Vučić: Investicionim planom potpuno menjamo lice Srbije Tanjug

Objavljeno: 11.08.2019. 13:39 Izmenjeno: 12.08.2019. 14:48

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 milijardi evra

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr

To su sredstva kojaće biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam, kaže Vučić.

„Rešili smo da potpuno promenimo lice Srbije, zahvaljujući reformi javnih finansija i svim merama od 2014. godine“, rekao je Vučić na pres konferenciji.

Istakao je da je od ključnog značaja izgradnja kanalizacione mreže sa prečistačima otpadnih voda u celoj Srbiji.

„Za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, izdvojićemo 3 milijarde evra, a to znači da svako selo, grad u Srbiji za cetiri ili pet godina imaju kanalizaciju i čistu pijaću vodu“, rekao je Vučić.

„To je potpuno novo lice Srbije, nova Srbija“, rekao je predsednik.

Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad – 127 miliona, zatim za Kragjevac, Niš…

„Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac… svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu“, rekao je Vučić.

Danas se, kaže, vidi da su i Beograd, Novi Sad, Niš velika gradilišta, ali je poručio da to mora da bude slučaj i sa svim gradovima i naseljima u Srbiji.

„Gradimo puteve i pruge više nego ikada u Titovo vreme. Imamo novac, rast je sve viši i biće viši i smatramo da sa lakoćom možemo da obezbedimo 10, a možda budemo u stanju da obezbedimo i 12 milijardi evra“, rekao je Vučić.

Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma – Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.

Drugi segment biće ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu, u vrednosti od četiri milijardi evra, koje se odnose na nove projekte, a ne one koji su već započeti. Milijarda evra biće uložena u rekonstrukciju pruge, Beograd -Presevo, a ako Hrvatska bude htela biće rekonstruisana i pruga ka Zagrebu.

On je istakao i da će bar 1,3 mlilijardi biti uloženo u lokalne i regionalne puteve, tako će se raditi putevi Bor-Žagubica, kao i drugi reguionalni putevi svuda po Srbiji.

Za škole i zdravstvene ustanove predviđeno je dodatnih 700 miliona evra, a za pronatalnu politiku 500 miliona evra, rekao je Vučić.

On je naveo da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji bez obzira na broj pokusaja.

Najavio i da je cilj da finansijska pomoć za prvo, drugo, treće i četvrto dete bude udvostručena u odnosu na sadašnju koja iznosi oko 30.000 evra za period od 10 godina.

Pronatalna politika radi se po uzoru na najbolje modele koje imaju druge zemlje, naopomenuo je Vučić.

Za ulaganje u digitalnu infrastruktru, naucno tehnološke parkove biće uloženo dodatnih 500 miliona, a Srbija hoće da bude prva u regionu po inovativnim tehnologijama.

Planirana su sredstva od 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove, po još povoljnihim uslovima nego za pripadnike bezbednosti, tako da će stambeni problem biti rešen za oko 40 000 mladih bracnih parova.

To će se raditi najbrze moguce kako bi ostali u Srbiji, napomenuo je Vučić navodeći da će 100 miliona evra biti uloženo u preduzetnistvo, kako bi se dao novi podsticaj jacanju privatne inicijative i privatnog sektora.

Za energetiku je planirano 500 miliona evra, a velika ulaganja biće i u turizmu od zdravstvenog do vodnog turizma, koji obuhvata pumpe na vodi, pristane, marine…

Takođe, predviđa se dodatno ulaganje i u poljoprivredu, tako da će biti još povoljniji uslovi za masine, ulaganje u navodnjavanje, irigaciju…

Nacionalni investicioni plan obuhvata i izgradnju metroa u Beogradu, nacionalnog stadiona i još devet stadiona na teritoriji Srbije. Predviđeno je ulaganje u izgradnju koncertne dvorane za Filharmoniju, izmeštanje muzeja Nikole Tesle koji će služiti na ponos Srbiji, kao i druge sadržaje, najavio je Vučić.

On je za 18. avgust najavio otvaranje auto puta koji će dobiti ime po Milošu Obrenoviću.

Takav put u zapadnoj Srbiji otvara se posle 74 godine i da je u njega bilo uloženo mnogo novca, energije, rada, dodao je Vučić.

Uvesti i privatni sektor u industriju naoružanja

Predsednik Srbije izjavio je  da država i dalje drži monopol u industriji naoružanja i dodao da je spreman da razgovara da se u okviru tog sistema izjednače privatni i državni sektor.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ima sve vise privatnih proizvođača u oblasti namenske industrije, ali i dodao da često država pokušava da sačuva monopol u toj oblasti.

„Spreman sam da razgovaramo o tome da nađemo uslove koji bi izjednačili privatni sektor i državu, u okviru celog sistema“, rekao je Vučić.

On je istakao da u tom slučaju i vojska mora da počne da kupuje proizvode i od privatnog proizvođača, a ne samo od državnog, jer će tako i privatniku biti lakše da izvozi svoju robu.

„Mi smo počeli da prodajemo Noru i Lazara u inostranstvu tek kad smo ih mi uvrstili u naše naoružanje, jer je uvek bilo pitanje što nam prodajete nešto što vi nemate u vašem naoružanju. I tu moramo da počnemo da izjednačavamo privatni sektor sa državnim“, rekao je Vučić.

Upitan o zakonima koji regulišu pitanje boraca u Srbiji, Vučić je rekao da je to veoma kompleksno pitanje i da će se lično postarati da deo njihovih problema bude rešen.

On kaže da se desi da u nekim ministarstvima „zapne“ oko nekih manje bitnih stvari, poput pitanja o prisustvu boraca na određenim manifestacijama.

„Ne mogu da razumem šta im je tu smetalo, tu sam čuo da je bio problem pa sam rekao da treba da se ponosimo tim ljudima, a ne da se stidimo“, rekao je Vučić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana