Vučić: Intenzivni razgovori sa međunarodnim predstavnicima o KiM tanjug

Objavljeno: 20.09.2023. 19:18 Izmenjeno: 22.09.2023. 10:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba. „Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba. „Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva“, poručio je Vučić koji u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na hapšenja Srba na KiM. „Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivamo sve međunarodne predstavnike da reaguju i da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na teritoriji KiM i da ljudi koji nikome nisu ništa krivi budu pušteni svojim kućama u najkraćem mogućem roku“, poručio je Vučić. Kaže da je o tome i o situaciji na KiM obavestio i španskog premijera Pedra Sančeza koji je, kako je rekao, veliki prijatelj Srbije. Dodaje da je ponovo razgovaraoi sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i sa mnogim predstavnicima EU. Istakao je da se nada i želi da veruje da će oni „dobro razumeti naše poruke“. „Pripremamo se za sutrašnji nastup u UN, takođe imaćemo mnogo bilateralnih sastanaka i sada usklađujemo termine sa kineskim potpredsednikom i korejskim predsednikom. To su važni sastanci za našu zemlju, ali ću prvi put od Kineza tražiti da mi kažu, osim generalnog pogleda na situaciju na KiM, da li možemo da očekujemo širu podršku Kine. U skladu sa tim donećemo odluku, jer mi bi treblao da polovinom oktobra imamo regularnu sednicu o KiM vezano za Unmik. Brojimo sada članice SB UN, potrebno nam je devet da ih imamo na svojoj strani da bismo mogli da zakažemo ako imamo hitne potrebe“, naveo je Vučić. Dodao je da će Beograd u svakom slučaju reagovati u skladu sa svojim inetersima. „I nikome nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri završi posao kao negde drugde. Bićete obavešteni rano ujturo pošto ćemo imati veoma značajne sastanke“, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji. „Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku“, rekao je Vučič prilikom obraćanja novinarima u Njujorku gde zaseda Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN „biti neki signal“. „Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi“, poručio je Vučić. Naveo je da je zahtevu za održavanje hitne sednice SB UN razgovarao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, kao i da će o toj temi razgovarati i za vikend, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

Oseća se miris slobode u svetu. Ne kažem da je ona došla, ali se oseća. Ja vidim kako se šire slobodarski pokreti u svetu…I nama malima, kada osetimo taj miris slobode, to je nekada dovoljno. Nastaviću da punim plućima udišem taj miris slobode za Srbiju, nadam se bez štete za Srbiju. Živela Srbija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana