Vučić u obraćanju Savetu bezbednosti: Pokušajte da nađete prava rešenja, ne ponižavajte Srbiju Studio B, Tanjug

Objavljeno: 08.06.2021. 09:13 Izmenjeno: 09.06.2021. 17:31

Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ukazao je predsednik Vučić u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić, odgovarajući na izlaganja na sednici Saveta bezbednosti UN, apelovao je da Svetska organizacija traži održiva rešenja u vezi saradnje sa Tribunalom, da ne ponižavaju Srbiju, već nađu odnos za partnerstvo.

Vučić je, odgovarajući diplomatskom predstavniku Hrvatske, rekao da je zaboravio, po pitanju retorike o nestalima, zaboravio da kaže da ima daleko više nestalihe etničkih Srba nego Hrvata.

„To je zaključak Crvenog krsta Hrvatske. Mi smo spremni da dostavimo sve informacije o nestalima i to smo predložili Hrvatima i Albancima.

Predložili smo da kažu gde postoje neke sumnje da postoje ljudi koji su sahranjeni u Srbiji, i otićiće se tamo da u roku od 24 sata iskopamo to mesto i donesemo istinu porodicama. Nemamo šta da krijemo, i nikada ne štitimo zločince“, istako je on idodao da da je zbog toga pozicija Srbije snažna.

Rekao je da je puno država večeras od Srbije tražila poštovanje Rezolucije UN 1966, dodajući da su ti pozivi došli od onih koji su brutalno prekršili Rezoluciju UN 1244, koja govori o teritorijalnom integritetu bivše SRJ, koji su počeli da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„To pokazuje dvostruke standarde. Kao zaključak mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Mehanizmom, tužilaštvom međunarodnog tribunala, i ispunjavaćemo obaveze, ali molim vas, kao što je rekao predstavnik iz Kiine, tražite održiva rešenja, ne da ponižavajte Srbiju, već nađite odnos za partnerstvo. To će biti od koristi za sve nas”, zaključio je on.

Vučić: Sprečiti pokušaje suđenja već osuđenima u Hagu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom, te apelovao na Sud da se spreče pokušaji ponovnog suđenja osobama koje su već osuđene pred Haškim tribunalom, na Kosovu i Metohiji.

Vučić je u svom obraćanju istakao da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod privremenim mandatom UN, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građanina Srbije kojma je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Ðorđević.

“Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.

 

Srpski narod nije osuđen ni za šta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da srpski narod nije osuđen ni za šta i da smo „uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala“ okrenuti budućnosti.

„Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. Imam jednu poruku za sve Srbe: Glave gore, ni Srbija, ni srpski narod, nisu osuđeni ni za šta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike“, napisao je Vućić na svom Instagram profilu nakon obraćanja na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

 

Kako je Vučić odgovorio predstavnicima BiH i Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić replicirao je, na kraju sednice Saveta bezbednosti UN predstavnicima BiH i Hrvatske za njihove ocene da Srbija ne ispunjava zahteve Mehanizma.

Vučić je rekao da je predstavnik Bosne i Hercegovine govorio u ime BiH, ali da je on (Vučić) primio pismo od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji kaže da ne postoji saglasnost u tom telu i to je privatno mišljenje predstavnika BiH.

“Neću zalaziti u detalje kojima je prozivao bosanske Srbe i njihove lidere. Nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvene zemlje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da on sam nije rekao ništa ni protiv bilo koga, ni protiv bilo koje zemlje iz regiona u govoru, što su uradili predstavnici BiH i Hrvatske.

“Hrvatski predstavnik je rekao da je dobro poznato ko je bio đavo. Biće mi lako da mu odgovorim da je to sasvim očigledno, jer je postojao samo jedan od najvećih koncentracionih logora u ovom regionu koji je osnovan u Jasenovcu. Mislim da bar svi znaju ko je bio đavo”, poručio je Vučić.

Ne želeći da se, kako kaže, vraća tako daleko u prošlost, Vučić je rekao da postoje različita mišljenja o nedavnim istorijskim događajima, ali da Srbija poštuje njihov stav, iako ga ne deli.

“Istovremeno, nije bilo odgovora na pitanja koja smo pokrenuli, zašto nijedan Hrvat nije proglašen odgovornim za užasne zločine protiv Srba u Hrvatskoj. Nijedan nije pred Međunarodnim sudom proglašen krivim, samo nekolicina bosanskih Muslimana je optužena zbog zločina protiv bosanskih Srba”, rekao je Vučić.

On je dodao da duboko osuđujemo zločine koji su počinili naši sunarodnici.

“To je razlika između nas”, poručio je Vučić.

 

Uoči sednice predsednik je objavio na Instagramu:

„Za nekoliko minuta počinje sednica Saveta bezbednosti. Naš tim je spreman da štiti interese Srbije i srpskog naroda. Predaja nije opcija. Neka živi Srbija“, napisao je Vučić na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“.

On je objavio i fotografiju srpskog tima u kojem su, pored osatalih premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministarka pravde Maja Popović.

 

Bramerc: Pravda je izvršena

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc ocenio je večeras, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se delimično odvija putem video linka, da je „pravda izvršena“ nakon što je Ratko Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

„Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta“, rekao je Bramerc, uz ocenu da je Mladić bio „simbol globalne nekažnjenosti“.

On je rekao i da želi da skrene pažnju na „veličanje ratnih zločinaca“, napominjući da „neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine“.

„U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj“, rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, „veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida“.

On je rekao da u slucaju Jovice Stanišica i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj buducnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Bramerc je istakao da je njegova kancelarija zadovoljna presudom kojom je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, ali i da su svesni rada koji ih još očekuje.

Naveo je da njegovu kancelariju i dalje čeka „bitan rad“ na slučajevima mnogih Mladićevih saradnika koji, kako je rekao, i dalje čekaju da im se sudi za zločine, kao i drugih izvršilaca zločina u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Među prioritetima, kako je rekao je i to da podrže nacionalne jurisdikcije da sude ratnim zločincima.

 

Rusija: Od početka jedna strana je optužena

Predstavnik Rusije na sednici SB UN izjavio je večeras da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu nije institucija pomirenja u raznolikoj zajednici, jer presude nisu bile fer i jer je jedna strana optužena za sve, a svi drugi zločini drugih strana su zataškani.

On je kazao da se to sada ponavlja i da se Mehanizam do sada ponašao kao oruđe osvete, a ne pravde.

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade“, upitao je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Istovremeno, on je upitao i zbog čega je Međunarodni tribunal „ostao slep i gluv za određene zločine“ i „zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu“.

Kako je rekao, predsednik suda Karmelo Ađijus je podržao prebacivanje Karadžića u Veliku Britaniju, iako je to urađeno uprkos protivljenju Karadžića i advokata, jer su tamo životi Srba ugroženi.

VB:Podržavamo rad Mehanizma, Mladić služi kaznu u VB

Predstavnik Velike Britanje na sednici SB UN izjavio je da će bivši komandant vojske RS Ratko Mladić biti prebačen na služenje kazne u tu zemlju i da na taj način daju podršku Mehanizmu.

„Nastavljamo da podržvamo rad Mehanizma. Podržavamo rad i nadamo se napretku da preostali optuženi dođu pred lice pravde“, rekao je on.

Pozvao je Srbiju da isporuči Petra Jojića i Vjericu Radetu u Hag, a Mehanizam da pronađe begunce.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -5°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana