Vučić: Erdogan poštuje Srbiju Tanjug

Objavljeno: 25.09.2020. 09:24 Izmenjeno: 26.09.2020. 11:12

Imao sam odličan razgovor sa Redžepom Tajipom Erdoganom, koga smatram prijateljem Srbije, kaže predsednik Vučić i dodaje da je turski predsednik pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o nekoliko konkretnih projekata od značaja za srpsku ekonomiju.

Vučić je istakao da je i ovaj susret u Istanbulu, kao i njegova intenzivna diplomatska aktivnost u prethodnih mesec i po dana deo borbe koju vodi država s ciljem da u teškim vremenima kovida sačuva srpsku ekonomiju.

On je, u izjavi posle sastanka, podsetio je da je u proteklih mesec i po dana imao sastanke sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Rusije Vladimirom Putinom, SAD Donaldom Trampom, zatim u Briselu sa evropskim zvaničnicima…

Ukazao je da su ekonomski parametri u celom svetu lošiji nego u vreme velike krize 1929. godine.

Vučić je podsetio da je Turska ne samo mediteranska, evropska i regionalna sila, već i jedna od osam najvećih svetskih sila.

„Kada razgovarate sa predsednikom Turske, prijateljem Srbije, gledate da pozicionirate Srbiju“, dodao je on.

Preneo je da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima.

Kazao je da je razgovarano o projektima na kojima već rade turske kompanije, kao što je autoput Kuzmin-Sremska Rača, zatim o autoputu Karađorđe, od Mladenovca, preko Aranđelovca do Bora, za koji se trenutno radi projektna dokumentacija.

Rekao je da su razgovarali kako bi videli kada može da krene u izgradnju i deo autoputa Požega, Kotroman i Višegrad, za šta se takdoje radi projektna dokumentacija.

„Razgovarali smo i o putu Novi Pazar-Tutin. To je veoma važan put za ljude koji žive tamo. Tražio sam dodatne garancije i dobio uveravanja da će put biti završen za godinu i mesec dana“, objasnio je on dodavši da su na tom putu, koji niko nije obnavljao decenijama, ljudi gubili živote u saobraćajnim nesrećama.

Zamolio je Erdogana, a on mu je, kako prenosi, izašao u susret, da poznata turska kompanija, koja je jedna od dve ili tri najboljih u svetu, a bavi se industrijskim zonama, napravi jednu na teritoriji Vojvodine.

„Verujem da bismo time rešili nezaposlenost, ali će doprineti i ukupnom rastu BDP-a i rešiti pitanje daljeg povećanja penzija i plata“, naglasio je on.

Vučić je ocenio da bi takva industrijska zona bila strahovit podsticaj za rast naše ekonomije.

Preneo je i da su razgovarali o regionalnim odnosima, kako bi videli kako i na koji način da Turska pomogne u naporima čuvanja mira i stabilnosti.

Bilo je, dodaje, reči i o saradnji u međunarodnim organizacijama, gde je, kaže Vučić, zatražio od Erdogana razumevanje za srpsku poziciju, jer ne mislimo isto o svim pitanjima.

Pored toga razgovarano je o novom bilateralnom susretu u Srbiji, kao i trilateralnom sa BiH u Sarajevu, čim prođe korona period.

 

Sa Erdoganom i o sporazumu iz SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa predsednikom Turske Režepom Tajipom Erdoganom razgovarao i o sporazumu Srbije iz Vašingtona po pitanju KiM, a ističe da je turski predsednik pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji.

Vučić kaže da su razgovarali o svim sporazumima Srbije i Turske, kao i o našim odnosima prema Prištini.

„Razmenili smo stavove, saslušao sam Erdogana i on je mene i pokazao je veliko poštovanje prema našoj zemlji“, rekao je Vučić i istakao da se tu ne radi o Erdoganovom poštovanju prema njemu lično, već poštovanju prema Srbiji.

Upitan da prokomentariše ono što je ranije danas rekao da Turska ne bi želela da neke druge zemlje uzmu Srbiju kao štit u brobi protiv Turske, Vučić kaže da mi ne želimo nikakve sukobe sa Turskom.

„Mi želimo da imamo dobre odnose i to je sve. Sa druge strane, imamo naše grčke prijatelje, ali to se podrazumeva. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji i uvek ćemo tako da se ponašamo. Mi da budemo cuvari svih drugih…. Skupu smo cenu platili i u 14. veku i mnogo vekova kasnije“.

Vučić kaže da je naše da gledamo kako da se razvijamo i da je sada mnogo bolja situacija.

Podseća da je 2012. nezaposlenost u našoj zemlji bila 25,9 odsto, a sada svega 7,3 odsto, kao i da je prosečna plata bila 329 evra a danas 511 evra, što je rast u primanjima veći od 60 odsto.

Vučić naglašava da je pred Srbijom put ekonomskog rasta i da razume zašto sada Srbija smeta mnogim zemljama i ljudima, kao i to što pre nije smetala, pošto nikome pre nismo bili važni već smo služili kao „džak za udaranje“.

Predsednik ističe da je pred našom zemljom ozbiljan program razvoja Srbija 2025 koji će podići životni standard građana.

 

Vučić:Sa Erdoganom odličan razgovor o svim važnim temama

Predsednik Vučić saopštio je da je sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koga smatra prijateljem Srbije, imao odličan razgovor o svim važnim temama.

Vučić je naveo da je tražio razumevanje za srpsku poziciju i da je Erdogan pokazao veliko poštovanje za Srbiju.

„Ako pogledate gde smo sve bili u poslednjih mesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ nakon sastanka sa Erdoganom u Istanbulu.

Vučić je naveo da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, infrastrukturnim projektima, industrijskoj zoni koja će biti jedna od dve ili tri najbolje u svetu i koja bi trebalo da bude napravljena na teritoriji Vojvodine.

„To bi bio podsticaj za rast naše ekonomije. Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama“, istakao je Vučić.

View this post on Instagram

"Sa predsednikom Republike Turske @rterdogan kojeg smatram prijateljem Srbije, imao sam odličan razgovor o svim važnim temama. Ako pogledate gde smo sve bili u poslednjih mesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju. Razgovarali smo o našoj političkoj saradnji, našim infrastrukturnim projektima koje radimo, razgovarali smo o industrijskoj zoni koja će biti jedna od dve ili tri najbolje u svetu i koju bi trebalo da naprave na teritoriji Vojvodine. To bi bio podsticaj za rast naše ekonomije. Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama. Tražio sam razumevanje za srpsku poziciju. Pokazao je veliko poštovanje za našu zemlju." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Turske @rterdogan.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana