Vučić i Ader:Venci na spomen obeležje Opsada Beograda Tanjug

Objavljeno: 22.07.2019. 12:34 Izmenjeno: 23.07.2019. 10:47

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, položili su na Kalemegdanu vence na spomen obeležje u znak sećanja na tursku opsadu Beograda 1456. godine, na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda, na čelu sa Sibinjanin Jankom, izvojevali veliku pobedu nad Turcima.

foto Tanjug

Na vencu koji je položio predsednik Vučić piše: „Hrabrom braniocu Beograda i Evrope, predsednik Republike Srbije“, dok na vencu koji je položio mađarski predsednik piše: „Predsednik Republike Mađarske Janoš Ader“.

Vučić i Ader su vence položili uz deo kompozicije „Počivaj u miru“, koji je izveo trubač reprezentativnog orkestra Garde VS, major Ljubiša Stojičić.

Dvojicu predsednika su na Kalemegdanu dočekali brojni građani, koji su ih pozdravili aplauzom.

Nakon polaganja venaca, predsednici su prošetali Kalemegdanom i Vučić je svom mađarskom kolegi pokazao panoramu Beograda, te ukazao na važnu geostratešku poziciju glavnog grada Srbije kroz istoriju.

Takođe, preneo mu je da se radi na rekonstrukciji Kalemegdana, te da smo od Mađara naučili da brinemo o našoj istoriji.

Predsednik Srbije je mađarskom kolegi pokazao i Kulu Nebojša, kao i teniski centar Novak, najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, te izrazio nadu da će tu biti napravljena teniska akademija koja će biti poznata širom sveta.

Tokom šetnje, Vučić se interesovao i kada će biti završen krov Sahat kapije, na šta mu je direktor Beogradske tvrđave Petar Andrijašević odgovorio da u naredne dve do tri nedelje očekuje građevinsku dozvolu, nakon čega će biti raspisana javna nabavka, kako bi radovi počeli već u septembru.

Spomen obeležje na koje su položili vence nalazi se, inače, u blizini nekadašnjeg ulaza u zamak despota Stefana Lazarevića, a podseća na najveću i najslavniju bitku u istoriji Beograda, kada je naš glavni grad nazvan „bedemom hrišćanstva“.

Baš na tom mestu, u noći između 21. i 22. jula 1456. godine, odigrala se odlučujuća bitka između Turaka i branilaca Beograda.Dolaskom na presto sultana Mehmeda Drugog otpočeo je novi talas osvajanja balkanskih zemalja 1456. godine i započela nova opasa Beograda tokom koje su stradale i Mitropolitova rezidenicija, kao i jedan deo Crkve uspenja Bogorodice.Opsada Beograda 1456. godine trajala je 18 dana, između 4. i 22. jula.Na čelu odbrane Beograda stao je mađarski plemić Janoš Hunjadi poznatiji kao Sibinjanin Janko.

Broj branilaca bio je višestruku manji od broja napadača i procenjuje se na oko 11.000.O žestini borbe za odbranu Beograda svedoči i legenda koja govori da je posle ove bitke među brojnim žrtvama pronađen i vrabac proboden sa čak tri strele.Vest o prvoj velikoj pobedi hrišćanskog oružja nakon pada Carigrada brzo se proširlia i stigla čak do Etiopije.
Beograd je proglašen bedemom hrišćanstva, a papa Kalist Treći je izjavo da je to najsrećniji događaj u njegovom životu, dok je 6. avgust, dan kada je dobio vest o toj pobedi. proglasio Danom beogradske pobede, koja je trebalo da se slavi u celom hrišćanskom svetu.Naredio je i da svakog dana u podne, na svim crkvenim zvonima, zvona zvone u podne, a to je običaj koji se poštuje i danas.

Janoš je umro 11. avgusta 1456. u Zemunu i postao nacionalni junak Ugarske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana