Borel najavio skoru posetu Beogradu i Prištini Tanjug

Objavljeno: 15.01.2020. 11:41 Izmenjeno: 15.01.2020. 16:11

Šef diplomatije EU Žosep Borel u telefonskom razgovoru sa predsednikom Vučićem najavio skoru posetu Beogradu i Prištini, kako bi lično sagledao mogućosti za obnovu dijaloga posle formiranja prištinske vlade.

U Beogradu je zvanično potvrđeno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, koji je najavio svoju skoru posetu Beogradu i Prištini, kako bi lično sagledao mogućosti za obnovu dijaloga posle formiranja prištinske vlade.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je u razgovoru rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Visoki predstavnik EU Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja Evropskoj uniji i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u Evropskoj uniji.

Vučić je Borelu, kako se navodi u saopštenju, još jednom čestitao izbor na tu odgovornu dužnost i poželeo uspeh u radu.

Prema Tanjugovim saznanjima, Borel je razgovarao i sa Hašimom Tačijem.

Briselski zvaničnik je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine od Federike Mogerini.

On je više puta naglašavao da će mu jedan od prioriteta biti rešavanje kosovskog pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana