Vučić i More o saradnji, dualnom obrazovanju, regionu…

Objavljeno: 09.11.2020. 14:23 Izmenjeno: 10.11.2020. 08:57

Predsednik  Vučić primio predsednicu Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Konfederacije Izabel More i izrazio spremnost za intenziviranje svake vrste saradnje dveju zemalja, posebno ekonomske.

Vučić je zahvalio Švajcarskoj, jednom od najvećih donatora razvojne i humanitarne pomoći Srbiji, a posebno na pomoći u oblasti dualnog obrazovanja, koji uspostavljamo u Srbiji po uzoru na Švajcarsku kao zemlju sa jednim od najboljih obrazovnih sistema.

On je naglasio da je dualno obrazovanje budućnost i ključna tačka napretka Srbije.

Takođe je izrazio zadovoljstvo što u toj oblasti sarađujemo sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.

Izabel More je rekla da joj je drago što predsednik Vučić ističe Švajcarsku kao primer u oblasti dualnog obrazovanja i što je saradnja konkretizovana i otvaranjem Naučno-tehnološkog parka u Nišu, koji je posetila.

Ona je, takođe, istakla da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta sada izdvaja 20 miliona evra godišnje.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Vučić je rekao da je Srbija posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. On je švajcarsku zvaničnicu obavestio i o dogovorima u okviru inicijative Mali Šengen.

Predsednik Srbije je, takođe, zahvalio na podršci Švajcarske evropskom putu Srbije i izrazio podršku jačanju saradnje parlamenata Srbije i Švajcarske.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana