Vučić i Sisi potpisali Deklaraciju,paraf na jos 12 sporazuma tanjug

Objavljeno: 20.07.2022. 11:40 Izmenjeno: 20.07.2022. 12:17

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji,

foto tanjug

 

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah al Sisi, potpisali su Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović potpisao je sa Šukrijem Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje u saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka Irena Vujović.

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dve zemlje Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio – televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) – „Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja“.

Do kraja godine usaglašavanje sporazuma o slobodnoj trgovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, nakon razgovora sa egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al Sisijem, da je od izuzetnog značaja da se do kraja godine usaglasi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta.

„Ustanovili smo da je od uzuzetnog značaja da pokušamo da do kraja oktobra, ili početka novembra, a svakako do kraja godine, usaglasimo ugovor o slobodnoj trgovini“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa al Sisijem.

To znači da Srbija može, primera radi, da uvozi limun bez carina, a Egipat najkvalitetnije jabuke ili maline bez carinskih dažbina, ukazao je Vučić.

„To je onda “vin-vin“ situacija, dobijamo i jedni i drugi i mislim da ćemo, zahvaljujući volji predsednika al Sisija, na najbliži mogući način to i da rešimo“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je napomenuo da će biti ustanovljena dobra saradnja, odnosno da će Srbija Egiptu prodavati žito, pšenicu, za koju je Srbija nedavno dobila sertifikat, dodajući da se očekuje da uskoro dobijemo sertifikat i za jabuke, kao i za goveđe meso.

Za novi podsticaj prijateljstvu, poverenju i saradnji

Predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah al Sisi potpisali su Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu u želji da u drugom stoleću od uspostavljanja diplomatskih odnosa daju novi podsticaj prijateljstvu, poverenju i svestranoj saradnji dve zemlje.

U zajedničkoj pisanoj izjavi dva predsednika dostavljenoj medijima, navodi se da je Deklaracija potpisana uz uvažavanje principa uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i nemešanja u unutrašnje poslove, izabranog puta unutrašnjeg razvoja i spoljnopolitičkih opredeljenja.

Jedan od ciljeva Deklaracije je i održavanje uzlaznog trenda političkog dijaloga na najvišem nivou i to uz naglašavanje podrške osnovnim vrednostima i načelima demokartije, ljudskih prava i vladavine prava, a potvrđujući snažnu privrženost ciljevima i načelima Povelje UN, kao i idealima i vrednostima Pokreta nesvrtsanih.

Vučić i al Sisi su u Deklaraciji istakli međusobnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti podržavajući obostrane vitalne interese i potvrđujući značaj saradnje u borbi protiv terorizma i efikasnog reagovanja na pretnje miru i stabilnosti.

Kako se navodi, to su razlozi što su se odlučili da uspostave strateško partnerstvo između dve zemlje koje će biti zasnovano na međusobnom razumevanju i poverenju, a obuhvataće tesnu i prilježnu saradnju u više oblasti.

Oblasti koje su obuhvaćene su politička koordinacija u bilateralnim pitanjima te regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, zatim očuvanje međunarodnog mira, a na osnovu normi međunarodnog prava, Povelje UN i promocije jednakosti među državama, a posebno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Takođe, deklaracijom su obuhvaćene i oblasti odbrane i bezbednosti, kao i borba protiv terorizma, međuparlamentarne veze i saradnja, privredna saradnja dve zemlje utemeljena na sporazumu o slobodnoj trgovini o čijem će zaključenju dve strane započeti zvanične pregovore, u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, saobraćaja, nauke, tehnologije, telekomunikacija, industrije.

Informacione i komunikacione tehnologije takođe su oblasti u okviru deklaracije dva predsednika, kao i energija, energetska bezbednost i to sa naglaskom na razvoju i diversifikaciji gasnih i drugih energetskih izvora i tranzitnih koridora, ali i zaštita životne sredine, kulture, umetnosti, medija, obrazovanja, uključujući i diplomatsko obrazovanje.

Deklaracijom su obuhvaćene i oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i borbe protiv pandemija, omladine i sporta, kao i razvoja veza između gradova, regiona i drugih administrativno –teritorijalnih celina i u ostalim oblastima od uzajamnog interesa.

Na kraju Deklaracije navodi se da će Srbija i Egipat u svim navedenim oblastima ojačati bilateralne kontakte i konsultacije, ustanoviti i održavati redovne sastanke nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i zaključivaće sporazume jačajući ugovorno – pravnu osnovu saradnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana