih građana. Ministar je poručio Srbima na KiM da, koliko god je situacija dramatična i napeta, maksimalno budu smireni, u smislu da ne nasedaju na provokacije, da ne dozvole da se odigra scenario gde bi oni bili prikazani kao neke kriminalne grupe ili huligani, jer je jasno da se provodi institucionalni teror na teritoriji KiM protiv srpske zajednice. „Hoće da sprovedu do kraja etničko čišćenje pre svega te kompaktne srpske zajednice na severu KIM, da ne uđemo u taj mod da smo vi večito krivi i da istovremeno na dostojanstveni način branimo prava i slobode na KiM“, rekao je Vučević. Vučević je prokomentarisao i da zato današnji skup ispred Narodne skupštine mora da bude snažna poruka jedinstva i da je dosta podela.

U Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposavichu, opštinama na severu KiM, danas su se oglasile sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani. Manja okupljanja su i u Leposaviću. Oko zgrada opština je trenutno kosovska policija. Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative „Zubin Potok“. Na licu mesta su kosovska policija i Euleks. Sirene su se oglasile i u Kosovskoj Mitrovici, a kako navodi izveštač Tanjuga, razlog nije poznat. Ispred zgrade privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica okupila se mala grupa građana. Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je na izborima 23. aprila osvojio 197 glasova, zakletvu je položio juče u selu Čabra, gradonačelnik Zvečana ljir Peci u većinski albanskom selu Boljetin. Svoju zakletvu je položio i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica. Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica. Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja, a na izborima je osvojio 553 glasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana