Vučić i Kofod: Intenziviranje političkog dijaloga sa Danskom Studio B, Tanjug

Objavljeno: 31.08.2021. 11:00 Izmenjeno: 01.09.2021. 10:13

Predsednik Vučić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Danske Jepeom Kofodom zahvalio Danskoj na kontinuranoj podršci evropskom putu Srbije. Kofod pohvalio impresivan rast srpske ekonomije i ukazao na mogućnost produbljivanja saradnje dve zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Danske Jepeom Kofodom, koji je pohvalio impresivan rast srpske ekonomije i ukazao na mogućnost produbljivanje saradnje dve zemlje, dok je Vučić zahvalio Danskoj na kontinuranoj podršci evropskom putu Srbije.

Vučić je naveo i da ga raduje intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Danske, o čemu svedoči i ova poseta, saopštila je pres služba predsednika.

On je istakao da Srbija može mnogo da nauči od Danske, posebno u oblastima ključnim za evropske integracije.

Vučić je zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji i naveo da se veoma ozbiljno sprovode reforme u oblasti vladavine prava.

Predsednik je takođe izrazio nadu da će postojeći dobri pokazatelji stanja srpske ekonomije doprineti većem interesovanju danskih kompanija za ulaganja, jer bi njihov dolazak mnogo značio za razvoj preduzetničkog duha i radne etike kod nas.

Ministar Kofod je pohvalio impresivan rast srpske ekonomije i ukazao na velike mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje, ali i veza u drugim oblastima poput kulture i obrazovanja.

Šef diplomatije Danske je ponovio podršku evropskom putu Srbije.

Vučić i Kofod su razgovarali i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić je istakao neophodnost očuvanja mira i stabilnosti, a ministar Kofod je pozdravio inicijativu Open Balkan, s obzirom na tradiciju regionalne saradnje među skandinavskim zemljama.

Dvojica sagovornika su takođe razmotrili aktuelne globalne izazove.

 

Kofod: Srbija odlično reagovala na kovid krizu

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod izjavio je da je Srbija odlično reagovala na krizu izazvanu pandemijom korona virusa i posebno pohvalio ekonomske rezultate Srbije.

“Srbija je blizak partner Danskoj, nadam se da će naše partnerstvo dalje napredovati, i naši odnosi jačati. Mnogo je potencijala za razvoj ekonomske saradnje”, rekao je Kofod na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

On je posebno pohvalio način na koji je Srbija izašla na kraj sa kovid krizom i kako se ekonomski razvila.

“To je inspirišuće za nas”, naglasio je Kofod.

On je ukazao i da je Danska odlučila da obezbedi milion doza za Zapadni Balkan, posebno zemljama koje su manje uspešne od Srbije.

Naglasio je da je Danska posvećena evropskim integracijama Srbije i da uočava pozitivan napredak u oblasitima vladavine prave, slobode medije, dodajući da bi želeo još brže usklađivanje Srbije sa Evropskom unijom, iako je i tu, kaže, primetan značajan napredak.

Ukazao je da Danaska želi da nastavi dijalog sa Srbijom, kao i da se nada da će uskoro moći da uzvrati gostoprimstvo srpskom kolegi, te je pozvao šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića u posetu Danskoj.

“Hvala na gostoprimstvu. Rekli ste da se dr Vilijam Melgard zaljubio u narod i zemlju. To nije tako teško da se desi”, primetio je Kofod.

Kada je reč o krizi u Avganistanu, Kofod je naveo da se mora učiniti sve kako bi se rešila situacija u toj zemlji.

Podsetio je da je Danska imala svoje trupe i velike investicije u Avganistanu, te da je važno da se spreči moguća kriza, dodajući da će Danska pružati pomoć u evakuaciji ljudi koji žlee da napuste Avganistan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana